Миграционен натиск. 

"Сега":

Борисов: Нямаме зор за Шенген

На 6 октомври от България ще стартира европейската гранична полиция, обяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в русенското село Басарбово. Новосъздадената структура - Европейска служба за гранична и брегова охрана, ще стартира работа от следващия месец с 1500 щатни служители. "Пощенският гълъб донесе на България 160 млн. евро, какво ли не чух по тази тема по мой адрес, но фактите са налице", каза Борисов, цитиран от 24 часа. Европейската комисия ще отпусне на страната ни 160 млн. евро за справяне с проблема с мигрантите и защита на границите. Според Борисов сега не е моментът за присъединяване към Шенген и включване на страната ни в пространството няма да е от полза. "Всички казват – България веднага в Шенген.

 

Разследване.

"Монитор":

Прокуратурата погна бившия областен на София за три неизгодни сделки

Софийска градска прокуратура започна разследване срещу Веселин Пенев, бивш областен управител на София , за това, че на 08.07.2016г. в гр. София, при условията на продължавано престъпление, като длъжностно лице - Областен управител на град София, в качеството си на управляващ държавната собственост на територията на областта, съзнателно сключил, от името и за сметка на държавата, неизгодна сделка, като с три деяния се e разпоредил с имоти частна държавна собственост и от това е произлязла значителна вреда за българската държава – престъпление по чл. 220 ал.1, вр. с чл. 26 ал.1 от НК. Основен предмет на разследването са три договора от 08.07.2016г., сключени от областния управител и „Евротрансбилд“ ЕООД, с които е прекратена съсобствеността между държавата и търговското дружество. С тези договори Пенев е продал на „Евротрансбилд“ идеални части от поземлен имот с площ 1376 кв.м. в гр. София, бул. “Княз Александър Дондуков“ № 58, идеални части от поземлен имот с площ 4 762 кв.м. в гр. София, бул.“Княз Александър Дондуков“ № 56 и идеални части от поземлен имот с площ 1191 кв.м. в гр.София, бул. “В.Левски“ № 106. В хода на разследването, освен събиране на доказателства за тези неизгодни сделки, ще се изискат и проверяват всички договори за разпореждане с имоти, държавна собственост или идеални частни от такива имоти, сключени от Пенев, в качеството му на областен управител.

 

Избори. 

"24 Часа":

ДПС: Доган би бил добър кандидат за президент

ДПС даде заявка за самостоятелно участие на президентските избори. Това заяви в Каолиново председателят на партията Мустафа Карадайъ, съобщи Нова тв. Почетният лидер на движението Ахмед Доган е сред възможните кандидати за президентския пост. ДПС няма да даде непотърсена подкрепа за президентските избори, а до момента никоя политическа партия в страната не преговаря с Движението. Ако основните политическите сили продължават да неглижират процеса, ДПС има самочувствието че може да участва във всякакви политически битки, включително и в президентската, каза още Карадайъ.

 

 

 

Инцидент. 

"Труд":

ТИР се преобърна в Кресненското дефиле и изсипа прасета на пътя

ТИР, превозващ прасета, се преобърнал на влизане в Кресненското дефиле, предаде БГНЕС.

Инцидентът станал на острия десен завой, където бе променен габаритът на пътя заради разчистване на свлачището.

Това е второ преобръщане на товарен автомобил в последните двадесет дни на същото място.

При инцидента има умрели животни. Много други са се разбягали насред пътното платно.