Илияна Йотова призова на среща със Зоран Заев час по-скоро Договорът за добросъседство да бъде ратифициран от парламентите на България и Република Македония

"Искрено Ви поздравявам за постигнатото. Спечелихте си много приятели в България. Оттук нататък обаче Ви предстои много работа", се обърна вицепрезидентът Йотова към македонския премиер Зоран Заев, с когото проведе работна среща в Скопие.

"Договорът за добросъседство не е поредният формален документ, а е изстрадан и чакан от двата народа дълги години. Той ще създаде гаранции за хората от двете страни да развиват своите връзки и отношения", изтъкна Йотова. По думите й договорът ще отвори много възможности в сферата на инвестициите, бизнеса, културата и образованието.

Вицепрезидентът сподели впечатленията си от думите на момиче, присъствало на проведената по-рано среща в българското посолство с представители на българските дружества в Република Македония. "Тя сподели, че иска да живее и работи тук, но изрази силното си желание за съвместни инициативи с връстниците си от България", заяви Йотова. "Аз бих желала да гледаме заедно с младите хора към бъдещето, а не към миналото", изтъкна вицепрезидентът.

Договорът с Македония в сила до края на годината

Договорът с Македония в сила до края на годината

Договарят Захариева и Димитров

"Важно е час по-скоро Договорът да бъде ратифициран от парламентите на Република България и Република Македония", убедена е Йотова. "2017 година е знакова и ще влезе и във вашите, и в нашите учебници", отбеляза тя.

Според вицепрезидента предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз е огромна възможност Европа да опознае по-добре балканските народи, да намали резервите си и да изтрие идеологемите, които не отговарят на истината.

Република Македония да получи дата за начало на преговорите за присъединяване към Европейския съюз - това пожелание за Новата година отправи Илияна Йотова към Зоран Заев.

От своя страна, македонският премиер благодари за българската подкрепа за членството на Република Македония в Европейския съюз и НАТО. "Договорът за добросъседство ни обнадежди с Гърция да намерим решение на проблема с името", отбеляза Зоран Заев.

Македонският премиер представи пред българския вицепрезидент реформите, върху които се е съсредоточило македонското правителство, най-важните от които са в правосъдната система. Зоран Заев специално благодари на българския посланик в Скопие Иван Петков за подкрепата и доброто сътрудничество, особено по време на политическата криза в Република Македония.

Започват проектите по Договора за добросъседство с Македония

Започват проектите по Договора за добросъседство с Македония

Съвместна декларация ще отбележи напредъка в отношенията между България и Македония

"Договорът за добросъседство е истински пример как нещо добро може да се случва на Балканите", отбеляза от своя страна Роберт Поповски, министър без портфейл, отговарящ за комуникациите, отчетността и прозрачността.

По-рано вицепрезидентът разговаря с председателя на македонския премиер Талат Джафери, който обясни, че ратифицирането на Договора за добросъседство ще се забави заради бойкота на пленарните заседания от страна на опозицията. "Добре е ратифицирането да бъде извършено от максимален брой депутати", добави председателят на македонския парламент. "Най-късно до края на януари догодина това ще се случи", увери Джафери.

Премиерът Зоран Заев обаче изрази по-оптимистична прогноза - ратификацията да се случи до края на тази година.

Зоран Заев твори история: Вече няма проблем да се наречеш българин в Македония

Зоран Заев твори история: Вече няма проблем да се наречеш българин в Македония

"Гоце Делчев и Яне Сандански са личности от нашата обща история"