Зависимата независимост. Под това мото майките на деца с увреждания отбелязаха 120 дни от борбата за живот на децата си. Само депутатите от БСП и ДПС дойдоха на срещата с тях в палатката срещу сградата на парламента.

Искаме децата да са живи, призоваха родителите. Ако не бутнем този мотор, той няма да запали, каза развълнуваната майка и се закани моторът да бъде бутан, докато стигне края на отсечката.

Родителите нямат търпение промяната да започне. Съжаляваме, че сте една шепа, обърна се майката към малцината законотворци на протеста.

Децата ни нямат независимост, изтъкна тя. Друга майка обвини държавата, че я превръща в социален паразит. Тя иска и може да работи, но е принудена да стои вкъщи и да се грижи за детето си, за което няма социални услуги.

Майките поискаха подкрепа за изготвяните закони, които трябва да гарантират подкрепа за хората с увреждания. Промените ще им дадат възможност да работят.

Много от тях са високо квалифицирани кадри. Цялата икономика губи от това, че тези родители не са на трудовия пазар. Цялата система трябва да се промени, смятат родителите.

Те знаят, че промяната ще отнеме години. Важно е обаче да се постави началото. Друга майка, учител по образование, каза, че иска да е в училище, но е принудена да си стои вкъщи.

Досега, каквото и да се прави, се е правело за по-лошо. Нямаме избор, категорични са майките. Това не е независима България, смята друг родител.

Подкрепа за майките декларира и националният омбудсман Мая Манолова, която дойде пред сградата на парламента. Манолова изрази надежда, че всички ще разберат, че исканията им са справедливи и реформата ще бъде извършена.

Ужасно се уморихме да вършим работата на държавата, заяви Аделина - родител, подкрепящ протеста. Друга майка поиска да бъде проявена човещина.

Реагирайте, призоваха майките. Системата те изплюва, разплака се майка. За втори път, откакто е родена дъщеря ми, ме блъска товарния влак, изтъкна тя. Няма да се откажа, разказа майката.

Родителите призоваха всеки един депутат да прекара три дни с човек със заболяване, за да види какво е. Хасан Адемов изтъкна, че лицата и децата с увреждания не са на управляващите или на опозицията, а на майка България. Всички трябва да си посипем главата с пепел, настоя депутатът от ДПС, защото всички са виновни за ситуацията.

Адемов обеща бързо придвижване на законите в социалната комисия. Благодаря ви за куража, подкрепям вашата кауза, изтъкна Адемов.

Соцлидерът Корнелия Нинова призова майките да не се отказват. Тя призова да се побърза със законите за хората с увреждания преди приключване на бюджетната процедура.