Нищо укорително няма, ако депутатите се съберат и узаконят мерки за опазване на живота и здравето на хората по време на изборите. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на "Информационно обслужване" АД проф. Михаил Константинов.

Нашите депутати да седнат и да обмислят въпросите, задължително да се проучи опитът на държавите, които правиха избори по време на пандемия, настоя проф. Константинов. Той предложи създаване на избирателни секции в болничните заведения.

По думите му обявената дата от президента за парламентарните избори била една от най-очакваните дати - 28 март, а другата възможна дата била 23 май. Отиваме към избори в края на март, но има изключително важни въпроси като конституционно право на гражданите в правото на власт, посочи проф. Константинов.

Румен Радев: Изборите да се проведат в срок - 28 март

Румен Радев: Изборите да се проведат в срок - 28 март

Трябвало да бъдат създадени всичките необходими условия за провеждането им

За това как да гласуват хората под карантина заради коронавируса, проф. Константинов предлага български представители да отидат до румънското посолство и да помолят от там румънските власти да им споделят законодателството на румънската практика. По време на изборите в Румъния били сложени едни големи помещения, на голяма дистанция и е добре да се види какво направили румънците, но при тях се реализира най-ниската избирателна активност в последни години, обясни той.

Не може да лишим българите от техните конституционни права, категоричен бе той.

Проф. Константинов смята, че гласуването с машини може да представлява медицински риск. "Това е една повърхност, това е един тъчскрийн, който ще се пипа от стотици хора и какво правим с тези хора - в момента, в който пипне екрана един от секцията, ще си пипне носа и е готов заразен. Тези машини, с които ще гласуваме, не са предвидени за гласуване в пандемия", подчерта той.

Карантинираните вероятно няма да могат да гласуват - вотът по пощата бил абсурд

Карантинираните вероятно няма да могат да гласуват - вотът по пощата бил абсурд

Гласуването по интернет е ненадеждно според проф. Красимир Калинов