24 часа

Румен Радев и Сотир Цацаров искат МВР да пази хората, не частни охранители

Президентът Румен Радев и главният прокурор Сотир Цацаров в един ден поискаха Конституционният съд (КС) да отмени въвеждането на частна охрана на селата. Мотивът им - така Министерският съвет и МВР абдикират от задължението си да пазят живота и имуществото на хората.

Труд

Бойко Борисов почете загиналите евреи в "Марша на живите"

Скърбим заедно с народа на Македония за всички, които не са успели да се измъкнат от нацистката машина. Това послание отправи в Скопие по време на възпоменателната церемония по повод 75-та годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония в нацистките лагери на смъртта премиерът Бойко Борисов.

Монитор

Вратичка в закона трие болести от здравното досие

Възможност в новия регламент за личните данни позволява да бъдат блокирани данни от здравното ни досие, ако не искаме да се знае за прекарано заболяване. Например когато хронично болен сменя личния си лекар и не иска той да пази личната ни информация. Това съобщиха от Комисията за защита на личните данни.

Личният лекар сега трябва да съхранява данните. Блокирането не значи унищожаване, когато те потрябват, ще могат да бъдат възстановени, поясниха от там.

Стандарт

Нишката между родители и образование е скъсана

Основната роля на училището наистина е да дава фундаменталните основи за всички дисциплини, които преподава, и едновременно с това да показва добри примери за възпитание. Определено през последните години се натъкваме на немалко примери, в които първите седем години изключително много липсват във възпитателния процес на учениците. Това значително се отразява върху тяхното възпитание и образование в училищната среда.

Сега

ЕИБ може да финансира АЕЦ "Белене"

България ще разговаря с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за възможността й да кредитира довършването на АЕЦ "Белене". Това е един от вариантите за използване на реакторите, които вече са доставени, стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Заедно с изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев вчера тя инспектира площадката за Втора атомна и съхранението на доставеното оборудване.

Капитал дейли

АЕЦ "Белене" върви към рестарт

Все по-вероятно изглежда, че управляващите ще се опитат да реализират проекта за АЕЦ "Белене". Централата може и да не заработи, но строителство очевидно ще има. Поне такова е усещането след посещението на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в обекта. Тя, заедно с изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев провери как върви изграждането на съоръженията за съхранение на доставеното руско оборудване. От думите й се разбра, че решението АЕЦ "Белене" да не се строи явно вече не стои на дневен ред, а усилията са насочени към търсенето на източници на финансиране и инвеститор, който да подкрепи проекта.