Премиерът на РС. Македония Зоран Заев се отчете за първите сто дни от сегашния си мандат. Той изведе като приоритет отговарянето на въпросите, повдигнати от България преди началото на преговорите за еврочленство, пише македонския "Независен весник".

По думите му никой няма вина за тази ситуация, но той е уверен, че ще се намери решение.

"Нито това правителство, нито нашата държава, нито нашия народ нямат вина за тази ситуация. Македонската национална идентичност не може да бъде предмет на преговори и ние не можем да се откажем от нашето право на самоопределяне, гарантирано от всички международни институции и конвенции. Надяваме се, че тази вреда на европейската интеграция ще бъде възстановена скоро. Правителството няма да позволи блокадата да предизвика застой на вътрешните реформи, напротив - ще засили темпото, оставайки цялостно посветено на преговорите с България. Ние знаем, че решенията са възможни, те също знаят", каза Заев.

"Ние сме член на НАТО, сега сме в безопасност, защитени от най-силния военен алианс в света. Активно работим за мир в региона и в света. В ЕС ще влезем като държава, и като македонци, които говорят на македонски език", каза Заев.

Като цяло той се похвали, че правителството осигурява избори в честна и демократична атмосфера, въпреки резервите на опозицията и че те показват, че това е правилното и единственото възможно решение.

"И покрай пандемията осигурихме свободни и честни избори и дадохме възможност още веднъж на нашите граждани да ни се доверят, а ние да осигурим развитието на държавата, европейската интеграция и справяне с пандемията. Изборите бяха единственият оправдан изход. Твърденията, че изборите няма да бъдат безопасни, бяха погрешни. Опозицията искаше да блокира работата и да блокира финансовата помощ за справяне с епидемията", заяви Заев.

Припомняме, лидерът на опозиционната партия ВМВРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски поиска оставката на Зоран Заев и предсрочни избори в РС. Македония.

Като основно предизвикателство той посочи пандемията, изброявайки всички реновирани и новооткрити отдели и болници, за да осигурят здравна грижа на повече граждани.

"Реорганизирахме държавата и нейната здравна система, за да отговорим на предизвикателствата, които създаде тази болест. Участвахме във ваксинации срещу Ковид-19, а междувременно увеличихме капацитета на болниците и осигурихме голям брой тестове, както и бързи тестове", каза Заев.

След като изброи всички обновени капацитети, той каза, че в готовност са държавните и частните клиники, а също така премина към нов антикризисен пакет и пакет за помощ както за икономиката, така и за гражданите. Общо над 1 милиард евро са насочени към икономиката и гражданите, каза премиерът.

По думите му за 230 000 граждани е започнало изплащането на помощ от по 6000 денара, като поддръжка на стандарта на най-уязвимите категории хора, засегнати от кризата.

В първите 100 дни са подписани договори със стопански субекти за износ на 56 млн. евро и допълнително 25 млн. евро. "Поддържаме и стопански субекти, които в условията на пандемия започнаха да инвестират", каза той и обясни, че главният фокус на новия бюджет е инвестиции в здравеопазването и в образованието.

"Постепенно преминаваме към екологични източници на енергия и изхвърляме въглищата. Имаме екипи за преговори за наши инвестиции в терминала за газ от Александруполис, Гърция, който ще осигури трайно и стабилно снабдяване с газ. Създаваме система, която да направи Македония дистрибутивен център за гориво в региона", каза премиерът. Той спомена, че повечето проекти за създаването на вятърна енергия с цел да осигурят 400 мегавата възобновяема енергия, с която Македония ще бъде лидер на възобновяемите източници на енергия в региона.

Заев се похвали с грантово финансиране на иновативни проекти за университетите и че с иновативни ваучери са осигурени 15 млн. евро, порталът за електронни услуги е надграден с нови услуги.

Изготвен е законопроект, според който неделята е неработен ден в Македония.

По думите на Заев Македония има безценно културно наследство и за неговата защита е обезпечен рекорден бюджет. Той спомена и реконструкция на черквата в Кубриново.

"Ред, честност, дисциплина, изчистване на съдебната система. Това бяха нашите обещания. Тук получихме положителен доклад от Европейската комисия. "Делата, разглеждани от SPO, продължават пред съдилищата", заяви Заев за най-горещия вътрешен въпрос за правителството. Решението на Конституционния съд, с което се искаше отмяната на отстраняването на бившия президент Георге Иванов е конституционно и законно, се провали. Последният опит на обвиняемите, обхванати от амнистията, е да бъде освободен от отговорност, каза Заев.

От своя страна вицепремиерът за борба с корупцията и престъпността Любчо Николовски обяви: "Нашата битка е дълга, тичаме маратон, а не спринт", по повод 100-те дни от началото на новото правителство.