Идеята, която вчера лансира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за закон за диверсификацията, и на втория човек в партията Томислав Дончев не е много ясна. В студиото на Нова телевизия Томислав Дончев я изтъкна, макар че минути след това обясни, че това е само политически призив към партии, които теоретично трябвало да са на същата позиция. Защо Томислав Дончев не вижда смисъл в такъв закон - защото европейските директиви отдавна формулират правила за диверсификацията с изискването за минимум три източника.

В момента, по думите на Дончев, няма как да се водят преговори с "Газпром", защото в настоящата ситуация руската компания не е надежден източник на газ.

ДБ: Кабинетът Донев се доказа като основно оръжие на Кремъл у нас

ДБ: Кабинетът Донев се доказа като основно оръжие на Кремъл у нас

С връщането към "Газпром" губим възможността за неустойки

Дончев коментира и темата за "Балкански поток", защитавайки тезата, че този проект е категорично в интересите на страната, тъй като десетилетия напред ще получаваме транзитни такси и така енергийните коридори не ни заобикалят, както е имало такава опасност.

"Ако го нямаше, сега България изобщо нямаше да има газ, защото се ползва тази тръба. Това е проект изцяло в интерес на страната ни, защото от него ще получаваме транзитни такси десетилетия напред. Тази инвестиция ще бъде избита за по-малко от 10 години", заяви Дончев. Припомняме, че кабинетът на Кирил Петков сезира ДАНС след проверка на проекта. 

Той отново нападна бившите управляващи за цената на бензина у нас. Дончев настоя: "При условие, че "Лукойл" има достъп до по-евтин петрол, защото цената на горивата е толкова висока? Надявам се скоро да получим отговор на този въпрос."

Сега, дори и с отстъпката - бензинът е скъп, настоя Дончев. На въпрос защо от ГЕРБ не са изчистили по време на своето управление въпроса с "Лукойл", който беше на загуба, Томислав Дончев посочи, че винаги е давал отговори, а по време на управлението им "Лукойл" е бил непрекъснато проверяван от независимите регулатори и цената на бензина е била по-ниска. Не отговори на въпрос как така компанията е била на загуба.

По темата за предстоящите предсрочни избори зам.-председателя на ГЕРБ отбеляза, че формацията работи по актуализация на програмата си, а екип от експерти готви предложения за антикризисни мерки, включително за инфлацията.

ГЕРБ готови да управляват в криза

ГЕРБ готови да управляват в криза

Служебният кабинет се бори с хаоса, който остави редовният, категорична Атанасова