Когато се задава критична ситуация като тази около Украйна и Русия и днешният случай с НАТО, тогава се доказва, че е необходимо да търсим консенсус. По отношение на националната сигурност, външната политика и интересите на България, независимо от кое политическо семейство сме и дали сме в управление или в опозиция, трябва да имаме дългосрочна, последователна предвидима външна политика. Това коментира бившият външен министър Екатерина Захариева в предаването "Панорама" по БНТ.

"Месец и половина мина, откакто Руската федерация публично оповести проекта за споразумение, което изпраща с НАТО. В него пише същото, което казаха поименно посочвайки България и Румъния", допълни тя.

Днес след изявлението на руското външно министерство, чакахме няколко часа да има реакция на българското правителство.

Тогава предложихме нещо много конструктивно и то не беше, за да влизаме в конфронтация. Напротив, беше, за да чуем ясна позиция на правителството. В резултат, на което премиерът дойде и каза позицията си, коментира Захариева.

ГЕРБ искат КСНС за натовските войски и руския ултиматум

ГЕРБ искат КСНС за натовските войски и руския ултиматум

Кирил Петков: България е суверенна държава и сме направили своя избор

По думите ѝ, е време за Консултативен съвет за национална сигурност по тази тема. Припомняме, че от ГЕРБ настояха президентът Румен Радев да свика КСНС във връзка с искането на Министерство на външните работи на Русия да се изтеглят натовските войски от България и Румъния.

Според Захариева, правителството няма решение при тежка ситуация дали ще приеме допълнителна съюзническа помощ на наша територия.

Стана ясно, че Нидерландия изпраща изтребители на България. Става въпрос за два изтребителя F-35 от 5-то поколение, които ще пристигнат през април и май. За момента не е ясно в коя българска авиобаза ще бъдат разположени стелт самолетите.

Целта е да се подкрепят дейностите на НАТО за въздушна полиция в Черноморския регион.

Нидерландия изпраща изтребители у нас

Нидерландия изпраща изтребители у нас

Целта е да се подкрепят дейностите на НАТО за въздушна полиция в Черноморския регион

Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков вече криркуваха остро в изявления руското искане за базите.