Правата на пътниците при пътувания с автобус у нас и в Европа са сред тематичните акценти на вестниците в понеделник.

"При зaкъcнeниe, oтмeнeни рeйcoвe или прeмaршутирaнe пътувaщитe c aвтoбуc нa рaзcтoяниe нaд 250 килoмeтрa имaт прaвo нa oбeзщeтeниe, a в някoи cлучaи и дa ce oткaжaт oт пътувaнeтo и дa пoлучaт oбрaтнo пaритe cи зa билeтa. Тoвa разясни Игнaт Aрceнoв от Кoмиcиятa зa зaщитa нa пoтрeбитeлитe (КЗП). Тoй нaпрaви вaжнo утoчнeниe, чe зaкoнoдaтeлcтвoтo e eдиннo зa Eврoпeйcкия cъюз и прaвилaтa вaжaт не само при пътувaния нa тeритoриятa нa Рeпубликa Бългaрия. "Кoгaтo зaкъcнeниeтo ce oчaквa дa бъдe пoвeчe oт 90 минути, тoгaвa зa пoтрeбитeлитe възниквaт прaвaтa нa хрaнa, нaпитки и нoщувки дo 80 eврo - в зaвиcимocт oт пeриoдa нa изчaквaнeтo. Aкo зaкъcнeниeтo e нaд двa чaca, пътницитe мoжe нaпрaвo дa ce oткaжaт дa пътувaт и дa cи пoлучaт пaритe oбрaтнo", oбяcни Aрceнoв. Кoгaтo възникнe тeхничecкa aвaрия нa caмoтo прeвoзнo cрeдcтвo или друг прoблeм, прeвoзвaчът трябвa нeзaбaвнo дa ce пoгрижи зa пътницитe нa мяcтo и дa ги прeвoзи дo крaйнaтa дecтинaция. "Aкo aвтoбуcът ce рaзвaли нa cрeдaтa нa мaгиcтрaлaтa, нямa кaк в рaмкитe нa чac кoмпaниятa дa дocтaви хрaнa и нaпитки, нo тя трябвa дa ocигури възмoжнo нaй-cкoрo придвижвaнeтo нa пътницитe дo крaйнaтa дecтинaция. Инaчe тe мoгaт дa прeтeндирaт дoпълнитeлнo пaричнo oбeзщeтeниe в рaзмeр нa oт 50% дo 100% oт цeнaтa нa билeтa", oбърнa внимaниe Aрceнoв. Oбeзщeтeниeтo при пoврeдeн или изгубeн куфaр пък e в рaзмeр нa дo 1200 eврo зa eдиницa бaгaж. Aкo чaнтaтa e зaгубeнa, пътникът щe трябвa дa дoкaжe cтoйнocттa нa вeщитe, кoитo ca били в нeя, тъй кaтo в прoтивeн cлучaй oбeзщeтeниeтo мoжe дa бъдe плaтeнo нa килoгрaм зaгубeн бaгaж. "Oбикнoвeнo трябвa дa пaзим кacoви бeлeжки, кoитo пoкaзвaт кaквo e имaлo вътрe, кoгa e купeнo, нa кaквa cтoйнocт. Нaпримeр, aкo в бaгaжa имaмe eдни oбувки, кoитo ca купeни прeди пeт гoдини, чрeз кacoвaтa бeлeжкa мoжe дa ce уcтaнoви, чe тe ca мнoгo cтaри, кoeтo oзнaчaвa, чe имaт гoлямa aмoртизaция и нe cтрувaт тoлкoвa, кoлкoтo ca cтрувaли при пoкупкaтa", пocoчи експертът от КЗП..." - в. "24 часа".

"Той изтъкна, че пътниците в ЕС имат най-много права и са най-защитени спрямо всички останали в света. А при проблеми могат да разчитат на съдействието на мрежата Европейски потребителски центрове, каквото бюро има и в България... Когато пътниците имат проблем, възможно най-скоро да се обърнат към превозвача, като това е особено важно при багажите. "При забавен багаж има 7-дневен срок. Много често хората мислят, че след подаването на протокол на гише "Рекламация на багажа" с това приключват техните задължения. Но те трябва да уведомят и превозвача, тъй като, ако той не е знаел, може да им се прекратят правата", подчерта експертът. При липса на отговор от автобусната компания повече от три месеца или получаването на неудовлетворяващ такъв, пътниците следва да се обърнат към Европейския потребителски център към Комисията за защита на потребителите. Когато превозвачът е регистриран на територията България, те могат да потърсят съдействието на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". "Ако не получат това, което считат, че им се полага, нека не оставят въпроса неразрешен, да бъдат активни, да не се отказват. Има и извънсъдебни механизми за решаване на потребителски спорове - в България функционират помирителни комисии, има и съдебна администрация, до която се стига на следващ етап", препоръча Арсенов." - в. "Стандарт".

Вестниците съобщават също, че започва изплащането на обезщетенията на стопаните за умъртвените заради африканската чума прасета.

"От понеделник започва изплащането на еднократната помощ от 300 лв. на стопанство в 21 области в страната, която се дава след умъртвяването на прасета заради африканската чума. То ще става по утвърден график, съгласуван с кметовете на населените места, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Право на обезщетение имат стопаните с до 5 броя прасета за угояване, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите след доброволно умъртвяване на прасетата в личните си стопанства. Получателите се задължават в продължение на 1 г. да не гледат прасета. В прессъобщението на агенцията по храните умъртвяването на животните е определено като "доброволно избиване на месо". Става въпрос за областите Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Смолян, София-град, София-област, Търговище, Шумен и Хасково. В някои от общините в тези области изплащането ще продължи в дните и след 2 септември. В областите Благоевград, Бургас, Габрово, Сливен, Стара Загора и Ямбол изплащането на средствата ще започне след 2 септември. Плащания няма да се извършват единствено в област Кърджали, тъй като там няма подадени заявления за обезщетения. Миналата седмица правителството одобри допълнителни средства в размер до 28 млн. лв. за обезщетения на свинекомплексите, засегнати от заболяването африканска чума по свинете. С около 1 млн. лв. от общата сума ще бъдат покрити и разходите за дезинфекция на личните стопанства в 20-километровите зони около промишлените комплекси и в зоните с висок епизоотичен риск. Част от парите ще отидат за стимули за откриване на умрели диви животни, за унищожаване на суровини, фуражи и други мерки." - в. "Дневник".

"Изплащането на помощта започва да се изплаща през новата седмица, тъй като 1 септември се пада в неделя. Право на обезщетение имат стопанствата в 20-километровите санитарни зони около индустриалните ферми и тези, определени с висок епизоотичен риск от Областните епизоотични комисии. За по-голямо улеснение на собствениците на прасета, представители на Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) ще посетят населените места за изплащане на подпомагането, за което кметът предварително ще обяви деня и часа. Средства ще се превеждат и по банков път. Допустими за подпомагане са собственици, които отглеждат до пет прасета за угояване, разположени в санитарни зони и отглеждани във ферми тип ,"лично стопанство", които не продават на пазара, а добиват месо само за лична употреба. Те трябваше да бъдат включени в списък, изготвен от кмета на населеното място и заверен в срок до 26 август. Заявленията за обезщетение се подават в кметствата. Те са по образец, в който всеки собственик декларира, че е усвоил доброволно месото. За да се възползва от помощта той трябва да е извършил почистване и дезинфекция. Собственикът трябва да заяви, че няма да отглежда прасета в стопанството си за период най-малко от 12 месеца след последната дезинфекция. Кметовете имат ангажимент да публикуват на публично място списъците със стопаните, които следва да получат помощ." - в. "Стандарт".

Очакванията за кметската битка в София вече разпалиха множество, спорове, предположения и спекулации, на които всекидневниците в понеделник отделят подобаващо внимание.

"Мая Манолова има намерение да подаде оставка като омбудсман, за да се кандидатира за кмет на София, съобщиха за "Дневник" от екипа й. Кандидатурата й ще бъде издигната от инициативен комитет на 4 септември. Миналата седмица на сайта на омбудсмана бе качен отчет за четирите години на Манолова на поста. В него се посочва, че съдействието й са потърсили над 122 хил. граждани. По закон няма изискване, но Манолова е взела решение да подаде оставка като обществен защитник пред Народното събрание. Инициативният комитет, който ще издигне Мая Манолова за кмет на София, ще бъде оглавен от правозащитник. В него няма да участват социалисти. На 11 септември БСП - партията, от която тя бе депутат близо десет години, ще подкрепи кандидатурата й." - в. "Дневник".

"Мая Манолова все пак се спуска в кметската битка за София. Омбудсманът ще обяви кандидатурата си за кмет на 4 септември, предаде DarikNews. Тя ще бъде издигната не от БСП, а от Инициативен комитет. Софийската организация на соцпартията е в готовност да подкрепи Манoлова и да го обяви официално на своята конференция след това. Според източници от "Позитано 20" разговорите с омбудсмана са водени от председателя на БСП-София Калоян Паргов, а Корнелия Нинова нямала никакво отношение към процедурата. Нинова обаче нямала нищо против БСП да подкрепи Мая Манолова и отсега е изразила готовност при евентуална победа социалистите да работят с нея. Самата Манолова все още мълчи за окончателното си решение, но вече публикува отчет за дейността си като омбудсман за изминалите 4 години... Очаква се омбудсманът да излезе в неплатен отпуск за кампанията. По закон Манолова не е длъжна да напусне поста на обществен защитник, докато не бъде избрана на новата длъжност... Кандидатурата на омбудсмана няма да бъде утвърдена на предстоящия пленум на БСП във вторник, когато ще се гласуват първите стотина номинации на червените. Манолова ще бъде одобрена на следващото заседание на Националния съвет на партията около средата на септември. Петима депутати на БСП се впускат в кметската надпревара. Това са Пенчо Милков в Русе, Станислав Владимиров в Перник и Николай Тишев, номиниран в Бургас. Друг депутат и бивш кмет - Кольо Милев, вече беше номиниран от социалистите в Сливен. Колегата му от парламентарната група Тодор Байчев ще атакува кметската позиция в Карнобат. Ямболските червени издигнаха за кмет общинския лидер на БСП Катя Георгиева, а във Варна социалистите няма да играят с партиен кандидат. Заради вътрешнопартийните проблеми в морската столица БСП търси вариант за непартийна кандидатура. В Добрич партията номинира сегашния секретар на общината Соня Георгиева. Бившият зам.-кмет на Търговище Рая Матева е кандидатурата на БСП и АБВ в общината. Двете партии стоплиха отношения и се явяват заедно на кметския вот на много места в страната." - в. "Сега".

"БСП се отказва от Манолова, засега БСП няма да подкрепи официално Мая Манолова за кмет на София, засега. На "Позитано" били преценили, че така претендиращата, че се е еманципирала от социалистическата партия омбудсманка щяла да привлече десни гласове. Дали това е възможно, ще покажат резултатите от първия тур, в който БСП няма да даде рамо на кюстендилката. Не е тайна, че евентуалната подкрепа на Манолова от социалистическата партия, при положение, че е издигната от инициативен комитет, изостри отношенията сред отговорните фактори в столетницата. Лидерката Корнелия Нинова бе предупредена от партийните изборджии, че явяването на избори с два номера на бюлетината - един за независим кмет, издигнат от Инициативен комитет, и втори за съветници, води до намаляване броя на съветниците. Освен това в подобни случаи кандидатът за кмет работел единствено за себе си, без да промотира съветническата листа, з ада не изглежда партийно обвързан. След решението БСП да не подкрепи Манолова за първи тур м личния щаб на Нинова противоречията са облекчени. Там уклончиво се говори, че ако кюстендилката все пак стигне до балотаж, социалистите биха могли да ѝ ударят едно рамо..." - в. "Труд".

"Двете най-дълго чакани кандидатури за кмет на София - на Йорданка Фандъкова и на Мая Манолова, по всичко личи, че ще станат факт и то до дни. Сайтът на Дарик пусна информация, омбудсманът ще обяви кандидатурата си в сряда, като тя ще бъде издигната не от БСП, а от инициативен комитет. След това ще излезе в неплатена отпуска. Според сайта, веднага след анонса на Манолова, градската организация на БСП официално ще излезе в нейна подкрепа. Разговорите с омбудсмана се водели от председателя на БСП - София Калоян Паргов, а Корнелия Нинова нямала никакво отношение към продецурата. Ден, по рано, във вторник, БСП щяло да обяви стотина имена за кандидат кметове на левицата, но след тях няма да е Манолова, защото заседанието на столичната организация е чак след 2 седмици. Малко по-късно Епицентър обаче опроверга Дарик, че Корнелия Нинова е резервирана към Манолова като обяви, че кандидатурата на омбудсмана е "приветствана от лидера на БСП, защото "социалистите се надяват с нея да постигнат знаков пробив във властта на ГЕРБ". Според сайта, Мая се готвела да обяви кандидатурата си в голяма зала в София, на която ще бъдат поканени всички, чиито каузи тя е защитавала. Съпругът й, Ангел Найденов, също ще е до жена си, но с морална подкрепа, а не с пост. А председател на Инициативния комитет ще бъде емблематична фигура от протестите. Това предположение съвпада с прогнозата на Дневник отпреди дни, че Инициативният комитет ще се оглави от знаков екозащитник. Междувременно, сред близката до сайта градска десница, от дни тече оживена дискусия коя от двете дамски кандидатури трябва да се подкрепи при евентуален балотаж, въпреки че те вече са си в кампания за техния кандидат - архитект Борислав Игнатов..." - в. "Стандарт".

Вестник "Дневник" информира за предложение на вътрешния министър заявление за издаване на лична карта да може да се подава по електронен път, без да е необходим електронен подпис: "Министърът на вътрешните работи Младен Маринов е внесъл предложение в Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за издаване на българските лични документи. С него се цели облекчаване на процедурите при подаването на заявления и издаването на лични карти, шофьорски книжки и паспорти, показва проверка на сайта за обществени обсъждания strategy.bg. Едно от предложенията на Маринов е заявлението за издаване на лична карта да може да се подаде по електронен път, без да е необходимо ползването на електронен подпис за целта. Той иска още да се осигури възможност за подаване на заявление за издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство в определени случаи и в районни управления към Областната дирекция на МВР по постоянен адрес на заявителя. Освен това се предлага още да има възможност получаването на български личен документ да става лично чрез използване на лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга, когато заявлението е подадено лично в дипломатическо или консулско представителство на България в чужбина. Предвидени са и нови срокове за издаването на паспорти, когато заявлението е подадено в дипломатическите и консулските представителства в чужбина. Масово сроковете са намалени наполовина."