Първото редовно заседание на Народното събрание започна с размяна на остри реплики от страна на ГЕРБ и министърът на културата Велислав Минеков.

Първо депутатите се скараха за това дали БНТ1 или БНТ2 да излъчва на живо изслушването на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков за скандала с вестник "Труд".

Любен Дилов-син не вижда културен министър, а министър, който мечтае да се държи като милиционер, което отчита като новост за политиката. Ако искате да се простреляте в коляното, назначете Бойко Рашков за културен министър, а проф. Велислав Минеков за министър на вътрешните работи, заяде се Любен Дилов-син.

Хубаво е да разберем в качеството си на какъв на тази сцена се появи и Светослав Трайков, съветник в културното министерство, запита Любен Дилов-син. Според него действията на Минеков се меко казано некултурни. "Вашият патрон, господин Радев на срещата си вчера каза два пъти, че ако трябва да се разправят с медиите, щяха да подкарат първо ПИК", заяви Дилов, който обаче не беше част от групата, представляваща ГЕРБ на консултациите при държавния глава.

Депутати от ГЕРБ си застлаха стълбите към МК с днешния брой на "Труд"

Депутати от ГЕРБ си застлаха стълбите към МК с днешния брой на "Труд"

"Нашата медийна свобода виси на косъм", убеден е Любен Дилов

С какво решение и на кой съдебен орган се опитахте да спрете излизането на най-стария български вестник, запита Дилов. Случвало се е в историята на Съветския съюз. "Какъвто и спор да има един министър на културата, редно е този спор да се решава по културен начин, без помощта на полиция", каза депутатът от ГЕРБ/СДС.

"Не ги наричам цензура, защото цензурата изисква известно усилие, а не състояние на когнитивен дисонанс - разминаване между действителност и самопредстава, в което вие често изпадате", нападна Дилов директно служебният министър в лично качество.

От своя страна Минеков заяви, че за него е чест да го сравняват с Бойко Рашков.

Минеков не търси реваншизъм, връща държавността

Минеков не търси реваншизъм, връща държавността

НДК е бил буквално обран от всякакъв вид подобни хайдуци

Проф. Велислав Минеков заяви от трибуната на НС, че недоумява защо не е имало извънредни заседания на парламента за редица други събития, които изреди - спирането на сигнала на БНР, нещо което не се е случвало дори и по време на Втората световна война, или когато МВР и ГДБОП изземвали сървъри на фалиралата телевизия ТВ, когато опозиционно настроената телевизия BiT била затворена и продадена, или пък когато бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов заплашвал журналисти, че си ритат столчето или когато е било свалено предаването на Милен Цветков.

Защо нямало извънредно заседание когато БНТ излъчи фалшива новина за бесилки и Народен съд по време на протестите през 2020 г.? Защо нямало извънредно заседание на Народното събрание, когато издания като "Прас-Прес" били поставени в ъгъла и спрени от разпространение? Защо нямало извънредно заседание, когато били бити деца и журналисти пред парламента от лятото на миналата година, пита още Минеков.

Той уточни, че Министерство на културата няма никакво отношение с вестник "Труд", отношения има с наемател с име "Южен Кръст". Затова и въпросите, по думите на Минеков, ще са правилно зададени, когато питат за задълженията и чий са те.

Минеков посочи и части от историята на взаимоотношенията между МК и "Южен кръст", датиращи още от министрите Вежди Рашидов и Боил Банов, като последният не е подписал разрешението МК да си търси дължимите суми.

Казусът с офиса на в-к "Труд" влиза в парламента

Казусът с офиса на в-к "Труд" влиза в парламента

В утрешния ден темата ще бъде първа точка от дневния ред

"Аз обещах да върна това, което принадлежи на министерството и ще върна всичко, което министерството е загубило през годините", категоричен бе Минеков. Той уточни още, че намерил откраднат хотел на морския бряг, открадната сграда с центъра на София преди 7 години и отрадната кола също преди 7 г.

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков настоя проф. Велислав Минеков да бъде изгонен от залата. "Минеков вън" - със същата реплика бе подкрепен и от председателя на ПГ Десислава Атанасова, която също чу обиди и закани в парламента, след като Велислав Минеков отговори на въпрос за партийната централа на ГЕРБ: "Тази партия е била толкова бедна, че не е могла да си намери друг офис. Дългът на НДК е невероятен и Минеков не знае как ще се изплаща."

Според Тома Биков по-еротично щяло да е да бъдат заплашвани от Бойко Рашков, а не от министъра на културата.

От ГЕРБ и ДПС поставиха акцент в първата част от дебата не върху конкретните въпроси към министър Минеков, а затрупаха със забележки за начина на водене на заседанието новия председател на парламента от "Продължаваме промяната".

Свободата на словото и партийните централи

Изслушването на министър Велислав Минеков по темата за офиса на в. "Труд" преля неусетно в пленарна зала към темата с централата на ГЕРБ. Всяка една партия изказа становище по темата.

Минеков решен да изгони ГЕРБ от НДК

Минеков решен да изгони ГЕРБ от НДК

Министерството на културата нямало договор с никаква медия

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви от трибуната на НС, че за ПП е важно правилата да важат за всички. Тук спорът за нас е търговски и има отношения за наем и непогасени задължения, посочи той. Той настоя да депутатите да върнат отново парламентаризма в пленарна зала. Спорът за вестник "Труд" трябва да върви по начин, по който да се защитят българските граждани - имотите да не се използват от интересите на партиите, настоя Гюров.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви, че скандалът можело и да не се случи, при положение, че имало поне няколко начина МК да си събере парите. Всичко било на добро желание от страна на министъра, а скандалът бил умишлен. Това, което Биков видял е, че Минеков е неподготвен и некомпетентен, не може да разбере за какво го питат и вместо да решава проблеми, ги създава.

А централата на БСП, попита Биков, според когото социалистическата партия също дължи пари за централата си. Депутатът от ГЕРБ пита Минеков ще подходи ли към "Позитано" 20 по същия начин както към редакцията на в. "Труд".

От БСП реагираха веднага на казаното от ГЕРБ. Георги Свиленски заяви, че на гърба на вестник "Труд" от ГЕРБ се опитват да решат проблем с тяхната централа. БСП няма нито един лев задължения за ползване на сградата на "Позитано" 20, увери Свиленски.

Йордан Цонев от ДПС също взе отношение. Той изказа разочарованието си от пленарния ден, тъй като се надявал дебатът да даде конкретни отговори, но това не се случило. Първият опит бил да се отклони вниманието от обществената тема, а когато се гони една медия от редакцията им, да се направи законно. Според Цонев днешният дебат има пряко отношение към свободата на словото.

Тошко Йорданов от ИТН е на мнение, че свободата на словото била изнасилена от ГЕРБ. Има много да се работи за свободата на словото. СЕМ е орган, който също смачка свободата на словото. Хубаво е да мълчите, защото не изглеждате просто глупаво, а потресаващо, обърна се Йорданов към ГЕРБ.

Точка на спора сякаш сложи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който заяви, че това е един правен спор, който ще бъде решен в съда. Ако тази медия счита и смята, че е в правото си, съдът ще уважи нейното справедливо искане, за да се защитят нейните права. Така е редно и трябва да бъде в една законова и правова държава, каза още Костадинов. Иначе по думите му свободата на словото е доста съмнителна и е под въпрос, когато става въпрос за България.

ГЕРБ не разбират фиксацията на Минеков по темата за централата им

ГЕРБ не разбират фиксацията на Минеков по темата за централата им

Росен Желязков очаква полицията само на гости