България не можеше да има различна позиция за Венецуела. Това заяви външният министър Екатерина Захариева в кулоарите на парламента. На първия ни дипломат не й е приятно, че трябва да влиза в режим на реплика - дуплика с държавния глава и то през медиите.

Имаме общи отговорности по отношение на външната политика и имиджа на България, изтъкна министър Захариева за отношенията между правителството и президента Румен Радев. Съветниците му по външна политика трябвало да му разяснят как се изготвят становища и държавни позиции.

Външният министър припомни, че договорът за добросъседство с Македония е бил коментиран с държавния глава. Лично тя е разговаряла с Радев, обясни Захариева, отричайки посочения от държавния глава пример вчера.

Много е важно всички да работим за репутацията на България във външнополитически план, изтъкна тя.

Радев: Правителството се крие зад колективна безотговорност

Радев: Правителството се крие зад колективна безотговорност

Президентът отправи критика и към Европа, че може да ескалира напрежението във Венецуела

Темата за Венецуела била обсъждана на няколко съвета на ЕС. Захариева припомни, че правителството не било длъжно да съгласува позициите си с президента. Въпреки това Министерски съвет искал страната ни да говори в един глас.

Припомняме, вчера президентът заяви, че правителството няма своя собствена позиция по въпроса с Венецуела и затова се крие зад колективната безотговорност на Съвета по сигурност. Тогава той разкритикува позицията на правителството, предупреждавайки, че когато представя публично своите мотиви, трябва да бъде по-внимателно

Въпреки че в понеделник Радев призова България да запази неутралитет по отношение на Венецуела и да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция, часове по-късно от Министерство на външните работи излязоха с позиция на подкрепа за Гуайдо в очакване на провеждането на демократични избори.

Радев: България да не се намесва в кризата във Венецуела

Радев: България да не се намесва в кризата във Венецуела

Въпреки позицията на САЩ и ЕС, президентът призова към въздържаност

От своя страна Съветът за сигурността при Министерския съвет също формира позиция на признание на Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава на Венецуела.

Ден по-късно стана ясно, че българското правителство официално признава Хуан Гуайдо за временно изпълняващ функциите на президент на латиноамериканската държава.