Задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Саудитска Арабия в редица сфери като икономика, енергетика и туризъм, както и в областта на отбраната.

Това договориха на среща на четири очи външният ни министър Теодора Генчовска и колегата й от Рияд принц Фейсал бин Фархан ал Сауд.

"Имахме възможността да обсъдим различни стъпки за увеличаване на политическия диалог, както и по-нататъшно развитие на взаимноизгодно сътрудничество в области от стратегическо значение, най-вече енергетика, икономика, туризъм и сигурност. Кралство Саудитска Арабия е сред най-важните партньори в региона на Близкия Изток", каза след срещата българският първи дипломат.

И подчерта друга от основните цели на родната външна политика - оползотворяване на неизползвания потенциал на двустранните ни отношения и по-конкретно - увеличаване на стокообмена между нашите две държави.

Принцът-наследник на Саудитска Арабия планира визита на Балканите

Принцът-наследник на Саудитска Арабия планира визита на Балканите

Разговори в Гърция, Турция, Кипър и Йордания

В конкретика е говорено и за задълбочаването на сътрудничеството по оста София-Рияд в сферата на ядрената енергетика. "България разполага с капацитет за предоставяне на услуги и специалисти в областта на извеждането от експлоатация на радиоактивни отпадъци. Страната ни е с добри традиции в програми за обучение на специалисти в сферата, като могат да бъдат допълнително проучени възможностите за обмен на експерти", уточни българският външен министър.

Друг акцент е привличането на саудитски туристи у нас, както и сътрудничество във военната сфера. Саудитски части са били поканени и са приели да участват във военното учение "Хемус 2022".

"Обсъдихме двустранните връзки и начините за укрепването им. Имаме наистина изключително приятелски отношения между нашите две държави. Говорихме за задълбочаване на сътрудничеството ни в сферата на икономиката, в културата, по отношение на политическия диалог, в сферата на енергетиката", обобщи разговора си с Генчовска принц Фейсал бин Фархан ал Сауд.

"Ще има много възможности за инвестиции, изключително много проекти в информационните технологии и военния сектор, които ние се стремим да развиваме", конкретизира саудитският първи дипломат.

Тепърва ще има и обмен на визити между частните сектори от двете страни, в рамките на които ще се говори и за конкретни проекти.