До момента в Централната избирателна комисия за местни избори (ЦИКМИ) са постъпили 10 жалби, съобщи Бисер Троянов - говорител на комисията, цитиран от БТА.

От тях една е от застъпник, а останалите от партии и коалиции, участващи във втория тур на местните избори.

Жалбите са свързани с предизборна агитация в Тервел и Благоевград, с недопуснати представители на политическа сила в Горна Оряховица, с неправилно изработени баджове в Сливен, с прозрачни бюлетини в Силистра и община Крушари.

Застъпникът обжалва изискване на секционни комисии за решения на ТЕЛК, което не се предвижда в закона или указанията на ЦИКМИ, посочи Троянов.

Всички жалби предвиждат разглеждане от общинските избирателни комисии (ОИК) и те са препратени към тях, отбеляза говорителят на ЦИКМИ.

От ЦИКМИ подчертаха, че при упражняване на вота е необходимо гласоподавателите да поставят знак единствено в рамките на квадратчето на избрания кандидат, без да се подчертава името му.

Ако поставеният знак излиза извън квадратчето, но не засяга второто квадратче, вотът все пак ще бъде зачетен. Ако обаче е засегнато квадратчето и на втория кандидат, изборът ще бъде счетен за недействителен, уточни говорителят на ЦИКМИ Александър Александров.