За мен докладът на Европейската комисия нито поощрява, нито назидава България. Той е обективен и ясно посочва напредъкът на България през годините и ясно отчита оставащите проблеми.

Това заяви министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева.

Тя посочи, че е била учудена от процента европейски граждани, които смятат, че държавите им не правят достатъчно в борбата с корупцията. По думите ѝ става въпрос за над 70%, а България стои близо до високия процент.

Захариева отчете, че у нас са предприети редица действия, касаещи върховенството на закона и отчетността на главния прокурор. Като пример даде започнати дела срещу хора по високите етажи, но все още незавършени. "Въпреки че е разделен на две и това се отчита като позитивно, фактът, че пленумът определя бюджета на ВСС, означава, че е възможно прокуратурата да се намесва в съда", коментира още тя.

И обясни: "Вярвам, че докладите ще покажат за всички добрите и лошите практики. Имаме дефицити и те са ясно посочени. Ние не бягаме от тях".

Борисов: Докладът на ЕК ни посочва как да бъдем отличници

Борисов: Докладът на ЕК ни посочва как да бъдем отличници

Премиерът благодари за препоръките на ЕК

Според нея ЕК се стреми към това Европа да бъде емблема за върховенство на закона, правата на човека и медийната свобода. За да се случи това, обаче, трябва да има тясно взаимодействие на европейско ниво, но и вътре в държавите посредством правителствата и институциите.

"Мисля, че докладът е критичен за свободата на медиите. Има неща, които съществуват като законодателство у нас. Отчетено е, че има орган - СЕМ, който обаче се препоръчва да бъде по-добре финансиран. Отчетено е, че има регистър за собствениците на медиите", обясни тя.

По думите ѝ прозрачността на медийната собственост е от изключителна важност.

Радев: Докладът е самокритичен и за самия ЕС заради провала в борбата с корупцията

Радев: Докладът е самокритичен и за самия ЕС заради провала в борбата с корупцията

Президентът поздрави българите, които са спрели да чакат оценките отвън, а сами искат да си върнат държавата