Мини. 

"Дума":

Затварят рудник „Бабино”

 

Рудник "Бабино" в бобовдолската мина спря дейността си вчера. Председателят на Миньорската федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов обяви, че в находището има въглища, но добивът е неефективен. Заради ликвидация на мината се готвят съкращения на 650 души.
130 миньори от първа смяна останаха под земята в знак на протест срещу липсващата информация за бъдещето им. Хората настояват да получат августовските си заплати, не са получавали дължимите им ваучери за храна от март.
В писмен отговор собственикът обещава да им бъдат начислени заплатите до пълния размер. Били преведени 62 хил.лв., с които ще се покрият задълженията към работниците за ваучерите от месец март. За останалите месеци ще се направи погасителен план.

 

Мярка. 

"Труд":

Арест за шестима митничари и граничари 

Пловдивският апелативен съд потвърди арестите на шестима митничари и граничари, които бяха арестувани по подозрение за корупция на ГКПП Капитан Андреево. На други трима са наложени мерки „домашен арест“ и „подписка“. Деветимата бяха арестувани на 30 септември на граничния пункт при акция на службите. Процесът вчера се проведе в присъствието на над 40 колеги на задържаните, които бяха дошли да ги подкрепят.

По време на делото вчера стана ясно, че има показания на таен свидетел 001, който е турски шофьор. Той разказал, че митничарите и граничарите са му искали различни суми в долари и евро. От прокуратурата обявиха, че парите, които прибирали служителите от шофьори, били от 70 до 500 долара.

 

Посланици. 

"24 часа":

Посланик Макаров се представи

 Президентът Росен Плевнелиев прие акредитивните писма на новия руски посланик Анатолий Макаров. Преди президентът Путин да го прати в България, той отговаряше в руското Външно за работата със съотечествениците си зад граница. Заемал е постове в представителството на Русия в ЕС. Бил е посланик в ЮАР и Лесото. На държавния глава се представиха още новите посланици на Ирландия, Италия, Катар и Норвегия.

 

Ректор. 

"Сега":

Новият ректор на Медицинския университет е проф. Виктор Златков

Общото събрание на Медицинския университет гласува за смяната на сегашния ректор проф. Вихра Миланова и избра за нейн наследник Виктор Златков, който е бившият шеф на "Майчин дом". Заседанието започна в 13 часа при закрити врати, като журналистите не бяха допуснати, макар по принцип заседанието да е публично. За отзоваването на проф. Миланова са гласували 263-ма от присъстващите 330.За Виктор Златков са гласували 235-ма от присъстващите. Миланова обжалва в Софийския административен съд легитимността на заседанието, но все още няма решение.
Одит на Министерството на образованието разкри тежки злоупотреби в университета при мандата на бившия ректор Ваньо Митев. Той и близки до него инициираха свикването на Общото събрание за смяната Миланова.
Проф.Златков е брат на бившата съпруга на Борисов - Стела, която отдавна живее в САЩ.
Борисов отговори във ФБ, че не поддържа контакти с тази фамилия повече от 30 г.:

 

Празници. 

"Монитор":

Празник през уикенда ни урежда с почивен понеделник

Серията почивни дни около празниците остават в историята. Министерството на труда и социалната политика подготвя промени в Кодекса на труда, с които повече почивни дни ще има само ако празникът е през уикенда. „Например догодина 6-ти май се пада в събота. Понеделник ще бъде почивен ден, така че няма да има официални празници, които да бъдат загубвани от хората“, обясни социалният министър Зорница Русинова. Ако обаче официалният празник е във вторник, това ще бъде единственият почивен ден. Така следващата година по три последователни неработни дни ще има за 3-ти март, 1-ви май и 22-ри септември. Допълнителният почивен понеделник няма да се прилага за великденските празници. Според Кодекса на труда тогава се почива от петък до понеделник включително. Промените в Кодекса на труда идват по настояване на бизнеса за отмяна на сливането на почивни дни и отработването в събота.