Население. 

"24 Часа":

Българите - 4,8 млн. през 2080 г., 30% от тях в София 

Прогнозата, че нацията ще падне под 7 милиона души още в края на тази или началото на следващата година, направена наскоро от председателя на НСИ Сергей Цветков, не е най-лошата демографска новина на годината. В петък Националният статистически институт публикува своя актуализирана прогноза за демографското развитие на страната, от която се вижда, че през 2080 г. българското население ще бъде 4 872 317 души.

Досегашната прогноза бе само до 2070 г. и според нея тогава българското население ще се е стопило до 5,1 млн. човека.

При актуализацията са добавени още две петилетки, като през 2075 г. населението вече ще е паднало до 4,9 млн. души, а през 2080 г. ще е 4,8 млн. Това е горе-долу 100 години след като през 1970 г. за първи път в историята населението на страната достигна 8 млн. човека.

Падането под границата от 6 млн. души се очаква да настъпи между 2040 и 2045 г.

 

Визита. 

"Монитор":

Радев отива в Турция за встъпването в длъжност на Ердоган

 

Президентът Румен Радев заминава в понеделник за Турция, където ще присъства на официалното встъпване в длъжност на Реджеп Ердоган като държавен глава. Церемонията ще се състои от 18.00 часа в Президентския дворец в Анкара.

Междувременно по-рано през деня в понеделник Радев ще ще удостои посланика на Република Кипър у нас Ставрос Августидис с орден "Мадарски конник" първа степен. Малко след това орден "Стара планина" първа степен ще получи и световноизвестния израелски писател, историк и политик проф. Михаел Бар-Зоар.

Във вторник пък под патронажа на държавният глава в резиденция "Бояна" ще се проведе кръгла маса за заетостта на хората с увреждания.

 

Бюджет. 

"Сега":

Разходите на Агенцията за приватизация вече надхвърлят приходите й

 

Агенцията за приватизация продължава да отчита толкова скромни приходи от продажби, че вече са по-малки от разходите за издръжката й. През миналата 2017 г. тя е получила от продажби 2.5 млн. лв., става ясно от отчета на агенцията. Разходите й са били 3.3 млн. лв. От последващ контрол за същия период е получила 2.7 млн. лв.

През 2017 г. са извършени общо шест приватизационни продажби, сред които обособени части от "Български пощи" и от "Сортови семена - Елит". Продаден е бил и миноритарен пакет акции на "Оранжерии Гимел", като сделката е минала през фондовата борса. Договорените плащания са в размер на почти 2.5 млн. лв., пише в отчета. През миналата година е започнала и процедурата по продажба на части от БДЖ "Товарни превози", както и на части от Националната електрическа компания. Впоследствие обаче по искане на жп дружеството част от търговете са били прекратени. За продажба са били предложени и 33 обекта частна държавна собственост, но интересът към тях е бил повече от скромен.

Една от причините за това били промените в Закона за приватизация, които забавили темпа на продажбите. През лятото на миналата година парламентът прие текстове, според които обособени части от държавни предприятия биха могли да се продават само след одобрението на депутатите. Това стана под давление на премиера Бойко Борисов и на част от министрите начело с икономическия Емил Караниколов, който няколко години преди това бе шеф на Агенцията за приватизация.

 

Добавки. 

"Монитор":

След решение на НС: Без прекъсване на интеграционните добавки

 

Няма да има прекъсване на интеграционните добавки за хората с увреждания. Това се гарантира с последните поправки в закона, гласуван от депутатите на първо четене. Промените бяха гласувани със 132 гласа "За".

До спешните промени се стигна, след като ВАС отмени начина на определяна на интеграционни добавки за транспорт и комуникационни услуги и отмени предоставянето на документ за получаване на помощ за образователни услуги, които бяха разписани в правилника за прилагане на закона. Сега тези текстове се прехвърлят в самия закон.

Така се предвижда месечната добавка за социална интеграция да се предоставя в зависимост от степента на намалена работоспособност или вида и степента на увреждането. С промените се запазва и базата за изчисляване на месечната добавка за социална интеграция, като тази за добавка за транспортни услуги в размер на 15% от гарантирания минимален доход, а за ползването на информационни и телекомуникационни услуги в размер на 20%.

 

Лекарства. 

"Монитор":

Спряха 62 лекарства за сърце и високо кръвно

 

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) спря от продажба 62 лекарства за високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и след прекаран инфаркт, съобщиха оттам. Причината е съмнение за канцерогенна съставка в тях, поясниха от ИАЛ.

Списъкът на блокираните медикаменти, от които има големи количества в аптеките, е публикуван с търговските им наименования на електронната страница на агенцията. Служителите на ИАЛ са реагирали веднага след разпореждане на Европейската агенция по лекарствата (EMA), която пък е била получила сигнал за наличие на примес в активното вещество валсартан, което е в основата на въпросните 62 медикамента.

Това вещество е произведено от концерна "Zhejiang Huahai Pharmaceuticals" в Китай и се съдържа в редица лекарства, които се правят в Европа.

Примесът N-нитрозодиметиламин (NDMA) се класифицира като вероятен канцероген. Проучването от страна на "Zhejiang Huahai" показва, че наличиетому е свързано с промени в производствения процес, въведени през 2012 година, казаха от Изпълнителната агеинция по лекарствата.