Законопроектът за ВиК, за който се тиражира, че ще повиши цената на водата, е качен за обществено обсъждане. Това заяви пред bTV министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Тя подчерта, че той нито е приет, нито е внасян в Министерския съвет или в Народното събрание.

Министърът увери, че текстовете не предвиждат скок в цената на водата, защото стойността на ресурса се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране според доказаните разходи и инвестиции на ВиК операторите.

По нейни думи мнението, че водата ще поскъпне, е на 11-е ВиК оператора, които не са се консолидирали към ВиК асоциациите на една обособена територия.

Тя посочи, че Законът предвижда справедлива цена, до границата на социалната поносимост. Предвиждали се и помощи за уязвими потребители. Аврамова отрече твърденията за национализиране на ВиК дружества.

Ковачева: Новият законопроект за ВиК не защитава достатъчно правата на потребителите

Ковачева: Новият законопроект за ВиК не защитава достатъчно правата на потребителите

Проектът не гарантира дългосрочното решение на проблемите в сектора

По отношение на състоянието на пътищата преди зимата тя заяви, че през тази година е обновена маркировката и мантинелите на 1744 км от републиканската пътна мрежа. По нейни думи през 2019 г. обновените километри са били три пъти по-малко.

Регионалният министър посочи, че са заделени средства в държавния бюджет за АМ "Хемус". Средства имало и за АМ "Струма", работата продължава и на АМ "Европа.

Относно обектите на дружеството "Автомагистрали", което според опозицията изпълнява седем договора в момента и има проекти без обществени поръчки, Аврамова поясни, че информацията за компанията е предоставена на депутатите, които са я поискали. По нейни думи "Автомагистрали" има седем договора с Агенция "Пътна инфраструктура", като част от тях са след спечелена обществена процедура, а други са също по Закона за обществените поръчки.

Законопроектът за ВиК дели операторите по области

Законопроектът за ВиК дели операторите по области

Цените също ще се определят според средния месечен доход на домакинство по области и по данни на НСИ

Тя отрече, че "Автомагистрали" работи само с подизпълнители и подчерта, че към дружеството са наети редица служители. Аврамова обясни, че подизпълнители се ползват при наемането на техника.

Относно програмата за саниране на жилища министърът поясни, че тя е спряна в досегашния си вариант. Очаква се да бъде продължена с евросредства, като освен многофамилни сгради, ще могат да кандидатстват също промишлени и общински. В новата програма по думи на Аврамова ще бъдат включени иновативни решения за енергийна ефективност.

Тя изрази мнение, че са предприети мерки за ограничаване на безводието в Източна България, но призна за сериозния проблем с притока на яз. "Камчия".

Регионалният министър увери, че МОСВ следи процеса и ежемесечно министърът на околната среда и водите разписва графика и разрешава количествата, които могат да се ползват за питейни и индустриални нужди. Тя допълни, че се взимат мерки при нужда към ВиК-Варна да се пренасочи вода от яз. "Ахелой" и яз. "Порой".