Еврокомисари.

"24 часа":

Бойко Борисов: Плевнелиев няма да е еврокомисар

Президентът Росен Плевнелиев не е сред вариантите за нов еврокомисар, след като Кристалина Георгиева обяви в петък, че напуска ЕК, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който откри нов завод в Нови пазар. "Плевнелиев има още доста време да е президент - до края на януари, такава е конституцията. Имаме доста подготвени хора, много имена."

 

Бежанци.

"Монитор":

300 протестираха срещу бежански лагер в Бояново

 

Около 300 души се събраха на центъра на елховското село Бояново в събота, за да протестират срещу намерението на правителството да изгради на мястото на някогашните казарми бежански лагер от закрит тип за около 2 000 мигранти.

В протеста, организиран през Фейсбук - мрежата от местния жител Калоян Желязков се включиха както жители на селото, така и хора, които през годините са отслужили задължителната си казарма на това място.

 

Кристалина Георгиева. 

"24 Часа":

Кристалина Георгиева: Не съм подала оставка под натиск

"Нито е поискана от където и да било, нито е подавана под натиск. Външен, вътрешен, какъвто и да било. Разбираемо е, че ако приемам предложение за нова работа, трябва да подам оставка на досегашната. Правя го внимателно, с необходимото уважение към заемания до момента пост. Ще имам два месеца за да довърша работата си тук, в Брюксел. И достатъчно време за да предам на наследника си наученото, контактите, правилата." Така българският еврокомисар Кристалина Георгиева коментира оставката си от петък.

 

Арести. 

"Труд":

МВР: Двама с боксове задържани преди концерта на Слави

Не са регистрирани сериозни инциденти или нарушения на обществения ред по време на днешния митинг-концерт в София, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На изградените контролно-пропускателните пунктове преди началото на концерта са били задържани двама души, единият, от които е малолетен, за носене на забранени предмети /боксове/. Медицинските екипи, разположени в района на пл. "Орлов мост", са оказали помощ на няколко човека, които са се почувствали зле.

За гарантиране сигурността на всички присъстващи и за безопасността на движението в столицата преди, по време и след приключване на митинг-концерта бе осигурено засилено полицейско присъствие.

 

Инцидент. 

"Сега":

Пътнически влак дерайлира на гарата в Сопот

Пътнически влак е дерайлирал в района на гара Сопот около 9.42 ч., съобщиха от БДЖ. Няма пострадали.

Композицията е пътувала от София до Карлово с няколко пътници. За неопределено време е затворена за движение подбалканската жп линия, съобщи БНТ.

От БДЖ уточниха, че от релсите са излезли по едно колело от два вагона. По линията на двата бързи влака София-Бургас и Бургас-София пътниците се извозват с автобуси.

Причините за инцидента се изясняват.