Парламентарната група на "БСП за България" ще подкрепи подписките на "Възраждане" и на ПП-ДБ за отстраняване на председателя на 49-то Народно събрание. Така отстраняването на парламентарния шеф ще влезе като точка в дневния ред на законодателния орган, който обаче не събра нужния кворум при регистрацията на депутатите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че социалистите са подписали и двете подписки - на "Възраждане" и на ПП-ДБ, като не са се заигравали с отделните парламентарни групи. Много е важно днес да се види кой как ще гласува. Важно е да се отстрани, защото в парламентарна република трябва да се спазват парламентарни правила. Желязков няколко пъти наруши парламентарните правила, според Нинова, като напомни, че БСП са поискали оставката на Желязков заради заповедта, която ограничава брифингите в Партийния дом.

БСП не са чувстват използвани, когато се иска оставката на Росен Желязков от други парламентарни групи - в случая "Възраждане" и ПП-ДБ.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също реагира остро на невъзможността заседанието на Народното събрание да събере кворум. Той вижда договорка между ПП-ДБ и БСП за спасяването на Росен Желязков. Провали се възможността да се гласува оставката на Желязков, възмутен е Костадинов.

"Това е апотеоз на предателството и предателите в 49-то Народно събрание. ПП-ДБ и БСП спасиха сега мандата на Росен Желязков. Не се знае дали парламентът ще успее да събере кворум в следващите дни. ПП-ДБ и БСП днес помогнаха на ГЕРБ за пореден път", категоричен бе Костадинов. И добави - 1/3 от групата на БСП ги нямало в пленарна зала при регистрацията за кворума на законодателния орган.

Кулоарно напрежение и пленарни сръдни за оставката на Желязков

Кулоарно напрежение и пленарни сръдни за оставката на Желязков

След 30-минутна почивка пленарният ден започна със 125 депутати

Другата опозиционна партия в парламента - ИТН също реагира остро, че не се събра кворум, който да разгледа оставката на Росен Желязков. Няма нужда човек да е интелектуален титан, за да разбере какво се случи в залата. ПП-ДБ, които 9 месеца седяха в скута на Пеевски и пиеха каквото им подаде, откъдето им подаде направиха цирк с тежки изявления, че ще искат оставката на Росен Желязков. На тези хора мозъците работят на пауза и днес спасиха Росен Желязков от поисканата му оставка, разкритикува председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Според него ПП-ДБ искат да се върнат в романтичните месеци, в които Корнелия Нинова е била министър в кабинета на Кирил Петков и не е изнасяла милиарди за Украйна. Тошко Йорданов се надява все пак да има от втория или третия път кворум, "освен ако момичетата и момчетата от ПП-ДБ отново не са отишли да пишкат".

Припомняме, че миналата седмица Кирил Петков намекна за възможността партията да поиска оставката на председателя на парламента заради дебатите за оставката на управителя на НЗОК Станимир Михайлов. От БСП поискаха освобождаването на Росен Желязков заради издадената заповед за промяна на чл. 22 ал.7 от Правилника за работа на Народното събрание. "Възраждане" също настояха за неговата оставка. Партията бе възмутена от председателя на НС, защото не позволил почитането в зала на арменския геноцид. От ПП-ДБ внесоха искане за отстраняване на Желязков с мотиви за цялостното му поведение като ръководител на институцията. Според коалицията той злоупотребява с власт и правомощия и работи в интерес на ГЕРБ и ДПС.