Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента е загрижен във връзка със ситуацията в Ирак и региона. Това стана ясно от изявлението на държавния глава Румен Радев след заседанието.

Страните трябва да избягват всякакви действия, водещи към ескалация, подчерта президента. Според родните политици изходът от ситуацията може да се търси по мирен път и чрез дипломатически средства.

В съвременния глобализиран и взаимосвързани свят всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последствия с непредвидим характер, отчете президентът.

КСНС е обсъдил обстановката в Близкия Изток и потенциалните рискове за страната ни. Според президента нужна е спешна деескалация на напрежението. Участниците в заседанието на КСНС излизат с четири препоръки. Трябва да се поддържа национална позиция с акцент за нуждата от деескалация на напрежението. Също така службите за сигурност трябва да осъществяват постоянен мониторинг и да анализират процесите, които представляват потенциален риск за страната ни. Външно министерство трябва да поддържа постоянен контакт с българските граждани и да гарантира тяхната сигурност.

Министерство на отбраната да предприеме мерки за осигуряване на безопасността на български военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница, препоръчва още днешният КСНС.

При промяна на обстановката ще бъдат взети допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната, искат още участниците в заседанието.

Според Румен Радев САЩ и Иран трябва да запазят и договореностите си по Иранското ядрено споразумение.