Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отчете като успех постигнатите резултати от четвъртото Българско председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), което приключи днес.

Българското председателство на ЧИС мина под мотото "Море от възможности" с основни приоритети, насочени към развитието на регионалното сътрудничество в областта на културата, транспорта и опазване на околната среда.

На днешния форум в столицата по инициатива на българското председателство беше прието Северна Македония да бъде поканена за 13-и член на организацията. Очаква се западната ни съседка да стане пълноправен член до края на годината, когато парламентът в Скопие ратифицира хартата на ЧИС.

България става председател на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество

България става председател на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество

Председателството ще протече под мотото "Море от възможности"

"Мисля, че има голяма символика в това, което правим в края на българското и началото на гръцкото председателство. Действията на нашите три страни са безпрецедентни по отношение на регионалното сътрудничество и изграждането на мостове и приятелства", заяви македонският външен министър Никола Димитров.

Генералният секретар на ЧИС Майкъл Христидис оцени високо българското председателство. "Вие постигнахте много по време на председателството, което оправдава не само отпусканите финансови средства за региона, но доказва, че организацията е активна и жива", заяви той.

От своя страна Захариева пожела успех на Гърция, която от 1 юли поема ротационното председателство на ЧИС под мотото "Черно море, зелена енергия, синя планета".