Държавата оглежда терени за нови центрове за бежанци на територията на цялата страна.

Това съобщи главният секретар на МВР Георги Костов по време на посещение в Харманли заедно с председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, съобщава БиТиВи.

Наличните центрове вече са пълни, затова и се нуждаем от нови места за настаняване.

Костов не уточни какви са терените и къде се намират. От думите му стана ясно, че основно се оглеждат сгради с отпаднало предназначение – сгради на военните, както и бивши училища.

Костов посочи и че МВР ще поеме охраната на бежанските центрове, но едва след като законът бъде променен и бъде узаконена длъжността помощник по охраната.

Държавната агенция за бежанците вече има право да обособява т. нар. затворени помещения на територията на всички центрове в страната. Това става с обнародването на промените в устройствения правилник на агенцията.

Първанова съобщи, че още утре ще издаде първата заповед за създаването на такива помещения в центъра в Бусманци.

В тях ще бъдат настанявани бежанци, които са нарушили по някакъв начин обществения ред. Под нарушаване на правила не се разбира само те да се сбият, така че това да стане известно на обществеността. По думите на Първанова нарушение на правилата има тогава и когато се внася алкохол, когато бежанците са заловени на територията на граничната бразда и др.

Според Първанова молбите им за пренасочване в друг статут ще бъдат преразглеждани ежемесечно.

Част от бежанския лагер в Харманли също ще бъде от затворен тип, обяви още председателят на Държавната агенция за бежанците. Лагерът в Харманли от затворен тип ще бъде за 1 300 места, което е половината от капацитета му.

В Харманли ще има и по високо ниво на сигурност, увери и главният секретар, който поясни, че в града вече има засилено полицейско присъствие, което е предвидено да продължи, докато средата за сигурност се нормализира.