Скандал.

"Сега":

Дрогиран шофьор на автобус возил деца

Шофьорът е карал деца на екскурзия до Банско и е бил спрян привечер от пътни полицаи на главен път Е-79 при разклона за Кочериново, съобщиха от областната дирекция в Кюстендил. Установено е, че 36-годишният шофьор е управлявал след употреба на опиати. Образувано е бързо полицейско производство в районното управление в Рила.

Децата, които са от Софийска област, трябвало да чакат около час в буса, преди да продължат пътуването си с друг водач.

Магистрали.

"Дума":

Борисов закри магистрала "Люлин", създаде АМ "Европа"

За по-малко от час правителството създаде нова магистрала в България и закри една. На последното си заседание за тази година министрите утвърдиха списък на републиканските пътища и на пътищата, за които ще се плаща винетна такса. Пътят Пътят между София и границата ни със Сърбия при Калотина става АМ "Европа". Новата магистрала ще се включва в София при Северната скоростна тангента, реши правителството. В същото време АМ "Люлин" се закрива и става част от АМ "Струма". Това се случва заради малката дължина на "Люлин" - тя е по-къса от 20 км. Допълнителен мотив за решението е това, че АМ "Люлин" се явява естествено начало на определеното за АМ "Струма" трасе. Така участъкът между София и Перник става част от пътя София - Перник - Дупница - Благоевград - Симитли - Кресна - Сандански - граница Гърция. 

Сметки.

"Монитор":

"Топлофикация" загрижена: Пестете! Сметките за декември ще са високи

Средната температура в София, отчетена до 26 декември от НИМХ е 0,3 градуса, което е доста по-ниско в сравнение със същия период на миналата година. Тогава средната температура е била 2,7 градуса. Затова енергийни експерти предвиждат по-високи сметки за декември, независимо от начина на отопление, пишат от пресцентърът на "Топлофикация София".

За да проследят консумацията на топлинна енергия и с грижа за потребителите, експертите на "Топлофикация София" са направили междинен отчет на общите топломери в абонатните станции преди празниците. Те показват с 13,9% повече консумация на топлинна енергия в сравнение с предходния декември.

На база на изведените сравнителни анализи, от дружеството съветват потребителите да използват разумно топлинната енергия както през почивните дни, така и през целия отоплителен сезон. 

Бащинство.

"24 часа":

21 000 бащи взели отпуск за раждането, само 1000 - и за гледане на бебето

Над 21 хил. бащи са взели обезщетение при раждане или при осиновяване на дете до 15 дни за година. Това е увеличение с близо 20%, показват данните от бюлетина на Националния осигурителен институт.

От правото на помощта са се възползвали предимно мъже между 30 и 34 г. Средно на ден за времето на отпуска те са получавали 38,31 лв. през 2017 г.

Майчинство през 2017 г. пък се е плащало общо на 88 057 души. Те са се възползвали общо 15 млн. дни, като изплатените пари за 2017 г. са 368 млн. лв.