Министрите от кабинета "Борисов-3" приеха промени на Правилника за устройството и дейността на служба "Военна информация", съобщиха от Министерския съвет.

С промените се дава възможност военното разузнаване да бъде оглавено от цивилен, като неговата заплата трябва да е равна на заплатата на военен, който е на същия пост.

С промените се конкретизира и начин, по който се определя основната месечна заплата на цивилния заместник-директор, която трябва да бъде равна на заплатата на военен на същата длъжност. 

В комисия отхвърлиха ветото върху Закона за военното разузнаване

В комисия отхвърлиха ветото върху Закона за военното разузнаване

Ветото на Румен Радев е подкрепено само от депутатите от БСП

"Извършени са и други промени с цел оптимизиране на процесите по ежедневно администриране на дейността и прецизиране на разпоредби във връзка с установени непълноти и неточности и синхронизиране на отделни текстове в съответствие с други нормативни актове", пише в съобщението на МС.

Промяната в Класификатора на длъжностите в служба "Военна информация" по чл. 56, ал. 1 от Закона за военното разузнаване е свързана със създаването на длъжност "директор на служба "Военна информация" за цивилен служител, назначен с указ на президента на Република България, допълват от държавната администрация. 

Каракачанов: Полковник оглавява военното разузнаване

Каракачанов: Полковник оглавява военното разузнаване

Чака се указ на Румен Радев

Припомняме, на 27 юли 2019 г. депутатите решиха начело на военното разузнаване да бъде цивилен.

През 2015 година, когато се обсъждаше и идеята за сливане на двете разузнавателни служби, ГЕРБ наложиха промяната шеф на служба Военна информация да е военен специалист. Така от службата бе отстранен цивилният Йордан Бакалов, който пък я пое след като предшественикът му Веселин Иванов бе уволнен, когато отказа да отвори досиетата на военните разузнавачи.