"Тази идея за нова "Конституция" на управляващите беше прах в очите на хората, а единствената идея беше да се удължи времето и шанс за поемане на въздух".

Toва заяви лидерът на Гражданското сдружение "Достойнство на един народ"(ДЕН) Найден Зеленогорски на пресконференция в БТА, посветена на актуалните политически теми.

Той недоумява как хората навън искат оставка, а се получило така, че в новата Конституция се отнемат правомощията на президента. Идеята за премахване на ВНС, за половината от избраните 400 народни представители да бъдат мажоритарно избрани нанася огромна щета на плурализма в страната, посочи Зеленогорски.

За него освен промените в Конституция, свързани единствено с деконцентрацията на властта и въвеждане на второ ниво на местно самоуправление, трябва да бъде проведена реформа в съдебната власт.

Топката „нова Конституция“ хвърлена - летвата са изборите 2021 г.

Топката „нова Конституция“ хвърлена - летвата са изборите 2021 г.

Протестът доведе до това дебатът за нова Конституция да се прехвърли от телевизионните студия, където престоя дълги години, към институционална фаза. Според Евгени Кръстев това може да се окаже за мнозина всъщност доста неприятна изненада.

По отношение на протестите в страната, Зеленогорски отбеляза, че през тези месеци на протести хората очакват оставката на правителството, на главния прокурор и незабавни избори. Незабавните избори са единственото решение на моралната, тежка икономическа и политическа криза, подчерта Зеленогорски.

ДЕН подкрепя и участва в протестите и имат пряка представа за това кой протестира. За тях протестите не са партийни, а имало хора от различни политически сили. От гражданското сдружение заявиха, че протестът е морален и участват млади хора, които искат да живеят в модерна държава, а не в "балканизирана модернизация".

За Зеленогорски е абсурдно как се раздават парите от страна на премиера Бойко Борисов. Незабавните оставки ще могат да отключат тази тежка политическа криза, настоя той и допълни, че протестът постигна целите си, защото целият свят и Европа научиха какво се случва в България.

Зеленогорски не е съгласен със становището на Европейската народна партия (ЕНП), че не иска да вземе ясно становище по осъждане на настоящия режим в България. "В България има лека форма на путинов режим", категоричен бе той.

Проектът за нова Конституция на ГЕРБ бил пълен с грешки и неточности

Проектът за нова Конституция на ГЕРБ бил пълен с грешки и неточности

Според адвокат Валя Гигова ГЕРБ целят туширане на общественото напрежение

От партията бяха категорични, че в България няма политически разговори, стратегии, политики и реформи. ДЕН настояват за машинно гласуване и възможност за дистанционно, електронно гласуване на изборите.

Зеленогорски видя поредната серия на "Маневри на петия етаж" в предложението за диалог между президент и премиер за съставяне на експертен кабинет.

Коментарът си той направи в отговор на въпрос на News.bg. Припомняме, вчера вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов обяви, че е готов да стане гарант за диалог между Радев и Борисов за експертен кабинет.

Според Зеленогорски още такива маневри щяло има до ноември и тогава правителството щяло да каже, че няма да правят избори по Ивановден и Йордановден. Експертното правителство било любимо на ДПС, но Зеленогорски изобщо не очаква да се стигне до каквито и да било преговори в такава насока.

"Това са тактически маневри от рода на дайте да предложим нова конституция, която беше написана на коляно от твърде неподготвени хора", коментира още лидерът на сдружението. 

Каракачанов готов да стане гарант за диалог между Радев и Борисов за експертен кабинет

Каракачанов готов да стане гарант за диалог между Радев и Борисов за експертен кабинет

Щял да се оттегли като вицепремиер при такъв вариант

Властта осъзнава колко греши като продължават да стоят и не си подават оставката. Идеята за експертния кабинет го казва Каракачанов, за да не го чуем от премиера, посочи Зеленогорски.

По думите му старшият партньор в това управление било ДПС и премиерът се съобразява с Доган и Пеевски. Зеленогорски не мисли, че може да бъде съставен експертен кабинет, но е изненадан от твърденията, че президентът е говорител на протеста. Всеки има своя личен гняв и причина да е там и да протестира за едно по-добро бъдеще на България, категоричен бе той.

Управляващите не дават на хората никакъв шанс, защото ги дърпат в блатото. Още месец такъв инат от правителството, ще доведе до там, че ГЕРБ ще изчезне от политическата сцена. Това е твърде вероятно да се случи и се търси ход да бъде спряно, каза още Найден Зеленогорски.

Иначе от ДЕН ще се явят на изборите догодина и могат да потърсят коалиция с "Демократична България".