Кандидатури. 

"Сега":

Борисов е в шах какво да прави с кандидатурата ни за ООН

Окопната война коя да е българската кандидатка за генерален секретар на ООН - председателят на ЮНЕСКО Ирина Бокова или еврокомисарят Кристалина Георгиева, вече достигна до абсурдна ситуация. Неофициално в събота се разбра, че правителството иска да смени кандидата и да номинира Кристалина Георгиева.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова съобщи пред БНР, че решението ще е лично на премиера Бойко Борисов, но преди това са необходими консултации с други държави. В края на седмицата Борисов активно телефонираше на лидерите на Германия, Унгария и Сърбия с аргумент, че си говорят за бежанците. Вчера премиерът не отговори на въпросите на "Сега" вярно ли е, че Бокова ще бъде сменена от Георгиева и кога ще се вземе това решение.

Интригата с Кристалина Георгиева се точи вече близо две години. В крайна сметка Бокова беше издигната на 11 февруари от правителството. По ирония на съдбата през пролетта то уволни постоянния ни представител в ООН Стефан Тафров, неофициално - защото саботирал кандидатурата й.

 

 

Кандидатура. 

"Дума":

Илияна Йотова ще е вице на ген. Радев

102 членове на НС на БСП подкрепиха избора й в кандидатпрезидентската двойка

 Със сто и два гласа "за" и един "въздържал се" Националният съвет на БСП избра евродепутатът Илияна Йотова да допълни кандидатпрезидентската двойка, която социалистите подкрепят за предстоящите избори. Йотова ще застане до генерал Румен Радев за вота на 6 ноември. На провелия се в събота пленум лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че на финалната фаза за вицепрезидент са останали трима кандидати - депутатите Дора Янкова и Таско Ерменков и Йотова. Председателката на социалистите подчерта, че Изпълнителното бюро единодушно предлага евродепутатката.

"Уважаеми членове на НС на БСП, аз ще бъда лаконичен, но моят личен избор за кандидат за вицепрезидент от БСП е г-жа Илияна Йотова. Тя е опитен политик, доказал се боец и нещо много важно - ще бъде европейското лице на нашата кампания. Разбира се, по никакъв начин не омаловажавам решение на НС, не искам да влияя, но това е моят личен избор", включи се в дискусията и ген. Радев. Единодушното предложение на ИБ на БСП за Йотова, както и подкрепата на самия кандидат за президент доведоха до отказа на Янкова и Ерменков от надпреварата.
Дора Янкова уточни, че е останала до финалната фаза заради желанието в партията за политически, партийни и разпознаваеми лица.

 

Акция. 

"Труд":

Държавата влязла в Галиче с полицаи, данъчни и митничари

Мащабни съвместни проверки били направени във врачанското село Галиче, съобщават сензационно от врачанската областна дирекция на МВР. В тях са участвали местни полицаи и представители на НАП, Районната здравна инспекция, Областната дирекция по безопасност на храните, врачанската пожарна, белослатинската инспекция по труда и ломското митническото бюро. При спецоперацията са проверени четири търговски обекта в селото на Ценко Чоков, който е в ареста по обвинение за лихварство и рекет. Здравните инспектори съставили два акта, а пожарникарите, данъчните и хранителните агенти около 9-10 протокола и изискали още документи от собственици.

“И какво? Нищо и половина, освен че с цялото си поведение намекват, че трябва да им дадем рушвети”, коментираха двама от проверените.

 

 

Бежанци. 

"24 Часа":

Задържаха 16 афганистанци след екшън край Аркутино

16 афганистанци, превозвани в четири автомобила, са били задържани по пътя Бургас-Приморско, край Аркутино. Нелегалните мигранти са завардени от служители на Гранична полиция Царево и заловени около 03,30 ч. в неделя. Четиримата шофьори на автомобилите не могли да дадат логични обяснения за пътниците. В хода на разследването се оказало, че към групата имало още два луксозни автомобила, но те успели да се измъкнат по обходен път между Китен и Приморско.

 

 

 

Трус.

"Монитор":

Трус разлюля София

Земетресение разлюля София преди минути. Трусът бе усетен силно в цялата столица. Според експертите епицентърът е на 150 км западно от столицата ни, близо до Скопие.

„Става дума за Македонско земетресение и то по никакъв начин не се свързва с нашата сеизмична зона. Така че то не носи никаква опасност за нас. По-силно дори е усетено в Кюстендилско“, коментира пред агенция „Монитор“ директорът на сектор „Сеизмология” към Геофизичния институт към БАН проф. Емил Ботев. Той уточни, че трусът е с магнитут 5,1 и няма как да не се усети в западните покрайнини на територията ни.

„Ще има и други микротрусове, но те няма да имат въздействие върху нашата страна. Едно такова земетресение не може да доведе до щети в инфраструктурата“, каза още проф. Ботев.