"Прекланям се пред вашия дух, благодарение на който съхранихте българските традиции толкова време. Благодарение на вас успяхме не само да запазим Болградския регион, но и да го разширим.". Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред представители на над 200-хилядната българска общност в Украйна. Тя се срещна с тях в Одеса в третия ден от официалното си посещение в страната, информираха от МВнР.

На разговора присъстваха активисти от почти всички организации на българите и от населените места с компактно българско население в Украйна.

Българският първи дипломат изтъкна, че украинските власти са оказали пълно съдействие за запазването и разширяването на административния Болградския район, където са почти 74 000 души компактно българско население.

"Новият закон в Украйна дава възможност за обучение на майчин език, но за да ви помогнем с преподаватели и за да се променят учебните програми, трябва да има желаещи ученици", каза Захариева. Тя призова сънародниците ни да записват децата да изучават български език.

"Радвам се и че все повече студенти избират да учат в България - имаме намерения да увеличим броя на стипендиите за младежи от Украйна", заяви министърът. 

Екатерина Захариева пристигна в Одеса

Екатерина Захариева пристигна в Одеса

Нашите сънародници в Одеска област са лоялни граждани на Украйна

Тя покани всички организации на българите в чужбина да кандидатстват с проекти за финансиране по МВнР до края на октомври, като предвиденият бюджет за тази проектна сесия е 500 000 лева за шест държави.

На срещата с българите в Одеса присъства и депутатката от Върховната Рада на Украйна, българката Тетяна Плачкова, съпредседател на Групата за приятелство с България.

"Уверявам ви, че като първата жена българка в украинския парламент работя от първия ден на своя мандат за защитата на културата и правата на националните малцинства", заяви Плачкова. 

Премиерът на Украйна се ангажира с откриване на българското училище в Одеса

Премиерът на Украйна се ангажира с откриване на българското училище в Одеса

Очаква се догодина да се събере смесената икономическа комисия

На срещата със сънародниците ни бяха споменати бюрократичните пречки при придобиването на българско гражданство, липсата на адекватна програма за първоначално посрещане и ориентиране на новоприетите студенти от Украйна в български вузове и настаняването им в общежития, нуждата от подкрепа за медиите на българското малцинство в Украйна. Беше споменато и административното обслужване в консулската служба, осигуряването на преподаватели от България, как да се ползват програми, финансирани от ЕС, за нашите сънародници от Украйна.

По-рано през деня Екатерина Захариева се срещна с губернатора на Одеска област Максим Куций.

"Надявам се туристическият обмен да се възстанови и дори развие", каза Максим Куций.