"Възможно е да има и други хора, които не са изпълнили служебните си задължения и там да е занижен контролът. Защото няма друго обяснение за случващото се." Това заяви пред БНР бившият земеделски министър Мирослав Найденов като коментар по темата за скандалите с къщите за гости.

Той уточни, че във фонда работят над 1600 служители и е възможно на определени нива да има пробив и това да е довело до занижен контрол.

Найденов поясни, че едва след като излязат резултатите от проверката може да се коментира дали оставката дали оставката на зам.-шефът на фонд "Земеделие" потушава скандала и дали подалата оставка Иванка Мизова има връзка с въпросната къща за гости в Юндола.

Спецпрокуратурата се зае с измамите с евросредства

Спецпрокуратурата се зае с измамите с евросредства

Акция в София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас

По думите му Програмата за развитие на селските райони е най-ресурсната програма, обезпечена с европейски фондове. Найденов разясни, че самата мярка дава възможност за развитие на определен вид бизнес в селските райони.

На въпрос дали трябва да се публикува пълен списък на построените къщи за гости с точен адрес, бившият земеделски министър коментира, че той няма съмнения, че този списък е публикуван още през 2016 г., както твърди Румен Порожанов. 

"Аз познавам и съм работил с Румен Порожанов докато той беше шеф на фонд "Земеделие" и съм бил доста доволен от работата му като изпълнителен директор на фонда. Не смятам, че нещата опират до ниво ръководител на фонда", сподели Найденов.

Той отбеляза и, че още по време на предприсъединителната програма САПАРД е имало "заиграване" между определени недобросъвестни бенефициенти и податливи служители на фонд "Земеделие", като по думите му това не било нещо ново.

Започва проверка на всички къщи за гости, построени с евросредства

Започва проверка на всички къщи за гости, построени с евросредства

Главният прокурор нареди проверка и придобитите с финансова помощ от ЕС коли

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че Спецпрокуратурата се е заела с измамите с евросредства. Операцията се провежда съвместно с полицията и ДАНС на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас.

Припомняме, преди седмица главният прокурор разпореди извършване на проверка на всички проекти с предмет изграждане на жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна.

Повод за това бяха извършените проверки на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по изнесени твърдения за злоупотреби с евросредства, както и на депутата от БСП Елена Йончева за три къщи за гости на морето, финансирани със средства на ЕС.

Прокуратурата светкавично се самосезира за къщите за гости на Елена Йончева

Прокуратурата светкавично се самосезира за къщите за гости на Елена Йончева

Проверката трябва да се извърши до месец

От прокуратурата увериха, че ще търсят връзка между бенефициентите на евросредства за изграждане на къщи за гости и служебни лица.

По повод започналите проверки бившият земеделски министър Мехмед Дикме заяви, че те не са работа на прокуратурата, а на Министерството на земеделието и ДФЗ, тъй като те са контролиращият орган, който обаче не си е свършил работата.

По-късно стана ясно, че проверките ще обхванат не само бенефициентите, но и строителите на къщите за гости.

Преди дни земеделският министър поиска оставката и на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, тъй като телефонът й бил обявен в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола.

Проверяват зам.-министър Манолев за "частна вила с минерален басейн по европроект"

Проверяват зам.-министър Манолев за "частна вила с минерален басейн по европроект"

По публикации в медии за злоупотреби с евросредства