НАТО. 

"Сега":

Борисов: България е един от най-лоялните членове на НАТО

 

България е един от най-лоялните членове на НАТО, доказан в операциите на алианса и дал свидни жертви при изпълнението им. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба, на срещата си със зам.-генералния секретар на НАТО Роуз Готемюлер, която е на посещение у нас. Борисов подчертал, че евроатлантическият път на страната ни и членството в Европейския съюз са стратегически приоритет на правителството.

Борисов посочил, че България отдава приоритетно значение на стабилността и сигурността в страните от Западните Балкани и очаква напредъкът на държавите-кандидатки да бъде отчетен. Обърнал внимание и на периодичните прояви на национализъм, и етническо напрежение, които могат да доведат до сътресения в региона. И изтъкнал, че ако НАТО и ЕС поемат ангажимент към страните от Западните Балкани, това ще донесе повече стабилност. "Искаме да превърнем Балканите в строителна площадка, а не в гробове от масови убийства и етнически конфликти", казал Борисов.

 

Ток. 

"24 Часа":

Токът поскъпва до 2,8% от юли

 

Токът ще поскъпне от юли с по-малко от натрупаната инфлация за годината, която е 2,8%. Това обяви шефът на КЕВР Иван Иванов.

Според експерти увеличението дори ще е под 2%. Енергийните дружества поискаха скок между 5 и 16 на сто.

Като кажа, че увеличението ще бъде под инфлацията, това означава, че комисията изпълнява важната функция да не позволи произволното ѝ нарастване, каза Иванов.

 

Криза. 

"Дума":

За десет дни Добрич за втори път остана без вода

 

Жителите на Добрич отново останаха без вода заради голяма авария по магистралния водопровод. За последните десет дни това е втора голяма повреда.

Вчера от ВиК дружеството съобщиха, че се е наложило водоподаването да бъде спряно сутринта преди 7 часа. Според главния инженер Павел Павлов проблемите с водопреносната система отново са много. Основният е свързан с авария на ул. "Димитър Ковачев", където ден по-рано при ремонт от водния цикъл на града е бил свързан нов водопровод. Това е повишило налягането и е предизвикало големи пробиви в старата мрежа.

"Когато се премина към новия водопровод, в неговия участък няма загуби, вдига се налягането и това рефлектира върху стария. Ако там има слаби места, те избиват. По време на водния цикъл такива работи ще се случват. Няма начин", коментира Павлов.

 

 

Доходи. 

"Монитор":

Няма да замразяват депутатските заплати

 

Депутатските заплати няма да бъдат замразени, а ваканциите - съкратени. Това решиха народните представители след 2 часа бурни дебати по предложението на БСП за промяна на правилника на НС.

Червените искаха заплатите да бъдат заковани на 2947 лв., а народните представители да почиват само по официални празници, извън лятната им ваканция през август.

БСП не успя да събере нужната подкрепа, а предложенията бяха отхвърлени. "За" тях гласуваха само 66 депутати от БСП. 42-ма от депутатите бяха "против", а други 59 се "въздържаха".

По време на дебатите социалистът Крум Зарков обясни, че ако заплатите бъдат замразени това ще пести по 140 000 лева всеки месец, а за следващите три години - около 15 млн. лева. Лидерът на БСП Корнелия Нинова на свой ред заяви, че обикновените хора имат по 20 дни отпуска през годината, а народните представители цели 67 дни - 31 дни през август, 10 дни за Великден и около 20 дни за Коледа. " С какво един българин извън НС е по-различен?", попита Нинова и долни - "Високата заплата спря ли Суджукгейт ил Хасковогейт?". Денонощно сме се скъсвали от работа, иронизира опонентите си Нинова. И обясни, че за извънреден труд пак си има регламентация в кодекса - 12 дни допълнителен отпуск. "Вие не изпълнявате интересите на народа. Вие сте тук да си пазите парите и благините", заяви Нинова.