Нито един от министрите, които бяха предложени от Димитър Главчев, не е предварително съгласуван с президента. Това заяви секретарят на държавния глава Румен Радев по правните въпроси и бивш правосъден министър Крум Зарков пред БНР.

"Стефан Димитров не може да е президентският човек в правителството на Главчев. Няма квота на президента, включително и за Мария Павлова", изтъкна той.

Плугчиева: Има достатъчно дипломати за Външно

Плугчиева: Има достатъчно дипломати за Външно

Според съветника Димитър Главчев бил хвърлен в студената вода

Според него са глупост твърденията, че президентът има нещо общо със статуквото в съдебната власт.

Няма министър на външните работи, който може да обърне доктрината на държавата за ден и половина, коментира Зарков ситуацията около МВнР, след като служебният премиер поиска Радев да смени външния министър Стефан Димитров със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, а след отказа му да заеме поста, предложи той лично да оглави и външното министерство.

ПП-ДБ открехват вратата към БСП и ИТН, за да "изкопчат държавата"

ПП-ДБ открехват вратата към БСП и ИТН, за да "изкопчат държавата"

Целта е да се спре Пеевски да презареди своето влияние, уточнява Христо Иванов

"Всеки път, когато загубят почва, когато сгрешат, те вадят една и съща карта. Няма институция или политическа сила, която да обърне геополитическото развитие на страната. Има нюанси в различните позиции, но в базовото позициониране на страната в ЕС и НАТО няма такава опасност. Това се ползва като обяснение за необяснимото", посочи Крум Зарков. По думите му това е смешно, но и опасно. "Трупа се обществено недоволство, което се отразява и на мнението за съюзите, в които участваме, тъй като те ги използват безпардонно", каза още Зарков.

Той посочи също, че след като Радев даде време на премиера Главчев да помисли върху своите отговорности, ако премиерът е убеден, че може да поеме и поста на външен министър, президентът няма основание да му откаже това.

Румен Радев: Главчев не разбира с какво се е заел, камо ли да оглави МВнР

Румен Радев: Главчев не разбира с какво се е заел, камо ли да оглави МВнР

Като нелепи фантазии определи твърдението, че се коалира с ГЕРБ и ДПС

Заркова заяви също, че промените в Конституцията са причина за "цялата тази фарсова ситуация". "България беше на ръба на конституционна криза и тя щеше да се случи, ако не се беше намерил кандидат за министър-председател. По новата Конституция не е ли назначено служебно правителство, не могат да се насрочат и избори. Щяхме да увиснем в ситуация на безвластие", посочи той.

Зарков изтъкна, че трябва да се даде кредит на доверие на Димитър Главчев, но и на президента. Той допълни, че ако искал да покаже нелепостта на новата Конституция, можел да започне да връчва мандатите на тези, които са казали, че не ги искат. "Това щеше да трае до август-септември. Президентът се опитва в ограничените рамки на това, което му оставиха като правомощие, да се намесва така, че пестеливо и със самообладание да предотвратява ситуации, които излизат отвъд нормалното" коментира Зарков. По думите му президентът се опитва да удържа конституционния ред.