Все още не е ясно как от коалиция "Алианс за права и свободи" ще редят листите за изборите на 27 октомври. Това заяви пред БНТ председателят на Земеделския народен съюз (БНТ) Румен Йончев. Той подаде в ЦИК документите за регистрация на коалицията заради невъзможността да участва в изборите предходната формация "Демокрация, права и свободи - ДПС" с участието на ЗНС, СБОР и позиционираните в Движението за права и свободи около почетния председател Ахмед Доган, за сметка на "ДПС - Ново начало" около Делян Пеевски.

"Ние с ДПС общуваме в политическия живот от десетилетия, защото и ДПС, както и земеделското движение, са фактор в българския политически живот. Участваме на много местни избори, заедно по места, по общини и по населени места. Така че, нищо ново не е диалогът, напротив, нещо добро е в политическия живот", коментира Йончев.

Делян Пеевски: Има едно ДПС и отцепници

Делян Пеевски: Има едно ДПС и отцепници

Пеевски счита Ахмед Доган за самоизключил се

Той заяви, че електоратът на ДПС се състои от доста добре ориентирани хора. По думите му е важно българските избиратели като цяло да намерят своя избор в тази кампания. "Защото изборът не е този път за сложни, витиевати програми. Очевидно, българското общество не може да прави, не можа да вземе тези няколко избора, всъщност седми избори вече, на които ще решаваме, комплексното решение е как ще продължи България напред, за това трябва да го раздробим на части. И това се опитаме да правим с "Алианс за права и свободи", да дадем платформа за решаване на един проблем на тези избори, който е фундаментален за българската политика и с това да развържем и политическия възел след изборите", изтъткна Румен Йончев.

ВАС откъсна марката ДПС от Доган за изборите

ВАС откъсна марката ДПС от Доган за изборите

Върховният административен съд отхвърли жалбата на формацията срещу отказа на ЦИК

Според него Ахмед Доган трябва да се върне към по-активната политика, защото носи отговорността на основател на едно политическо движение. "Това е сериозно отговорно за всеки един политик, особено на политическо движение, на политически субект, който трайно присъства в живота на страната. Така че той тепърва трябва да вземе отношение по много въпроси, както и да се включи по-активно в работата по кампанията", смята председателят на ЗНС. Той очаква Доган да остане в ДПС, тъй като той е основател на едно сериозно политическо движение и трудно може да бъде някъде другаде. Йончев допълни, че Ахмед Доган е котвата, която държи ДПС за земята.

Той не коментира вътрешните проблеми на ДПС и счита, че те ще ги решат доста успешно.

Илхан Кючюк: Има едно ДПС, а Пеевски не е депесар

Илхан Кючюк: Има едно ДПС, а Пеевски не е депесар

Кючюк подчерта, че това е партия, а не е Техномаркет, Нуртекс, Виваком, Дунарит и прочие