Позиция. 

"Сега":

Борисов обяви фалшивите новини за заплаха за националната сигурност

Фалшивите новини са заплаха за Националната сигурност. Това каза премиерът Бойко Борисов във Варна по време на XI летен университет на МГЕРБ "Само истината, не на фалшивите новини", предаваБГНЕС.

"Фалшивите новини пряко кореспондират с учебника на КГБ за създаване на компромати. В този учебник пише, че трябва да се създаде такъв компромат, че когато засегнатият го чете, самият той да се отврати от себе си", подчерта Бойко Борисов.

Той изброи няколко фалшиви новини, които са били тиражирани за него - как е купил остров в Гърция, как е подарил диамант за 12.5 млн. долара, къща в Барселона, как дъщеря му е фучала с 300 км/час, а тя трябвало да роди в този момент. Борисов припомни и фалшивата новина за Цветан Цветанов от 2009 година, когато се твърдеше, че очаквал незаконно дете.

Акция. 

"24 часа":

10 милиона лева кеш извирали отвсякъде при обиски в имоти на сем. Арабаджиеви

Хотелиерът и съпругата му Маринела с обвинения за престъпна група, обявиха ги за издирване

Над 10 млн. лв. в брой са намерени при акцията на специализираната прокуратура в офиси на фирми, свързани с издирваните бизнесмени Ветко и Маринела Арабаджиеви. Това обяви на брифинг в събота зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"Сейфове, кутии от обувки, куфари - пачки извираха отвсякъде. Не помня такова нещо в цялата си кариера. Мащабът е колосален, не знам в новата история да има подобен случай. Колегите са работили 24 часа.

През нощта се наложи да търсим броячни машини от БНБ. Според нас това не са всички пари", каза Гешев. В петък сутрин прокурори и следователи започнаха обиски в домове, офиси, банки и хотелите на сем. Арабаджиеви.

Разследване. 

"Монитор":

Затвориха пътя София-Своге, вземат проби от асфалта

Започна вземането на проби от асфалта на пътя убиец край Своге, чрез фрезоване на износващия слой.

От Националната следствена служба вземат пробите, за да се изготвят необходимите за разследването експертизи след тежката катастрофа в събота, при която загинаха 17 души.

"В момента извършваме динамичен оглед на местопроизшествието. Това означава, че освен, че фиксираме нещата, така както ги виждаме, взимаме и проби от асфалтово покритие. Изследваме и дълбочинно самата основа, за да може тези проби да ги изследваме както за качествен, така и за количествен състав на вложените материали в асфалтовото покритие и в цялата основа, с една дума: дали са спазени всички необходими технологични процеси и дали са вложени всички необходими материали по спецификация, така както е било по задание", обясни зам.-главният прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов. Следователите бързали с взимането на пробите, за да може пътят да се освободи и да бъде ремонтиран.

 

Данъци. 

"Сега":

Данъците за колите ще се смятат по нов начин

Данъците за леките коли да се изчисляват по нова формула, предлага Министерството на финансите. МФ е подготвило проект за законови промени, които ще доведат до лeĸo пoвишeниe нa дaнъцитe нa пo-cтapитe автомобили и до лeĸo нaмaлeниe за нoвитe.

Облагането зависи от мoщнocттa и възpacттa нa вoзилoтo, припомя Money.bg. Cyмaтa, ĸoятo ce плaщa зa мoщнocт, ce oпpeдeля oт Oбщинcĸия cъвeт, но в гpaници, oпpeдeляни от Hapoднoтo cъбpaниe. Прилага се и коефициент за възpacттa нa превозното средство, като сега cтapитe плaщaт пo-мaлĸo.

МФ предлага промени, които имат по-екологична насоченост - собствениците на МПС-та, които са стари и замърсяват повече, ще плащат по-високи налози.

Ето какво е предложението на МФ:

дo 55 kW вĸлючитeлнo - oт 0,34 дo 1,20 лв. зa 1 kW;

нaд 55 kW дo 74 kW вĸлючитeлнo - oт 0,54 дo 1,62 лв. зa 1 kW;

нaд 74 kW дo 110 kW вĸлючитeлнo - oт 1,10 дo 3,30 лв. зa 1 kW;

нaд 110 kW дo 150 kW вĸлючитeлнo - oт 1,23 дo 3,69 лв. зa 1 kW;

нaд 150 kW дo 245 kW вĸлючитeлнo - oт 1,60 дo 4,80 лв. зa 1 kW;

нaд 245 kW - oт 2,10 дo 6,30 лв. зa 1 kW.

Cлeд ĸaтo е ясна сумата за мощността, която вcяĸa oбщинa ще определи в зададения "коридор", тя ще се yмнoжaвa със следния кoeфициeнт зa възpacт:

зa нaд 20-гoдишни - х1,1

за 15-20 г. - х1

мeждy 10 и 15 г. - х1,3

мeждy 5 и 10 г. - х1,5,

до 5 г. - х2,3x.

Отчет. 

"24 часа":

Павлова: Чрез европредседателството успяхме трайно да променим имиджа на България

Чрез Българското председателството на Съвета на ЕС успяхме да постигнем целта си - коренно и трайно да променим имиджа на страната ни. Бяхме заклеймени като корумпирана, бедна и неможеща държава, но показахме, че имаме потенциал и компетентност да бъдем балансьор, лидер, да отстояваме позиция по важните европейски теми. Това коментира министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова пред участниците в ХI Летен университет на МГЕРБ. Тя бе категорична, че положителните резултати са постигнати, въпреки множеството фалшиви новини, предшестващи председателството ни. Това съобщиха от ГЕРБ.

"С манипулативни твърдения имаше опити да се внуши, че не можем да се справим с тази отговорна задача, че не сме на висотата на тази позиция", припомни министърът в контекста на мотото на политическата академия - "Само истината, не на фалшивите новини".