Присъда. 

"Сега":

18 години затвор за акушерката Емилия Ковачева

18 години затвор за Емилия Ковачева за опит за умишлено убийство на 4-дневната Никол. Софийски градски съд присъди и 400 хиляди обезщетение за малката Никол. Ковачева е подсъдима за това, че по време на дежурство в нощта срещу 18 април е пребила почти до смърт новороденото, съобщава БНТ.

Никол беше приета по спешност в болница "Токуда" с черепно-мозъчна травма, а без своевременна лекарска намеса, според експертите е имало реална опасност да умре.

Съдът измени и мярката й от парична гаранция в домашен арест. Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва или протестира пред по-горната инстанция - Софийски апелативен съд.

По-рано днес прокуратурата поиска 12 години затвор за акушерката Емилия Ковачева. В досъдебното производство са разпитани 31 свидетели, изготвени са били и експертизи. През юли 2016 г. тя излезе на свобода под парична гаранция от 1500 лв.

 

Първи учебен ден. 

"Монитор":

Красимир Вълчев: Липсват 1000 учители по математика и физика

 

Има недостиг в цялата страна от около 1000 преподаватели, главно по математика и физика. Директорите на училища трябва да прекратят практиката да се наемат учителите със сезонни договори. Това обяви министър Красимир Вълчев пред БНТ.

Учителят не е сезонен работник, но при сключването на договорите има и две страни, обяви той. "Призовавам учителите да не се съгласяват на такава практика", каза още той.

Вълчев разкри обаче, че има недостиг на учители. Липсват около 1000 преподаватели, главно по математика и физика. "Правим всичко възможно да подобрим условията, за да привлечем учители. Може и да нямат опит. Ще търсим и хора, които работят други професии", каза той. Министърът бе категоричен, че всички ще си получат увеличението от 1 октомври.

 

Вода.

"Сега":

Обявено е бедствено положение в община Панагюрище заради недостиг на питейна вода

Кметът на Панагюрище Никола Белишки е обявил бедствено положение в средногорската община от днес до 21 септември, съобщават от пресцентъра на администрацията, цитирана от БНТ. Продължителното засушаване и множество аварии на магистралния водопровод са довели до остър недостиг на вода за питейно-битови нужди.

Магистралният водопровод е силно амортизиран, с множество течове по трасето и постоянни аварии, поради което по него не достига необходимото количество вода до град Панагюрище и околните села, посочват от пресцентъра. За последните последните 10 дни са станали общо 16 аварии по трасето.

С цел недопускане на рискове за здравето и живота на жителите на община Панагюрище и необходимостта от провеждане на неотложни аварийно-възстановителни работи на централния водопровод, е обявено бедствено положение за гр. Панагюрище и селата Бъта, Баня, Оборище, Елшица, Левски, Поибрене и Попинци.

За преодоляване на кризисната ситуация е сформиран щаб за координация на извършваните неотложни аварийно-възстановителни работи.

 

Слави. 

"24 Часа":

Слави Трифонов: Търся талантливи българи да заместят сегашната политическа класа

Водещият Слави трифонов разпрати писмо до медиите, в което обявява, че започва да търси талантливи българи, които да заместят сегашната политическа класа, която е некадърна.

Ето и пълния текст на писмото, публикуван без редакторска намеса:

"Уважаеми съотечественици, доказателствата за некадърността и неморалността на сегашната политическа класа са постоянни. За съжаление бих казал - ежедневни.

Тъжна, тъжна, тъжна работа.Постоянната демонстрация на некомпетентност и арогантност, от страна на политическата класа са основателен повод, а пък има три милиона и половина основателни причини, да заявя следното:

Референдумът продължава и това продължение неминуемо ще доведе до отвоюване от страна на народа на гражданските му права. Ние от инициативния комитет смятаме, че хората, които представляват държавата, родината и нас самите, не притежават нито необходимия капацитет, нито необходимите качества, нито необходимия морал за да бъдат наречени политици и държавници."