Литва изпрати днес петима афганистански мигранти обратно в Беларус малко след като са прекосили границата, въпреки че Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) по-рано определи, че трябвало да им бъде разрешено да останат, информира "Ройтерс".

Мигрантите са се опитали да влязат неуспешно в Литва поне 10 пъти от 29 август, уточни техният адвокат. Техният казус е заведен за разглеждане от Съда в Страсбург.

Литовската погранична охрана посочи, че петимата са били задържани и изпратени обратно в Беларус преди обед, веднага след като са прекосили границата.

Литва, Латвия, Естония и Полша настояват за действия на ООН срещу мигрантите от Беларус

Литва, Латвия, Естония и Полша настояват за действия на ООН срещу мигрантите от Беларус

Лукашенко провежда хибридна атака срещу ЕС

"Възнамеряваме да не допуснем нелегалните мигранти на литовска територия", се подчертава в изявление на литовските граничари.

Повече от 4 100 мигранти от Близкия изток и Южна Азия са влезли в Литва тази година, а Европейският съюз обвини президента на Беларус Александър Лукашенко, че ги изпраща през границите си със страните от ЕС в отговор на санкциите, наложени от Общността на правителството в Минск.

Литва отблъсква мигрантите от началото на август и само няколко десетки бяха допуснати.

Чехия дава 530 000 евро на Литва за границата й

Чехия дава 530 000 евро на Литва за границата й

Целта е да се възпрепятства преминаването на нелегални мигранти от Афганистан и Ирак

Вчера ЕСПЧ постанови, че афганистанските мигранти са уязвими след превземането на властта от талибаните в Кабул на 15 август и търсели международна закрила.

"Кандидатите не трябва да бъдат премествани в Беларус, при условие че вече са на литовска територия" преди 29 септември в очакване на по-нататъшните процедури, настояха от ЕСПЧ.

Началникът на пограничната охрана Рустамас Любаевас настоя пред новинарския канал BNS, че Литва не била задължена от съда да позволи на мигрантите да влязат от Беларус.

Литва обвини Беларус, че незаконно изтласква с жандармерия мигранти през границата

Литва обвини Беларус, че незаконно изтласква с жандармерия мигранти през границата

Беларус оспори това и обвини литовските граничари в насилие спрямо мигранти

Адвокатката на мигрантите Аста Астраускиене уточни пред "Ройтерс", че те са напуснали Беларус в неделя и оттогава са се криели на литовска територия. Граничари са били повикани на мястото от адвокатката днес, но те са изтласкали мигрантите на територията на Беларус, каза тя.

"Сега ще информираме Съда за ситуацията и ще го помолим да каже на Литва да ги пусне обратно", посочи Астраускиене. Тя е влязла в контакт с мигрантите след молба за помощ от друг адвокат, уточни тя пред BNS.

Вътрешният министър Агне Билотайте изтъкна, че разглежда казуса като "очевиден опит да се отвори нов път за нелегална миграция, чрез манипулиране на събитията в Афганистан".

"Литва е готова да помогне на граждани на Афганистан, ако те пристигат законно. Но ние няма да позволим на никого да злоупотребява с нашата система за убежище и да превърне Литва в пътна артерия за нелегална миграция", отсече Билотайте чрез говорителката си.

Литва дава 300 евро на нелегални мигранти, съгласили се да се върнат в родината си

Литва дава 300 евро на нелегални мигранти, съгласили се да се върнат в родината си

Беларус умишлено изпраща мигранти в Литва