Логично е в края на март 2021 г. да се проведат парламентарните избори. Това заяви пред Bulgaria ON AIR говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева.

Тя обясни, че е възможно отлагането им до два месеца, но това зависи от президента и неговия указ.

Цанева подчерта, че датата на изборите може да бъде променена единствено от Народното събрание.

Тя посочи, че не е ясно какъв ще бъде интензитетът на пандемичната обстановка през следващите 4-5 месеца. По нейни думи в продължения на 2 месеца ЦИК са подготвяли документацията за доставка на 9600 машини като част от подготовката за следващите избори.

За Цанева е било важно да се направи анализи колко машини са необходими. Тя обясни, че от Комисията са се спрели на 9600 машини, понеже секциите над 300 души в България са около 9500.

Говорителят на ЦИК изрази надежда, че ще се явят кандидати за обществената поръчка. Ако има такива, ще се влезе в сроковете за обучение, за инсталиране на софтуера и за доставка на машините.

ЦИК реши: Купуваме 9600 машини за изборите

ЦИК реши: Купуваме 9600 машини за изборите

Стойността им е 36 млн. лв.

Машините ни спестяват единствено да няма невалидни бюлетини, но човешкият фактор не е елиминиран, отбеляза Цанева. Тя посочи, че гласовете от машинното гласуване трябва да се приобщят на хартиен носител върху протокола и могат да се получат грешки при пренасянето на тези данни.

По нейни думи при предишните избори около 1% от машините са били нестартирали, имало е и такива, при които не е излизала хартиена разписка.

Говорителят на ЦИК подчерта, че всяка машина е за определена секция и няма как да бъде премествана.

Според нея е положително, че предложението за гласуване в два дни е отпаднало. Тя посочи, че Изборният кодекс предвижда гласуване до 21 часа, ако има все още желаещи, като се разрешава гласуването да започне 2 часа по-рано - в 5 часа.

Цанева заяви, че ще бъдат взети мерки, за да има разделно гласуване по коридори.

Припомняме, през септември тази година от ЦИК заявиха, че са нужни около 10 000 машини за нормално гласуване.

През ноември Комисията обяви, че ще бъдат закупени 9600 машини. Стойността на поръчката е изчислена на 36 млн. лева без ДДС.

ЦИК приема оферти за машините за гласуване до 29 ноември

ЦИК приема оферти за машините за гласуване до 29 ноември

Те трябва да са с инсталиран системен и приложен софтуер, за да могат да се използват без намеса на доставчика