Имам достатъчно информация кой инспирира тези настроения и след години, когато тази информация излезе, ще бъде интересно четиво.
Това отвърна министър-председателят Пламен Орешарски в кулоарите на парламента, след участието си в днешния парламентарен контрол на въпрос кой според него стои зад настроенията срещу правителството.

На журналистическа констатация, че това е първото правителство, което работи „разпънато на кръст" Орешарски отвърна, че „не е на върха на щастието", но фактът е факт и това в крайна сметка действа мобилизиращо и амбициращо да се работи още по-прозрачно сравнение с всички досегашни правителства.

„Добре, гарантирам", отвърна премиерът на въпрос дали гарантира с името си, че не допуска отново грешката Пеевски, но в по-зависим вариант с назначаването на Владимир Писанчев за шеф на ДАНС.
Той посочи и че при назначаването на Писанчев като заместник не е имало реакции, което би трябвало да означава, че и сега не трябва да има такива. Той все пак отказа да прави прогнози как ще бъде приет новият председател на агенцията.

Орешарски отново припомни, че основните приоритети ще бъдат свързани с икономическата ситуация и спирането на източването на държавния бюджет. Самият премиер ще следи икономическите параметри и степента, в която се увеличава събираемостта на данъците, като след няколко месеца ще се направят изводи и оценки за дейността на новия председател на агенцията.

„Може би не съм използвал най-добрия израз", коментира Орешарски, визирайки твърдението си в пленарна зала, че е избрал човек от статуквото. Под „статукво" той е разбирал да предложи човек вътре от системата на ДАНС, а не отвън. „При силната чувствителност към тази длъжност предпочетох да бъде човек отвътре", обясни министър председателят.

Той отказа да се съгласи с твърдението, че системата е много компрометирана и в тази връзка въпросното назначение буди недоумение. „Вярвам, че не е така и че в системата има достатъчно честни и отговорни служители", заяви Орешарски.

Що се отнася до заместниците на Владимир Писанчев, те ще бъдат определени след допълнителни разговори, но вторият кандидат за поста Недялко Недялков ще бъде предложен за заместник. Скоро ще станат ясни и имената на хората, които ще оглавят определени дирекции, включително и ГДБОП.

Министър-председателят бе помолен да коментира и неизвестността относно крайния собственик на пенсионния фонд „Доверие". Хората имат право да знаят", посочи Орешарски и гарантира, че ще бъдат направени всички необходими проверки, включително от страна и на ДАНС, когато официално бъдат внесени в Комисията за финансов надзор съответните документи, тъй като на този етап по думите му са приключили само предварителни преговори. „Ще направим необходимото крайният резултат да бъде едно прозрачно решение и надявам се собственик, който добре да се грижи за тези спестявания", подчерта премиерът.

На въпрос дали ще предложи такива законодателни промени, че да стане невъзможна продажбата на пенсионно-осигурителни компании на офшорки и на други лица със собственост премиерът отвърне, че ще се мисли в тази посока, но и в действащото законодателство има достатъчно механизми ако информацията е силно смущаваща, процедурата да бъде спряна.

„Какво беше това СИК и ВИС?", отговори на въпрос относно уволнението на Иван Иванов само за четири часа, след като бе назначен за зам.-министър на вътрешните работи и паралела с назначението на Емил Иванов за областен управител. „Това са доста спорни обозначения и ако се върнем малко назад можем да направим много аналогии", добави премиерът.

Орешарски отново обясни, че разликата в сумата, изтъкната от финансовия министър за размера на неизплатеното ДДС се дължи на факта, че 315 млн. дължими средства са били според първоначалната официална информация, но след събирането на цялата информация от всички подразделения на НАП, сумата се е оказала 776 млн.