"Гражданите в страните от Западните Балкани трябва да почувстват какво Европа прави лично за всеки от един от тях". Това заяви външният министър на България Екатерина Захариева по време на среща със заместник помощник държавния секретар за Европа и Евразия и специален представител на Държавния департамент за Западните Балкани Матю Палмър.

По думите на Захариева българската външна политика е изключително фокусирана върху евро-атлантическата интеграция на Западните Балкани, не само защото шестте страни са непосредствени съседи на България, но и защото е важна за просперитета и сигурността на целия Европейски съюз. 

Сигурността и отбраната са в основата на диалога между България и САЩ

Сигурността и отбраната са в основата на диалога между България и САЩ

Борисов и Палмър обсъдиха и интеграцията на Западните Балкани

Според външния министър ЕС трябва да покаже по-голяма ангажираност със страните от Западните Балкани.

Екатерина Захариева и Матю Палмър смятат, че е необходимо начало на преговорите за членство в ЕС на Република Северна Македония и Република Албания и това да стане още в рамките на Хърватското председателство на Съвета на ЕС. 

Радев: Европейската интеграция на Западните Балкани е важна за цяла Европа

Радев: Европейската интеграция на Западните Балкани е важна за цяла Европа

България и Албания отдават голямо значение за изграждането на Транспортен коридор №8

Матю Палмър подчерта приноса на България за добросъседство в региона. Според него със сключването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония е зададен тона между Скопие и Атина за сключването на Договора от Преспа.

Пълмър и Захариева акцентираха върху необходимостта от по-голяма ангажираност на евро-атлантическите партньори по отношение на диалога между Сърбия и Косово, който е блокиран. Той изтъкна и необходимостта от реформи в Босна и Херцоговина.

Министър Захариева прие Матю Палмър в МВнР в рамките на посещението му у нас, което се състои месец след първия проведен Стратегически диалог между България и САЩ на 8 януари в София. 

Борисов и фон дер Лайен обсъдиха климатичните промени и Западните Балкани

Борисов и фон дер Лайен обсъдиха климатичните промени и Западните Балкани

С тази среща започна работното посещение на Борисов в белгийската столица