Догадките за имената на кандидат-президентите и нарастващото противопоставяне между основните конкуренти – ГЕРБ и БСП, са водеща тема за неделните вестници.   

„Със заявка за отпор на правителството на Бойко Борисов, но без да иска оставката му, и с желание за победа на президентските избори, но без кандидат за държавен глава и концепция как да спечели доверието на избирателите, БСП отпразнува 125-ата си годишнина на връх Бузлуджа днес под мотото "За България, която обичаме". По данни на "Позитано" 20 на историческата за социалистите поляна се събраха около 50 хил. души - едни, за да чуят новия партиен лидер Корнелия Нинова, втори - за да се видят с другари, да послушат гайдари и да тропнат хоро, а трети - за да си направят пикник с кебапчета и бира и да си вземат червени шапки и тениски от кампанията #АзСъмБСП. За събитието парламентарната група на "БСП Лява България" отпусна на партията до 50 хил. лв от безотчетните си пари. Кандидатът за президент - родолюбец и с подкрепа от леви и прогресивни сили "Защо нямаме кандидат за президент? Късно е вече", попита социалист, който чакаше да започне тържествената част от събора на Бузлуджа. А другарят с червена шапка му отвърна: "Защото не могат да се разберат с Първанов". В отговор се чу: "Но ние Първанов не го искаме". Голямото очакване на социалистите - БСП да отбележи 125-та си годишнина с кандидатпрезидентска двойка, не се сбъдна, макар че местните структури номинираха над 70 души за битката за "Дондуков" 2. Партийният лидер Корнелия Нинова отдели 2 минути от кратката си реч от сцената на поляната, за да говори за президентския вот - тя пожела победата, но освен че трябва да са единни, не каза на социалистите как да я спечелят. "Нека да изберем не послушко като ГЕРБ, а човек с твърд характер и твърда ръка, който да брани българските интереси. Да спечелим победата с този родолюбец, който ще получи подкрепата на всички леви и прогресивни сили в България; който ще гарантира националната сигурност; но който през живота си е доказал, че има сърце", призова Нинова. В отговор се чуха скандирания: "По-бе-да"...” – в. „Дневник”.

"Когато взимаме решения, няма да зависим от силните. Когато правим голямата политика, ще мислим за малкия човек. Ще ви дадем път и няма да ви предадем никога", обеща лидерът на БСП Корнелия Нинова пред симпатизантите на партията на събора в Бузлуджа. "Във времена на война, противоречия, сблъсъци в света и Европа, на Балканите, заплахи, тероризъм, имигрантска вълна, в такъв момент нека изберем не послушкото на ГЕРБ, на едрия капитал и на чуждите интереси, а човек, който да бъде страж, пазител на сигурността, гарант на мира, да покаже, че може с твърд характер и твърда ръка да брани българския национален интерес и на изток, и на запад. Нека издигнем човек, който да е гарант за обединението на нацията", призова Нинова...” – в. „Труд”.

„Когато взимаме решения, няма да зависим от силните. Когато правим голямата политика, ще мислим за малкия човек. Ще ви дадем път и няма да ви предадем никога", обеща лидерът на БСП Корнелия Нинова пред симпатизантите на партията на събора в Бузлуджа.
"Във времена на война, противоречия, сблъсъци в света и Европа, на Балканите, заплахи, тероризъм, имигрантска вълна, в такъв момент нека изберем не послушкото на ГЕРБ, на едрия капитал и на чуждите интереси, а човек, който да бъде страж, пазител на сигурността, гарант на мира, да покаже, че може с твърд характер и твърда ръка да брани българския национален интерес и на изток, и на запад. Нека издигнем човек, който да е гарант за обединението на нацията", призова Нинова...” – в. „24 часа”.

„Премиерът Бойко Борисов се колебае дали да се кандидатира за президент. Това обяви премиерът днес, след като заради това, което се случва в света, разбрал, че досегашните "прекрасни" кандидати на ГЕРБ нямат качествата да "тропнат по масата". "Президентските избори са лидерски избори, а предстоящите са от изключителна важност с оглед на геополитическата ситуация, защото президентът е върховен главнокомандващ на армията. Що за партия е тази, която признава, че лидерът ? не става за президент, че в самата партия няма кандидат и трябва да търси нещо друго. Затова единственият политически лидер, който има основание да се колебае дали да се яви на президентските избори, съм аз, защото премиерският пост е с повече отговорности. Допреди две седмици ГЕРБ имаше два варианта за кандидат-президент, но след като видях какво се случва в света, счетох, че тези хора, с тези качества, няма да се справят в критична ситуация. Те са прекрасни във всяко едно отношение, но в такъв момент, когато трябва да отидат твърдо, да защитят интереса ни, този характер им липсва. Затова обмислям дали в партията ще намерим такъв човек – политик, експерт, с характер, който хората познават", коментира Борисов...” – в. „Сега”.

“Президентът е и върховен главнокомандващ. Що за партия си, ако признаеш, че лидерът ти не става за президент? А трябва да търсиш дали е гражданин, селянин, интелектуалец, военен? Сиреч в твоята партия нямаш кандидат. Или си толкова лош, че ще търсиш нещо друго, различно от теб, за да го изберат?”, натърти Борисов. И настоя - президентските избори са лидерски. Единственият с основание да се колебае бил самият той като премиер, защото сегашният му пост е с повече власт и отговорност. “Когато бях кмет, не се явих на президентски избори, защото казваха: “Ще остави проблемите на София”, напомни как се е отказал през 2006-а той...” – в. „24 часа”.

„БСП има три варианта с много силни кандидатури. И фигурите за президент и вицепрезидент ще бъдат предложени от Българската социалистическа партия. Това обяви по време на събора на БСП на Бузлуджа евродепутатът Илияна Йотова. И обеща, че ще има изненади. „Очевидни са проблемите в тази много трудна и, ако питате мен, за нищо не ставаща коалиция, която управлява страната в момента. Така че вероятно трябвя да се калкулират много неща", добави Йотова, цитирана от Нова ТВ. „Първата размяна на мнения между БСП и АБВ ще бъде през следващия вторник. То ще бъде само в рамките на нашето изпълнително бюро. Поради отсъствието на Георги Първанов и Татяна Дончева няма да можем да се срещнем другата седмица с тях, за да проведем втори кръг от преговори. На 14 август, на заседание на Националния съвет БСП ще представи своята кандидат-президентска двойка. Имаме голям напредък в преговорите с АБВ. Възможно е да има обща надпартийна кандидатура и то с подкрепата на АБВ", коментира още евродепутатът Илияна Йотова.” – в. „Стадарт”.

"Процедурата за избор на кандидат-президент в Реформаторския блок стартира. Във вторник започваме обсъждането на направените номинации", съобщи на брифинг в Русе Меглена Кунева, цитирана от пресцентъра на „Движение България на гражданите“. "Спазването на срока за номинации е добра първа крачка в издигането на общ кандидат за президент. ДБГ се съобрази с общото решение кандидатът да не е от партийните среди, въпреки че имахме такава готовност, и подкрепихме 20-те интелектуалци, които издигнаха проф. Велислав Минеков", обясни Кунева. "Нужен е човек с ясни евроатлантически ценности, заявени без смущение, и с дясно-центристки профил. Човек, който може да каже "не" на непочтеността и олигархията", посочи Кунева. Номинациите на РБ са 7: ген. Димо Гяуров и ген. Съби Събев, проф. Огнян Герджиков, Корман Исмаилов, Гроздан Караджов и Трайчо Трайков, проф. Велислав Минеков. Заседанието на националния съвет на ДБГ в Русе взе решение за провеждане на конгрес на партията на 1 октомври 2016 година във Варна.” – в. „Труд”.

Миграционната криза остава във фокуса на всекидневниците.

„България ще получи от Европейската комисия 6 млн. евро помощ за справяне с мигрантския натиск по границите. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти във Велико Търново, където беше, за да открие регионално депо за отпадъци край село Шереметя. Решението за финансовата помощ е дошло след телефонния разговор на Борисов с германския канцлер Ангела Меркел по-рано тази седмица, след който "почти всички" в Европейския съюз се обадили да му кажат, че имат задача бързо на България да се окаже помощ. По информация от вицепремиера Румяна Бъчварова парите се очаквало да бъдат преведени още идната седмица. "Обясних, че бюджетът ми изнемогва. От една страна правя съоръжение на границата, от друга - всеки ден командировъчни за армия и полиция, отделно - гуми, акумулатори, машини - неща, които хората дори не ги виждат", каза Борисов. По думите му от парите веднага ще бъдат покрити командировъчните на служителите, които осигуряват сигурността на границите. "Защото изнемогвам, а не искам да си спирам социалните програми", обясни премиерът. Той уточни, че е поискал всякаква помощ от Евросъюза - хора, техника, вертолети, а също и термокамери, "защото вече и армейската техника се износи". Засега няма пряка опасност за българските граждани в резултат от мигрантския натиск, защото държавата полага огромни усилия, но всеки ден става все по тежко, каза Борисов...” – в. „Дневник”.

„Има голям риск споразумението между ЕС и Турция за спиране потока бежанци към Европа да се провали, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. "Рискът е висок. Успехът на споразумението досега е слаб. Президентът Ердоган вече няколко пъти даде да се разбере, че би искал да го постави под въпрос", заяви Юнкер в интервю за австрийския в. "Курир", цитиран от Франс Прес. Ако това стане, "можем да очакваме мигрантите отново да започнат да прииждат в Европа", казва той. Оспорваното споразумение, сключено през март, успя да ограничи притока на мигранти, но неуспешният опит за преврат от 15 юли срещу Ердоган поражда опасения, че то ще бъде поставено под въпрос. Чистката, която последва пуча в Турция, доведе до ареста на хиляди военни, полицаи и съдебни служители. В същото време стотици изгубиха работата си в основните турски министерства. Три дни след неуспешния опит за преврат групата турски високопоставени служители, натоварени да контролират изпълнението на споразумението за мигрантите от гръцка страна, бяха отстранени, а техни заместници не бяха назначени. В интервюто председателят на ЕК казва също така, че е "много притеснен" от развитието на ситуацията в ЕС, особено по отношение на върховенството на закона в Полша и Унгария.” – в. „Стандарт”.

„Повечето от германци не са съгласни с мнението на канцлера Ангела Меркел, че страната им ще се справи с миграционната криза. Това сочи социологическо проучване, направено от социологическия институт YouGov по поръчка на агенция ДПА и цитирано от БГНЕС. В изследването са взели участие 1017 германци. Те отговорили на въпроса: „Как се отнасяте към това, че Меркел на фона на големия брой мигранти и необходимостта от тяхното приемане и настаняване, е казвала много пъти: Ние ще се справим с това“?. Резултатът - 66% от запитаните не споделят мнението на Меркел. „Ние ще се справим с това“, повтаряше много пъти фрау канцлерин, за да убеди своите съграждани, че Германия ще преодолее кризата с мигрантите. За последен път тя произнесе тези думи в четвъртък по време на голяма пресконференция, посветена на въпросите на външната и вътрешна политика, припомня БГНЕС. Германците вече не искат да пътуват с обществения транспорт и да посещават развлекателни мероприятия заради страх от терористични нападения. В същото време над половината жители на ФРГ не са променили своите навици, показват още данните от изследването. Около 14% от немците признават, че през последните три месеца са се отказали от пътувания с обществения транспорт, автобуси и влакове заради заплахата от терористични нападения. Още толкова – 14% – са заявили, че вече избягват концерти и масови събирания по случай различни празници. Други 14% не се появяват на места, където има масово струпване на хора. Като цяло половината от запитаните са заявили, че заплахата от атентати не е променила техните навици и планове. Три четвърти обаче признават, че смятат за абсолютно вероятно извършването на нови терористични актове...” – в. „Сега”.

В. „24 часа” информира, че „Росатом” настоява България да изплати максимално бързо сумата за реактора за спрения проект АЕЦ Белене: „Руската държавна компания “Росатом” иска да получи възможно най-скоро обезщетението си от 620 млн. евро, което ѝ бе присъдено по делото срещу България в арбитражния съд в Женева за спирането на проекта за АЕЦ “Белене”. Това се посочва в официално съобщение на компанията след приключилите разговори в Москва с българската делегация начело с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. “Росатом” е открит за обсъждане с българските партньори на възможни варианти за уреждане на ситуацията, съответно интересите на двете страни, но единствено в контекста на необходимостта от скорошно погасяване на дълга на българската страна”, обясни зам.-шефът на международния отдел на корпорацията Кирил Комаров. В съобщението се напомня, че почти 170 000 евро на ден се трупат “до пълното погасяване на обезщетението”. Сумата е за извършена работа и поръчано оборудване плюс обезщетение и съдебни разходи, включително хонорара на адвокатската кантора Sidley Austin LLP. Съдът в Женева определи тя да се изплати на “Атомстройекспорт”, част от “Росатом”. Искането на руската страна бе за 1 млрд. евро.”