Парламентарната комисия за контрол върху службите за сигурност отхвърли ветото на президента върху Закона за военното разузнаване. Само депутатите от БСП в комисията са подкрепили становището на държавния глава. Всички останали са били срещу ветото.

Припомняме, на 5 август президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за военното разузнаване. Той не подкрепя промените, с които се дава възможност цивилен да оглави служба "Военна информация". Досега условието е шефът на службата да е военнослужещ.

Според държавния глава тази промяна не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на България. Румен Радев смята, че ръководителят на службата следва да притежава необходимата експертиза, изразяваща се в специфични познания и професионален опит, с цел осигуряване изпълнението на основните ù задачи, свързани не просто с добиване на разузнавателна информация, а и с информация, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи.

Ген. Стефан Янев: Защо да няма цивилен шеф на Военна полиция, ВМА

Ген. Стефан Янев: Защо да няма цивилен шеф на Военна полиция, ВМА

Ветото е заради усещането за безпринципност и партизанска уклончивост

В мотивите си президентът си посочва още, че се създава риск от нарушаване на принципите на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност и на политическия неутралитет. Държавният глава изразява мнение, че приетият закон внася несъгласуваност в уредбата относно управление на системата за защита на националната сигурност и създава прецедент при навършване на пределна възраст за съответното военно звание да се продължава изпълнението на длъжността.

Законът бе приет от депутатите на 26 юли, като по този начин депутатите от ГЕРБ върнаха положението от 2015 година, когато отново от ГЕРБ наложиха промяната шеф на служба Военна информация да е военен специалист. Така от службата бе отстранен цивилният Йордан Бакалов, който пък я пое след като предшественикът му Веселин Иванов бе уволнен заради отказа си да отвори досиетата на военните разузнавачи. Тогава се обсъждаше и идеята за сливане на двете разузнавателни служби.

Припомняме, че в началото на юли месец Военноокръжна прокуратура - София започна да разследва висши офицери от военното разузнаване за издадени разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация "Секретно" и "Строго секретно" в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация. Тогава от Военното министерство успокоиха, че няма изтичане на държавни тайни от служба "Военна информация". Въпреки това малко по-късно правителството предложи на президента да освободи предсрочно шефа на военното разузнаване бригаден генерал Пламен Ангелов, считано от 15 август 2019 г. Причината бе подаден рапорт от Ангелов на основание чл. 24, ал. 5, т. 1 от Закона за военното разузнаване - "при влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание за умишлено престъпление от общ характер".