България поема председателството на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) за първите шест месеца на 2019 г, съобщиха от МВнР.

То ще протече под мотото "Море от възможности" и ще е ориентирано към развитието на ЧИС като проектно-ориентирана организация.

Специално внимание ще се обърне на сътрудничеството в областите на културата, транспорта и опазването на околната среда.

Българското председателството ще работи и за задълбочаване на бизнес контактите между страните от региона, както и за по-нататъшното засилване на синхрона в работата на ЧИС и неговите специализирани органи, които включват Парламентарната асамблея на ЧИС (ПАЧИС), Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), Международния център за черноморски изследвания (МЦЧИ) и Съвета на бизнес средите.

Сред приоритетите ще бъдат и реформирането и адаптацията на организацията към съвременните предизвикателства.

Целта на българското председателство е залегналите в календара за първата половина на 2019 г. прояви да допринесат за успешното изпълнение на Икономическия дневен ред на ЧИС.

Това ще бъде четвъртото председателство за страната ни. Успешното му провеждане ще допринесе за активизиране на регионалната външна политика на България, което съответства на основния външнополитически приоритет на страната - развиване на активни отношения с държавите от черноморския регион.

ЧИС е създадена през 1992 г., като България е сред 11-те учредителки. Днес в Организацията освен нас членуват Албания, Армения, Азербайджан, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна.