Номинация. 

"Труд":

Борисов посочи Майката на нацията 

„Отдавна съм се наслушал за бащата на нацията, тази нация много бащи има. Много претенции за бащи има. Крайно време да имаме и една майка и да се погрижим действително майчински за този народ.“ С тези думи премиерът Бойко Борисов обяви, че Цецка Цачева е кандидат-президентът на ГЕРБ. Неин вице е депутатът от ГЕРБ и вицеадмирал от Военноморските сили Пламен Манушев.

Цачева е втори мандат председател на парламента. Тя бе избрана за кандидат за „Дондуков“ 2 измежду трима партийци – вицепремиера Томислав Дончев и кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.

 

ООН. 

"Труд":

Борисов търси подкрепа от Израел за Кристалина Георгиева

 Обмисля изтеглянето ни от Афганистан Премиерът Бойко Борисов е провел днес разговор с израелския си колега Бенямин Нетаняху за предстоящия избор на генерален секретар на ООН. На събранието на актива на ГЕРБ, което издигна кандидатпрезидентската двойка на партията, той увери, че преди да издигне Кристалина Георгиева, е направил всичко възможно Ирина Бокова да бъде избрана. “Две години няма лидер в света да не е получил писмено от нас искане за подкрепа. Но минаха един, два, пет избори и кандидатът на Португалия дръпна здраво напред, нашият оставаше все по-назад”, подчерта Борисов. Той изтъкна, че съгласието следващият генсек да е от Източна Европа и по възможност - жена, е неписано правило, но съвсем не е сигурно. Всичко зависи от представянето на кандидатите.

 

КТБ. 

"Монитор":

ЧСИ-та гонят длъжници на КТБ по 310 дела

310. Това е цифрата на лошите кредити, отпуснати от КТБ през годините, които частни съдебни изпълнители от цялата страна в момента се опитват да съберат. Според справка, изготвена от Камарата на ЧСИ за Агенция „Монитор“, огромна част от тези 310 изпълнителни дела за невърнати дългове към фалиралия трезор са без почти никакво обезпечение. Това на практика означава, че пари от тях към банката няма как да влязат. В същото време броят на изпълнителните дела нараства лавинообразно, тъй като синдиците на трезора непрекъснато подават искове и се образуват изпълнителни дела за събирането на необслужвани кредити.

Малка част от изпълнителните дела са приключили или прекратени, показват още данните на ЧСИ-тата.

 

Мярка. 

"Сега":

Съдът остави в ареста 6 от арестуваните на "Капитан Андреево" митничари

Съдът остави в ареста шестима от арестуваните при зрелищната акция на ГКПП „Капитан Андреево”, двама от тях са с мярка подписка, а за един съдът определи домашен арест, съобщава Би Ти Ви
Парите, които са намерени при обиските в митничарите са между 15 евро и 80 долара, стана ясно днес в съда.
Четирима граничари и петима митничари бяха задържани от прокуратурата по обвинения за корупция.
Таен свидетел с ключово име 001 разказал пред съда, че в продължение на години задържаните лица му искали подкуп, за да премине границата. Той дал и подробни описания на арестуваните, твърди Би Ти Ви.

 

Бежанци. 

"Дума":

Пореден протест срещу бежанския център в Харманли

 

Около 200 души се събраха вчера на протест пред паметника на Майка България в Харманли срещу бежанския център в града. Протестиращите вече настояват центърът да бъде закрит изцяло и изнесен извън града. Преди месец те се обявиха само за това той да стане от затворен тип. "Ние, гражданите на град Харманли, заявяваме, че не виждаме никакъв ефект от действията, предприети от институциите след протеста ни, проведен на четвърти септември. Ситуацията с бежанския център продължава да е заплаха за сигурността, здравето и живота на жителите", написаха преди две седмици организаторите. 

Освен това хората искат и незабавно да бъдат прекратени договорите с частната фирма, която охранява бежанския център, а охраната да бъде поета от служители на МВР. Организаторите настояват да бъде отменена обществената поръчка за строителството на новите 68 помещения в рамките на лагера.