Зам. председателят на АБВ атакува особено остро и цветисто ДСБ лидера Радан Кънев.

Първо Петков обвини в политическа импотентност бившия правосъден министър Христо Иванов. По думите му наследничката му Екатерина Захариева заварила хаос във ведомството.

След това Румен Петков подхвана кадрите на Радан Кънев във властта. „Човекът на Радан в „Терем” да остане ли? Това е нелепо. Кой е съветник на министъра на външните работи. Г-н Агов да не е от плод и зеленчук”, заяви Петков на брифинг в кулоарите на парламента.

Според зам.-председателя на АБВ липсвала политическа почтеност. Министър-председателят трябва да вземе мерки, иначе това шизофренно състояние ще обземе държавата като цяло, опасява се Петков.

Този въпрос за кадрите на опозиционната ДСБ във властта щял да бъде поставен на съвета за развитие.

„Значи бай Радан е в опозиция. Ами да си изтегли зам.-министъра в енергетиката. Защо не го изтегли”, ядоса се Петков. „Що седи другият Иванчо в КЕВР, защо не го изтегли”, продължи с въпроси той, визирайки шефа на енергийния регулатор Иван Иванов.

Значи в енергетиката, където е интересно – бай Радан на власт, ама в социалната сфера е в опозиция”, не спряха атаките на Румен Петков. „Това, че той се нуждае от медицинско лечение е негов проблем. Но не трябва премиерът да допуска здравното състояние на един или друг да бъде проблем на държавата”, категоричен е той.

Петков недоумява и защо Радан Кънев е поканил Моника Маковей в София. По думите му хората, които са поканили Маковей у нас имат престъпно отношение към страната ни.

Петков коментира искането на румънската евродепутатка Моника Маковей за защита на румънските цигани у нас. „Тя какво иска сега? Иска да ни обясни, че нашите другари роми са власи и трябва да им се даде възможност да си ситуират румънско малцинство”, недоволен е Румен Петков.

Петков се заяде и с проекта на Методи Андреев, Петър Славов и Мартин Димитров за пропагандиране на комунистическия идеал. Какво правим с петолъчката на ЦСКА, недоумява той и изтъкна, че предлаганите промени са вглеждане в пъпа. Това е болестно състояние, в което може да е полезен лекар, подчерта Румен Петков.

В медицинския контекст Петков обяви, че АБВ е против идеята за влизане в болница само с пръстов отпечатък. Не знам дали е законно, но не мисля, че е нормално.

Припомняме, има идея освен това да се дават лекарства срещу пръстов отпечатък.

Според Петков не може да се очаква от един възрастен човек от отдалечено село да отиде до аптеката, да си вземе пръстовия отпечатък и да си купи лекарства.

Петков също така е категоричен, че мониторинговият механизъм върху България трябва да падне. Според него е било грешка през 2007 г. да се съгласяваме да има такова наблюдение. По думите му много държави използват мониторинговия доклад за решаване на свои вътрешни проблеми.