Двама бивши шефове на разузнаването - генералите Кирчо Киров и Димо Гяуров, виждат повече PR в заплахите срещу Бойко Борисов и Делян Пеевски.

В ефира на Нова Димо Гяуров определи куршума за Борисов като доста глупав PR. Някой му е направил мечешка услуга, категоричен е разузнавачът. Според него оповестяването на заплахата за премиера става в неподходящ момент и го обвързва със заплахата срещу депутата от ДПС Делян Пеевски.

Гяуров смята, че случаят на Борисов е плашене на гарги. Това не е тежка оперативна ситуация, убеден е бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС). Бойко Борисов, по думите му, не е първият, нито ще е последният премиер, който ще получава заплахи.

Според него подобни събития дразнят публиката и според него има сериозна театралност в цялата ситуация.

Заплахите за убийство са кризисен PR за отклоняване на вниманието, убеден Безлов

Заплахите за убийство са кризисен PR за отклоняване на вниманието, убеден Безлов

Не бивало да се огласява поставянето на охрана

За охраната на Делян Пеевски Гуяров е категоричен – подобни събития не се съобщават. По мнението му, държавна охрана представлява по-скоро накичване с възприятие за власт.

Според Гяуров Доган и Пеевски сами се поставили в ситуация на противопоставяне с Турция. Гяуров е категоричен, че изострянето на отношенията с южната ни съседка не е в полза за двустранните ни отношения.

Ген. Кирчо Киров на свой ред заяви, че няма съмнение, че изгоненият турски аташе в Бургас е съпричастен към турските разузнавателни служби. Според него той е имал задача да подготвя хора за влияние и е набирал хора, които да защитават интересите на Турция.

Ген. Кирчо Киров също вижда PR моменти в заплахите срещу Бойко Борисов и Делян Пеевски. По мнението му нашите служби трябва да кажат имат ли основание тези заплахи.

В събитията от вчера около двамата популярни политици бившият разузнавач вижда по-скоро опити за нагнетяване на напрежение в обществото, като целта на това напрежение да се стигне до предсрочни парламентарни избори.