Благодарение на това, че лидирахме процеса на реформата на съдебната власт, която бе заложена в ПВУ, ЕС предложи механизма за България да отпадне. Лидерството беше на ГЕРБ и затова се случи. Така че е имало смисъл да направим правителство и некоалициионно мнозинство. Идването на президента също Зеленски се случи на база компромиса, който ние направихме - да отстъпим нашия мандат, нашето премиерско място, за да създадем правителство. Иначе такова посещение нямаше да има.

Това каза в рамките на редовната си сутрешна сводка преди началото на пленарния ден в Народното събрание председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Попитан от News.bg как оценява позицията на президента Радев, че България трябва да се въздържи от оръжейна помощ за Киев, Борисов избяга от конкретика: "Аз мога да говоря само за моята партия и се обръщам към избирателите - струваше си да направим правителство. Струваше си да изведем на позицията, на която направи своя цивилизационен избор. Да ми прощават компромисите, но в името на България това беше по-важно. И към днешна дата, и решението на ЕК, и визитата на Зеленски в България, е много ясна оценка."

Борисов похвали и съпартийците си Делян Добрев и Христо Гаджев, чиито действия спомогнали за задействане на процедурите за оказване на оръжейна помощ на Украйна, както и за началото на преговорите за продажба на реакторите от Белене.

Министърът ще се опита да продаде реакторите на АЕЦ "Белене"

Министърът ще се опита да продаде реакторите на АЕЦ "Белене"

Парламентът му даде мандат

"Не беше честно ние да пазим кворума и същевременно да участваме в комисии, докато някои други тичаха да си правят селфита", захапа "некоалиционните" си партньори от ПП той.

При разговорите си с Володимир Зеленски вчера украинският президент потвърдил, че от началото на войната България продавала огромни количества оръжие на Украйна.

"Г-н Денков, когато похвали правителството на Кирил Петков и Асен Василев, пропусна вицепремиера Корнелия Нинова. Защото от вчерашните ми разговори и със Зеленски, и с външния министър, разбрах, че ние сме изнасяли огромно количество оръжие. Как е прикривано, вероятно през комисионерите, оставям интелигентността на българските граждани", не пропусна да отправи огън Борисов и към лидера на БСП Корнелия Нинова.

"И всъщност, това, което вчера стана, е да елиминираме посредниците. Нищо различно не се случи."

Зеленски не посетил Народното събрание, защото го били заблудили, че "Възраждане" ще правят ексцесии и саботажи. "Аз лично му обясних, че това не е в техния стил. Те имат ясна позиция и в същото време тяхната цел, по моя прочит, следя техните посещения - имат изяви в Европа, "Алтернатива за Германия, партиите в Италия, в Унгария, в Австрия. Те ще търсят там изява в това политическо семейство. Така че съжалявам, че срещата не беше в парламента. Президентът Зеленски говори пред всички парламенти, пред Сената, пред Конгреса, а ние тук се наложи да отидем в Дом номер 2 (от комплекса в Бояна), защото просто не зависеше от нас", разясни Борисов.

По традиция в изявлението си бившият премиер премина и по повечето теми от актуалния дневен ред. Отново коментира - надявал се да се стигне до ротация на премиерите след 8 месеца, ако "Промяната" се откажат от стремежа си да слагат свои хора навсякъде.

Борисов сложи кръст на кабинета "Денков-Габриел": Смятате ли, че ще има ротация?

Борисов сложи кръст на кабинета "Денков-Габриел": Смятате ли, че ще има ротация?

В поведението на ПП/ДБ той вижда само желание за "служебна победа" на местните избори

"Те се борят единствено и само за колкото се може повече постове. Те искат да назначават и назначават какви ли не... И сега за регулаторите ще се разберем, когато принципът и механизмът, че само техните кандидати са добри, красиви и умни, ще отпадне, ще продължим разговорите."

Борисов отговори на обвиненията от страна на Георги Свиленски от БСП, че се е скрил и блъфирал, че ще си подаде имунитета. "Абе я да си гледа работата! Отдавна ми е депозиран отказът ми от имунитета, така че тази дъвка да престанат да я дъвчат. Онзи ден го казах, вчера съм го подал на Росен Желязков, днес го е завел. Свиленски да си гледа... Имам отговор за него, но няма да му го кажа", ядоса се той.

Председателят на ГЕРБ засегна и темата за битката за кметското място в София. "Това, че обявиха по-рано кандидатурата си ПП/ДБ - стана ясно какъв кандидат са изкарали (Васил Терзиев). Аз само наблюдавам социалните мрежи, не мога да му давам оценка. Като му дойде време ние ще си изкараме наш кандидат. Но съм служил в пожарната по време на ръководителите на 3-то, 4-то Главно управление на ДС. Та знам какви бяха, не могат да ме заблудят. Приказките за червените куфарчета не съм ги измислил аз, още марширувах по плаца, когато се говореше за червени куфарчета, червени телефони."