24 часа

Хайка на МВР за крадени коли и нагли мутри

Масови хайки на полицията и жандармерията за крадени коли, кортежи, наркотици, оръжие и други незаконни дейности се извършват в София вече 2 дни.

В районните бяха прибрани за проверка и няколко криминално проявени, сред тях и небезизвестният Ивайло Борисов-Ториното, чиито гардове пребиха с палки семейство на околовръстното шосе в София преди 2 седмици.

„Труд”

Българинът си залага брачната халка за сметки и лекарства

Много българи си залагат венчалните халки и годежните пръстени, за да си платят сметките и да си купят лекарства, заяви пред “Труд” Александър Александров от Асоциацията на заложните къщи в България:

“Например ако някой заложи мъжка брачна златна халка за 100 лв., след един месец трябва да върне 105 лв. Когато идват при нас хората сами казват за какво им трябват парите. В най-честите случаи е за да си платят сметки или да си купят лекарства. Българите залагат, защото имат спешна нужда от пари до заплата, и почти винаги се връщат да си вземат оставената брачна халка”, обясни Александров.

„Стандарт”

Амнезия след побоя в "Плаза"

Поредното сбиване в Студентски град завърши с младеж в кома и пълна амнезия сред участниците след случилото се. 23-годишният Кирил Тодоров прекара часове в кома, след като бе пребит на входа на чалга клуб "Плаза" около 4 часа сутринта. Пострадалият обаче е с частична амнезия и няма конкретни спомени. Охранителите, които са го извели от заведението, също не си спомнят какво точно е станало. Камерите за видеонаблюдение, които са разположени вътре и пред входа на дискотеката, пък не са заснели как точно извежданият от трима здравеняци Кирил е пострадал на стълбите пред входа. Факт е единствено, че младият мъж се озовава повален на плочките отпред.

 „Монитор”       

Скандал: Радан и хората му искат запазване на мониторинга за България

Кликата около Иван Костов, начело с лидера на ДСБ Радан Кънев разпространи скандална декларация, с която на практика настоява за запазване на мониторинга на Еврокомисията за България, въпреки усилията на няколко поредни правителства за отмяна на наблюдението на страната ни под лупа. И въпреки заявената наскоро лично от шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер готовност за премахване на механизма в рамките на неговия мандат, който изтича през 2019 година. Костовистите дори настояват за засилване на надзора.

„Сега”

След правосъдието ЕК разгроми и другите реформи

След правосъдието Европейската комисия излезе със силно критичен доклад и за състоянието на икономиката в България. Страната ни постепенно излиза от кризата, но широкобхватно възстановяване все още не се наблюдава. Върху инвестициите и растежа продължават да тежат високата междуфирмена задлъжнялост, дефлацията, враждебната бизнес среда и корупцията. Постигнатият напредък в областта на ключови структурни реформи е ограничен, като значителен успех има само в системата на образованието.

„Дума”

Само десните искат мониторинг над България

Да остане т.нар. мониторинг над България, призоваха в неподписана декларация представители на Гражданския съвет на Реформаторския блок и ДСБ. Според тях това било залог за развитието на страната и утвърждаване на демокрацията. Инициаторите били подтикнати от факта, че на 16 март в Брюксел българските евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС организират среща, посветена на темата за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка за България. В нея ще участват двама еврокомисари, политици, поканен е и главният прокурор Сотир Цацаров.

След последния доклад на ЕК за България през януари евродепутатката от ПЕС Илияна Йотова и Емил Радев от ЕНП настояха наблюдението да отпадне, защото критериите за оценка са неясни, а България и Румъния винаги са сочени с пръст.

 „Капитал дейли”

Горанов: Създаваме данъчна полиция

Служители на Националната агенция за приходите (НАП) ще получат разследващи (дознателски) функции. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в интервю за "Капитал", което ще излезе в съботния брой на вестника. Идеята е да се създаде специално звено от данъчни инспектори, което може да образува дознания и арести по отношение на лица, подозирани в данъчни престъпления - т.нар. данъчна полиция. От средата на 2015 г. депутатите дадоха подобни права на митническите служители и те вече могат да извършват оперативно-издирвателна дейност и да разследват престъпления, свързани с приходите от акцизи и ДДС при внос.

„Новинар”

50 лв. глоба, ако не гласуваш

България е на път да стане 27-ата държава, въвела задължителното гласуване. Депутатите приеха на първо четене предложението на Патриотичния фронт, което предвижда и глоби при неучастие в избори. С 50 лв. ще бъдат глобявани всички, които не спазят закона. Ако не гласуват, социално слабите хора ще бъдат лишени от помощи за 3 месеца.

За задължителния вот гласуваха всички партии освен БСП и ДПС. Партиите в опозиция дадоха сериозен отпор срещу решението. Според тях не става ясно как и кой ще следи за събирането на глобите. Освен това беше напомнено, че в конституцията се говори за „право на глас”, което изключва вменяване на задължение за участие в избори.