Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова призова страните от ЕС, които обвиняват Русия за ситуацията с мигрантите, първо да потърсят причината за тази криза в своята миграционна политика и геополитически амбиции, предаде ТАСС.

Захарова коментира изявлението на шведския министър на отбраната Петер Хултквист относно участието на Русия в миграционната криза на границата на Беларус и Литва.

По думите ѝ, "това не е първата открито русофобска атака от шведския министър на отбраната, която няма нищо общо с реалността".

"Истинската цел на такива неоснователни обвинения е да изкривят реалността и отново да посочат Русия като виновна за проблемите на Европейския съюз, към които тя няма нищо общо, каза тя в коментара си.

Германия разследва Лукашенко за шантаж на ЕС с трафик на мигранти

Германия разследва Лукашенко за шантаж на ЕС с трафик на мигранти

Канал, организиран на държавно ниво

В същото време, Захарова обърна внимание на факта, че "ситуацията с мигрантите, които се опитват да получат убежище в ЕС, наистина е обезпокоителна".

Говорителят припомни, че "според Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex, напоследък са регистрирани около 20 груби нарушения на основните човешки права от литовските гранични служители.

"Вместо да отправя абсурдни обвинения срещу страната ни, Европейският съюз трябва да припомни първопричините за проблемите, свързани с миграцията", посочи Захарова. Можем да видим катастрофалните последици от ситуацията в Афганистан ."

Швеция: Русия има интерес от кризата с мигрантите

Швеция: Русия има интерес от кризата с мигрантите

Москва цели да дестабилизира региона

Както отбеляза дипломатът, руската страна "се надява, че ЕС ще намери сили да трезво оцени случващото се и да проведе отговорна миграционна политика в съответствие с международните си задължения".