Не може да извадим един въпрос, който да е най-важният за нашето председателство, защото всеки има своето значение. Това заяви министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 - Лиляна Павлова пред Нова телевизия.

Въпреки това тя спомена, че дигиталната икономика е тази, която създава работните места. Децата ни, които заминаха да учат и да живеят в чужбина започнаха да се връщат, защото тук има потенциал да работят във високите технологии. Това е тенденция, която трябва да хванем и да работим по нея. Защо да не дадем заявката България заедно с други страни да стане Силициевата долина на Европа, запита реторично Павлова.

Тя спомена и теми като дигиталния дневен ред, икономика и растеж. Темата за здравеопазването, пречупена като здравословно хранене и качеството на храните. Според нея, за шест месеца да се преборим с двойния стандарт на храните в ЕС е свръхамбициозно. Според нея може да се помисли как да бъде променено европейското законодателство, за да няма дискриминиране на едни държави спрямо други при производството на храни.

Горанов ни готви за чакалнята на еврозоната до юни

Горанов ни готви за чакалнята на еврозоната до юни

ЕС дипломати и банкери коментират, че България все пак има нужда от множество реформи, за да повиши твърде ниския стандарт на живот

Запитана за заявеното от финансовия министър Владислав Горанов планиране да влезем в в т.нар. чакалня на Еврозоната, Павлова каза, че това е първата стъпка. Т.нар. "чакалня" е валутен механизъм, за който България е готова отдавна, защото сме във валутен борд. На следващия етап е важно влизайки в чакалнята да не стоим там много години, каза Павлова.

Запитана дали е имало въпрос от европейските лидери за ескалация на криминогенната обстановка, тя отговори, че ескалация няма. Има два трагични инцидента, но това са инциденти, каза Павлова. Тя благодари на всички служби, които осигуряват спокойствието на всички гости - те са невидимата част от нашия екип, каза министърът.

Припомняме, на втория ден от януари в къща в Нови Искър бяха открити пет трупа. По-късно стана ясно, че това е шесторно убийство, а обвиненият за негов извършител също бе открит самоубил се с пистолет с шумозаглушител.

На 8 януари бе застрелян бизнесменът Петър Христов. Малко по-късно почина данъчният инспектор, прострелян в центъра на София.

Застреляха бизнесмен в столичния квартал "Манастирски ливади"
Обновена

Застреляха бизнесмен в столичния квартал "Манастирски ливади"

49-годишният Петър Христов е починал в болница малко по-късно

Запитана за това, че един от протестите беше воден и от член на кабинета, тя заяви, че те са право на всеки един да си търси правата да отстоява позиция, в която вярва. Припомняме, няколко протеста съпътстваха откриването на нашето европредседателство. Протестите минаха по един законов и достоен начин, обясни Лиляна Павлова. Това не навреди на имиджа на страната - протестите са ежедневие в Европа, допълни тя.

Относно речта на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, която бе изцяло на български език Павлова призна, че е имало изненада. Туск има принос в написването на речта.

Доналд Туск просълзи българите
Обновена

Доналд Туск просълзи българите

Председателят на Европейския съвет разплака българите с "Отечество любезно"

На въпрос дали не станахме много буквоеди - Туск не каза нито веднъж думата "кохезия" и др., Лиляна Павлова призна, че може би ние самите се унасяме и прекаляваме и трябва да говорим на един по-достъпен език. Не случайно избрахме, че българското председателство ще се води на български език.

Относно предстоящия вот на недоверие, който ще бъде гласуван на 17 януари, Павлова смята, че имало подгряване и датата съвпада с изслушването на премиера Бойко Борисов за нашето Европредседателство.
Няма мотиви сега да има вот по тази тема - дори като усещане за корупция. Ако видите статистиката и социологията в други страни - то (усещането за корупция - б.р.) е на по-високо ниво от България. Това е една стандартна процедура - нека се проведе, каза Павлова.

Нинова освобождава народа от веригите на ГЕРБ с вот на недоверие
Обновена

Нинова освобождава народа от веригите на ГЕРБ с вот на недоверие

Опозицията не може да бъде опитомена, отсече лидерът на БСП

Запитана дали Антикорупционния закон показва, че има институционално напрежение (депутатите отхвърлиха наложеното от президента Румен Радев вето - б.р.), Павлова отговори - не бих го нарекла напрежение. То е част от дебата за промените в този закон, каза Павлова. Тя бе категорична, че антикорупционния закон няма да е мантрата, която да реши проблемите.

8 министри гласували против Истанбулската конвенция, разкри Симеонов

8 министри гласували против Истанбулската конвенция, разкри Симеонов

Вицепремиерът не гледал как гласува Бойко Борисов

На въпрос: "Как си обяснявате това, че от една страна изглежда решено, от друга - никак не е еднозначно гласуването на Истанбулската конвенция", Павлова акцентира на дебатите в обществото.
"Това, че има дебати в обществото и в политическите сили не е лошо - ще може да се изчисти всяко съмнение. Дали е базирано на възползването на определени групи, които нажежават общественото положение - важно е да изчистим, ако има такива притеснения. До каква степен е прецизен българският превод - ще трябва да се помисли", каза Павлова.