„Британците ни взеха за мезе", коментира „Стандарт"

Четвероевангелието на Иван-Александър също бе изложено тези дни в Лондон. За него обаче правилно е обяснено, че е на български език

Помните ли как Каравеловият дядо Либен се подиграва с жителите на Британските острови: "Туй са най-чудният народ на света. Влизам в дюкяна и му искам едно, а той ми дава друго! А знаете ли, че повечето ингилизи са неми като немците?" Май нещо такова се получи и със злополучния надпис под Видинското четвероевангелие, изложено в Библиотеката на Лондонския музей. Хем българско, хем писано на македонски църко-внославянски език! Абсурд някакъв, който изуми учените.

След бързата намеса на нашите дипломати Британският музей е поднесъл своите извинения за скандалния надпис под Видинското евангелие. Това съобщиха вчера пред "Стандарт" от мисията ни в Лондон. Извинението пасва на отношения между европейци. Дано това да е и последният номер, който ще ни врътнат британците.

Защото неразбирателство между жителите на Острова и Полуострова (Балканския) е от време оно. Ако не сред редовите поданици на Негово (Нейно) Величество, то поне що се отнася за тези, които определят британската политика.

От "Даунинг стрийт" 10 ни правят въртели още от турско. По повод потушаването на Априлското въстание премиерът Биконсфийлд най-цинично заявява в парламента, че е по-добре да загинат 100 000 души, но да се запазят британските интереси. Заради тези интереси раздробиха и Санстефанска България, та сега да берем ядове с Македония. После пък британците станаха най-ревностни защитници на Съединението.

Уинстън Чърчил пък ни се подиграваше, че се къпем веднъж седмично и си викаме "Честито" след баня. Нарече ни неблагодарен народ и през 1944 г. ни хариза за наказание на Сталин - да строим социализъм. Сигурно от яд, че не му помогнахме през 1915 г. в битката при Галиполи, та му се наложи да подаде оставка като военноморски министър. Ама да пие мелнишко вино, Чърчил обичаше...

Но и в най-нови времена в Лондон продължават да се държат с нас като с втора ръка хора, дето трябва да се надзирават и назидават - също като колониални поданици. Ето на - експремиерът Димитър Попов най-отговорно призна как през 1991 г. британският посланик се държал с него като с някакъв туземен вожд и му е наредил да се регистрира ДПС.

И даже правителството на Тони Блеър - уж социалист, ни пържи на бавен огън. То не бяха визи, то не бяха квоти, то не бяха писъци как наши бандити и проститутки от 1 януари ще вземат на абордаж Острова.

Английските таблоиди обявиха българите за новите хуни, а самата България - нещо средно между Далечния запад от ХIХ век и Близкия изток от наши дни.

Най-тиражният таблоид "Сън" първо пусна опашата лъжа как емигранти от България и Румъния сеят СПИН в кралството. Накрая все пак успя да ни изпържи с фалшив български паспорт на името на британския вътрешен министър Джон Рийд. За да писне колко лесно е да се купи менте в корумпирана България. "Престъпници могат да проникнат във Великобритания, като използват подобни документи", разтръби изданието.

Преди това имаше още няколко опити да бъдем злепоставени. Трима репортери от "Нюз ъф дъ уърлд" напразно обикаляха у нас, за да намерят българска проститутка, която ще разкаже как от Нова година хуква да продава тялото си на пъпа на Лондон.

В същото време на Острова не обелват нито дума как наши антимафиоти спипаха англичанина Шей О'Конъл, дошъл у нас, за да изнудва своя сънародник предприемач Джонатан Търстън.

Щом стане дума да се продават в "Кристис" крадени от България шедьоври като сребърната чиния от Пазарджик, отношението се променя на 180 градуса и от варвари изведнъж ставаме център на цивилизацията.

Утехата е, че обикновените англичани се ориентират по-добре от управниците си. И направо превзеха селата ни. Без да имат претенции нито към ракията, нито към шопската салата.

„Гаф в Брюксел - Букурещ столица на България", четем в „Новинар"

Бюрократите в Брюксел направиха гаф, обърквайки столиците на България и Румъния, предаде вчера британският в. "Ивнинг стандарт". Адресът на информационната служба на Европейския парламент (ЕП) в България бе даден като Букурещ, а този в Румъния е с адрес София. Хиляди джобни тефтерчета и настолни дневници, разпределени сред служителите на ЕС, също бяха с объркани столици на двете нови членки.

Притеснените чиновници изпратиха меморандум с извинения до всички европейски страни, както и лепенки с правилните адреси на институциите. Депутатите рядко използват дневниците, а публикации на ЕС са на 20 различни езици, за това малко от тях бяха забелязали грешката преди пристигането на извинението. В него обаче не се споменава отговорният за нея, а само е посочена печатница в Люксембург. Никой не признава вина, пише изданието.

Евроскептикът и лидер на парламентарна група, която е против прекалената власт на Брюксел - Найджъл Фаридж, заяви, че е доволен от гафа. "Ако не могат да отпечатат един дневник правилно, как ще управляват целия континент. Некомпетентността в ЕС няма граници. Дано британският комисар Питър Манделън да се разгневи", добави той.

„Безснежната зима стресна фермерите и туризма" е водещото заглавие на „Дневник"

Проточилото се до средата на януари циганско лято в цяла Европа започна все по-често да произвежда мрачни прогнози за последиците от отлагането на зимата, ако въобще тя дойде. Синоптиците у нас не се ангажират с дългосрочна прогноза, а общата за следващия месец е, че също ще бъде по-топъл от обичайното, макар и по-студен от сегашния. Предвижда се с "повишена вероятност" и валежите през февруари да са под средните. На всичко отгоре България не членува в Европейския център за средносрочни прогнози, чиито прогнози хидролозите сочат за достоверни, защото по думите им правителството бави взимането на това решение.

Според специалистите е нормално природата да компенсира с по-сух период наводненията от последните две години, но заради глобалното затопляне по-бързо се отива от едната крайност в другата. Но въпреки трудността да се прогнозира времето в такива условия едно е сигурно - че климатичното "махало" вече нанася удари в много посоки, като най-очакваните са отново в земеделието и туризма, които вече понесоха сериозни щети от пороите през лятото.

След като фермерите претърпяха тежки загуби от наводненията, сега притесненията им са свързани с очертаващия се недостиг на влага. В Шуменско например пшеницата е достигнала големина, характерна за април, в Бургаско очакват в края на месеца да цъфнат овощните градини, а есенниците там не се "хранят" нормално и някъде дори не са развили корени. Земеделското министерство в момента не следи активно посевите, тъй като обичайният срок за това е март, а притеснения за реколтата могат да се появят, в случай че зимата остане изцяло или почти безснежна.

Заради необичайно топлото време и липсата на сняг туристическият бранш е на път да регистрира най-слабия зимен сезон от няколко години насам. През последните дни непрекъснато се отказват резервации, съобщи Станко Добрев, управител на хотелската верига "Т хотелс" и на компанията "Пропърти мениджмънт БГ". Те отдават под наем около 300 ваканционни апартамента в Пампорово и Банско. Първи българите са започнали да анулират резервациите си, след тях са дошли и откази на туристи от Гърция и Македония, които разполагат с актуална информация за обстановката в ски курортите.

Има анулирани заявки и от страна на руски туристи. "Засега няма отказали се англичани, защото техните резервации са основно през февруари. Надяваме се дотогава да падне сняг, за да не бъде сезонът пълен провал", коментира Добрев. В част от хотелите в големите курорти също има свободни места, показа проверка в Пампорово и Банско. Засега големите туроператори, които водят в България групи от Великобритания, Германия, скандинавските страни, не се оплакват от анулирани резервации. Обяснението е, че в европейските курорти също няма сняг и на практика туристите са без алтернатива. Липсата на сняг обаче може да накара някои от туроператорите да преразгледат в посока надолу програмата си за следващия зимен сезон.

Част от хотелиерите се опасяват, че ако топлото време през зимата се задържи и през следващите години и отливът на туристи продължи, може да изпитат затруднения да погасяват кредитите, които са взели, за да построят обектите си.

Засега запасите в язовирите не са застрашени от малкото снежни валежи. Нормалният воден баланс обаче може да бъде нарушен, ако се запази тенденцията да вали малко сняг, казват експертите. От дирекция "Води" в екоминистерството съобщиха, че в момента големите язовири в страната са пълни на 57.7% от общия им капацитет, който е 6.5 млрд. кубика. Досега нито един не е стигнал критично ниско ниво. От екоминистерството разчитат на прогнозата на британската метеорологична служба (Метофис) за по-топла, но влажна зима и казват, че ако тя се сбъдне, пролетните валежи могат да компенсират дефицита от снеготопенето, което ще захрани язовирите. Ако се влоши състоянието на язовирите до края на месеца, ще се ограничи ползването на води от тях за стопански цели и промишлени нужди, за да се гарантира снабдяването с питейна вода, допълват експертите.

Първи губят инвеститорите във ваканционни жилища

Липсата на сняг заради топлото време вече започна да създава проблеми в зимните курорти, засега основно при ваканционните апартаменти, показа допитване на "Дневник" до компании за пропърти мениджмънт. Въпреки че януари традиционно се смята за пиков за ски сезона в България, и хотелиерите започнаха да свалят цените на нощувките с 20 до 30%. Тазгодишният сезон определено е по-слаб от миналата година, коментира Пенчо Пенков, управител на кантората на "Адрес" в Банско.

С началото на януари започна и отказването на резервации, което напоследък е всекидневно, съобщи Станко Добрев, управител на хотелската верига "Т хотелс" и на компанията "Пропърти мениджмънт БГ", които отдават под наем около 300 ваканционни апартамента в Пампорово и Банско.

Към момента фирмите за недвижими имоти не дават обобщена статистика колко са пуснатите в експлоатация ваканционни жилища, по-голямата част от които бяха закупени от британци с инвестиционна цел. По данни на компаниите за управление на имоти най-скъпо се предлагат нощувките в Пампорово, следва Боровец, а най-евтино е в Банско заради най-голямото предлагане там. В зависимост от разположението на комплекса до началната станция на лифта за ски пистите, големината на апартамента и предлаганите екстри - плувен басейн, СПА, ски гардероб, цените варират от 60 до 120 евро за нощувка.

В сайтовете за имоти има и оферти от 35 до 50 евро за Банско и Боровец. В момента заетостта на комплекс "Маунтин резиденшънъл" в Пампорово е над 80%, каза Мариян Беляков от "Уинслоу дивелопмънтс", които менажират ваканционния комплекс. По данни на Станко Добрев миналата зима ваканционните им комплекси са били запълнени над 90%, докато за тази очакват спад до 75 - 85%.

По данни на мениджърите постигнатата доходност за собствениците на ваканционни апартаменти през миналата година е била 5-6%. Според изпълнителния директор на "ЕРА България" Теодора Димитрова обаче при продажбата на ваканционните жилища на инвеститорите се гарантира поне между 7 и 9% доходност за първата година.

Засега големите туроператори, на които разчитат хотели в Боровец, Пампорово и Банско, нямат откази на туристи. В момента базата ни е заета и нямаме оплаквания от туристи, каза Недялка Сандалска от "Балкантурист", която държи лифтовете на Боровец и управлява няколко хотела там. Досега нямаме нито един турист, който е отказал резервацията си, каза и представителят на концерна ТУИ за България Валентин Йосифов. Калин Сутев, който е представител на германския туроператор ИТС, също обяви, че всички резервации се изпълняват. Туроператорите обаче предупреждават, че липсата на сняг може да се отрази негативно на следващия зимен сезон. ИТС тази година възобнови зимната си програма, но след два месеца ще реши дали да я продължи и догодина.

Според компаниите липсата на достатъчно сняг би трябвало да свали цените на картите за ски съоръженията, за да се привлекат повече български туристи. Концесионерите и на трите курорта - Боровец, Банско и Пампорово, обаче нямат намерение да коригират цените. Дневната карта за всички съоръжения в Банско е 50 лв., в Пампорово - 49 лв. През почивните дни картата на Боровец е 30 лв.

Житото в Добруджа израсна като през април

Продължителното необичайно затопляне крие опасности за есенниците, които през януари обикновено са в застой, но тази година са започнали преждевременно да се развиват, съобщи шефът на отдел "Растениевъдство" в земеделското министерство Цвятко Георгиев. Според специалистите става опасно, ако за повече от 10 дни температурите се задържат около 12-15 градуса, защото това е прагът, над който растежът на растенията се ускорява. Комбинацията с липсата на валежи застрашава реколтата, тъй като кълновете на места започват да пожълтяват, тревожат се производители в Добричко.

За ясни прогнози обаче е още рано - земеделското министерство не следи активно посевите, тъй като това обикновено започва през март с обичайното начало на вегетацията им, поясни още Георгиев. Експерти допълват, че най-голямо значение все пак имат пролетните дъждове и влагата при прорастването на посевите. Основателни притеснения за ниски добиви могат да има в случай че зимата остане изцяло или почти безснежна и е последвана от недостатъчно дъждове през април и май.

При сегашната ситуация единствено посевите, засети към края на ноември, ще избегнат проблемите, защото още не са се развили. В Шуменско засятото през септември е достигнало големина, характерна за април, каза Кирил Славов, шеф на местната служба за съвети за земеделието. Според Цвятко Георгиев засушаването ще се отрази най-силно на посевите, които през есента не са подхранени достатъчно с азотни торове.В Бургаско посевите - най-вече пшеницата и ечемикът - са започнали да изпитват азотен глад, някои не са развили корени, за да се хранят, листата им падат и всичко това ще се отрази негативно на добивите, коментира Величка Котева от Института по земеделие в Карнобат.

Друг проблем посочи ентомологът проф. д-р Христо Контев - че в януарските жеги неочакваният растеж стимулира появата на болести като брашнеста мана и ръжди. Иначе той смята, че в момента житните култури в страната са в идеално състояние.

Виждаме признаци, че в края на месеца може да цъфнат овощните градини край морето и ще се наложи спешното им пръскане, съобщават експертите от Опитната станция по лозарство и овощарство в Поморие.

Потенциална опасност крие едно рязко застудяване и измръзване на корените им в неуплътнената почва. От областната земеделска служба в Русе съветват в такъв случай незабавно торене, което носи допълнителни разходи на производителите. По-скъпа от обичайното може да се окаже и пролетната сеитба заради плевелите, покълнали по изораните ниви.

Топлината подпомага и размножаването на полските и семеядните мишки в Русенско и Добричко, където някои стопани вече са започнали да разхвърлят отрова срещу масово нашествие на гризачи.

Водният баланс - на кантар

 

Засега запасите в язовирите не са застрашени от малкото снежни валежи. Нормалният воден баланс обаче може да бъде нарушен, ако се запази тенденцията да вали малко сняг, казват експертите. От дирекция "Води" в екоминистерството съобщиха, че в момента големите язовири в страната са пълни 57.5% от общия им капацитет, който е 6.5 млрд. кубика. Досега нито един не е стигнал критично ниско ниво.

От екоминистерството разчитат на прогнозата на британската метеорологична служба ("Метофис") за по-топла и влажна зима и казват, че ако тя се сбъдне, пролетните валежи могат да компенсират дефицита от снеготопенето и това ще захрани язовирите. Ако се влоши състоянието на язовирите до края на месеца, ще се ограничи ползването на води от тях за стопански цели и промишлени нужди, за да се гарантира снабдяването с питейна вода, допълват експертите.

Още през третото десетдневие на януари ни очаква по-променливо време с валежи от дъжд, а по планините и сняг, каза ръководителят на "Оперативни прогнози на времето" към Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) на БАН Латин Латинов. Февруари ще е по-топъл от нормалното, но все пак по-студен от януари, допълни той. Той обясни, че от годината са изминали едва 10 дни, за да се прави прогноза за 2007 г., за чиято достоверност може да се гарантира.

Колегата му Добри Димитров от секция "Хидрология" към НИМХ припомни, че прогнозата на британския "Метофис" е за по-топла и влажна зима у нас. Прогнозата е публикувана и на уебсайта на НИМХ (www.meteo.bg) и гласи, че има повишена вероятност валежите от декември до февруари да са под средните. От Международния изследователски институт (IRI) към Колумбийския университет в Ню Йорк обясняват, че очакванията за топъл сезон от януари до юни в Западна Европа ограничават вероятността за топла пролет в България. Според учените от IRI в края на зимата се очакват температури, близки до нормалните или по-ниски. Те казват, че специфична прогноза за валежите не може да се направи.

Хидрологът Димитров отбеляза, че България все още не членува в Европейския център за средносрочни прогнози, който е водещ за Стария континент и чиито прогнози са достоверни, защото правителството бави това решение. Той обясни, че в условията на глобално затопляне се намалява преносът на влага. След няколкото влажни години и наводненията от 2005 г. сега е нормално природата да компенсира със засушавания, но в последните години "махалото се клати по-силно", като преминава от един екстремум в друг, допълни той. Това не значи, че и при суша на някои места не може да има сериозни валежи. Освен това нашият климат става по-близък до средиземноморския, където има по-ясни различия между сухите и влажните сезони, поясни още Димитров.

„Политически борби оставиха "Топлофикация" без шеф" съобщава „Дневник"

Политическите групи в Столичния общински съвет не успяха да се обединят вчера около една кандидатура за нов член на борда на "Топлофикация", който трябва да влезе на мястото на арестувания Георги Рогачев. Очакваше се, че избраникът ще оглави дружеството. В края на миналата година общинският съвет реши да се проведе конкурс, за да се избегнат политическите назначения.

Комисия от петима общински съветници, председателят на съвета Владимир Кисьов, кметът Бойко Борисов и двама души от администрацията препитаха завчера петимата кандидати. С консенсус само с един въздържал се те избраха Стоян Тодоров, който е работил 11 години в "Топлофикация", бил е главен секретар на външното министерство и на Агенцията по приватизация при правителството на Иван Костов, а в момента заема тази длъжност в Агенцията за енергийна ефективност.

Протоколът не е бил подписан само от представителя на БСП в комисията Мичо Райковски. По думите на нейни членове другите силни кандидатури са били на Наско Михов, който е бил съветник на бившия финансов министър Милен Велчев, а в момента е в държавната фирма "Информационно обслужване", и на Огнян Нечев, шеф в "ЧЕЗ България".

При гласуването вчера в зала срещу кандидатурата на Стоян Тодоров се обявиха съветниците от БСП, НДСВ, ССД, "Демократи за София", "Гергьовден" и Демократическата партия. Той беше подкрепен от СДС, ДСБ, БНЗС и независимия Станимир Зашев и Орлин Иванов от ГЕРБ. Основният мотив срещу Тодоров е, че СДС не е застанал официално зад кандидатурата. "Утре ще го арестуват и него и пак всички ще твърдят, че не го познават и не носят отговорност за назначението му", коментира Антон Кутев от БСП.

"С това решение оставяме "Топлофикация" в ръцете на г-н Овчаров, да му е честита", коментира бесен Бойко Борисов и намекна за сметки на министъра в Швейцария и многобройни пътувания в чужбина.

В края на заседанието на общинския съвет последва повторно гласуване за борда на "Топлофикация" след председателски съвет и сондажи по време на почивките. Преди гласуването Владимир Кисьов обяви, че застава зад Тодоров, защото го познава добре от съвместната им работа във външното министерство, а Борисов обяви, че се доверява на Кисьов. Повторният вот също се провали, като разликата беше в няколко гласа от ССД в полза на Тодоров. Не беше прието и предложението на Мичо Райковски да се гласува за Наско Михов и Огнян Нечев. Очакваше се БСП и НДСВ да подкрепят Михов.

Като последен опит да не се провали свиканото за днес общо събрание на "Топлофикация", на което трябва да бъде попълнен бордът, Кисьов свика извънредна сесия на общинския съвет днес сутринта. Докато не бъде вкаран нов член в борда на "Топлофикация", Георги Рогачев остава изпълнителен директор, коментира секретарят на общината Росен Желязков.

Изборът на нов член на борда зависи и от представителите на държавата в общото събрание. Тя притежава 42% от дружеството, но решенията се взимат с 2/3 мнозинство. "Общинският съвет и Борисов малко са объркали процедурата, трябваше да си направят труда да пообсъдим някои неща, но се надявам да вземат решение", коментира енергийният министър Румен Овчаров.

„Червено-царска сделка за "Топлофикация" е водещото заглавие на „Новинар"

Съветник на бившия финансов министър Милен Велчев и бивш кандидат-депутат на НДСВ да влезе в борда на директорите на "Топлофикация София", искат общинските съветници от жълтата партия, БСП, ССД и отцепилите се от Софиянски "Демократи за София".

Това стана ясно на заседанието на общинарите вчера, когато те трябваше да изберат новия си представител, който да заеме мястото на арестувания преди месеци Георги Рогачев. Кметът Бойко Борисов коментира, че по този начин съветниците подаряват мнозинството в борда на директорите на управляващите и съответно на Румен Овчаров. Сега енергийното министерство има двама души в борда, а с избора на човек на НДСВ управляващата коалиция ще има мнозинство от трима членове в съвета на директорите.

Една от договорките била М. Велчев и екипът му да участват в продажбата на "Топлофикация".

Заради разногласията съветниците на два пъти прегласуваха предложението за номинация, но така и не взеха решение, затова се събират извънредно отново тази сутрин.

Групите на БСП, НДСВ, ССД и на "Демократи за София" настояваха да бъде избран Наско Михов. В биографията на Михов пише, че при предишното правителство е бил съветник на финансовия министър Милен Велчев, след това е кандидат-депутат на НДСВ. Той беше един от петимата, класирали се за финалното събеседване от общо 23-ма кандидати за шеф на столичното парно. Комисията, която проведе конкурса по документи и събеседване, беше номинирала Стоян Тодоров. Той е главен секретар на Агенцията за енергийна ефективност, работил е в Министерството на външните работи, бил е и зам.-шеф на Агенцията за приватизацията. Докладът за номинирането на Тодоров беше подписан и внесен от кмета Бойко Борисов и от председателя на СОС Владимир Кисьов. Предложението за избора на Тодоров беше прегласувано на два пъти, като междувременно се проведоха заседания по политически групи и на председателския съвет. При двете гласувания БСП и НДСВ запазиха вота "въздържал се", а СДС, ДСБ и членовете на ГЕРБ подкрепиха Тодоров. В другите групи някои от съветниците промениха позицията си, но така и не се събраха необходимите 31 гласа за приемане на решението за нова номинация на мястото на Рогачев. "С това поведение общинските съветници показаха, че доброволно се отказват да управляват фирмите си, че не сме узрели за децентрализация. Съжалявам ги тези хора, те доказват, че няма смисъл от общински съвети", коментира кметът Борисов.

За тази сутрин е насрочена извънредна сесия, която трябва да реши какъв мандат ще имат представителите на общината в общото събрание на "Топлофикация София". Към настоящия момент за пред трети лица, които се интересуват да правят бизнес или да участват в приватизацията на дружеството, Рогачев продължава да е изпълнителният директор, защото съдът не може да смени регистрацията, ако няма нов избран член в борда.

„Борисов отново се размина с общинарите", отбелязва и „Дума"

Столичният общински съвет (СОС) не успя да реши вчера кой да бъде представител на общината в съвета на директорите в "Топлофикация-София". Съветниците два пъти гласуваха кандидатурата, предложена от конкурсната комисия и два пъти я отхвърлиха.

Предложеният Стоян Тодоров бе избран в сряда вечерта от комисия, водена от председателя на СОС Владимир Кисьов и от кмета Бойко Борисов. В нея участват и представители на всички политически партии в СОС. Въпреки това вчера на редовната си сесия едва 21 общински съветници подкрепиха кандидатурата, а 34 се въздържаха. "За" гласуваха представителите на СДС, ДСБ и независимият Орлин Иванов, а се въздържаха съветниците от БСП, НДСВ, ССД, Демократическата партия, "Гергьовден" и Демократи за София.

В сряда всички партийни членове на комисията бяха единодушни, а днес се въздържаха - що за отношение е това, попита Борисов. Според него с това решение общината е отписала "Топлофикация-София" и е оставила дружеството в ръцете на Румен Овчаров. Показахме, че не можем да взимаме решения сами и не заслужаваме децентрализацията, добави Борисов и напусна залата. Кметът определи решението на СОС като безхаберие и обеща да проверява редовно парното, за да не се допуснат кражби в дружеството.

Според секретаря на столичната община Росен Желязков заради взетото решение от общинските съветници, насроченото за днес общо събрание на "Топлофикация" се бламира.

От своя страна общинският съветник от БСП Антон Кутев коментира, че групата на БСП е гласувала "въздържал се", тъй като зад кандидатурата на Тодоров не стоял никой. Не искаме да стане така, както с Рогачев и не мога да гласувам за изпълнителен директор само по една автобиография, допълни той.

След гласуването на съветниците комисията, водена от Кисьов и Борисов отново се събра, за да търси решение. След 20 минути комисията отново реши да предложи кандидатурата на Стоян Тодоров. Общинският съвет пак я отхвърли. При повторното гласуване обаче кандидатурата получи 25 гласа или с 4 повече - гласове, дошли от част от членовете на Демократи за София.

Накрая СОС реши да се събере на извънредна сесия днес, за да опита да избере свои представител в Съвета на директорите на столичното парно.

Балите поемат към Карлово

Столичната община има готовност да започне веднага извозването на балите до регионалното депо в Карлово, каза кметът Бойко Борисов по време на заседанието на СОС. Общинският съвет отпусна близо 3 милиона лева за транспортирането на 80 000 бали до депото. Средствата са от остатъка на бюджета за 2006 г. и са спестени от снегопочистване. Балите ще бъдат извозени с комбиниран жп и автомобилен транспорт.

Според изискванията на община Карлово на ден ще се превозват първоначално по 500, а после по 1000 тона. Столичната община трябва да преведе авансово 25 % от сумата за депониране на балите на сметището в Карлово.

Борисов информира съветниците, че министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров и експерти от ръководеното от него министерство са готови да окажат съдействие за изграждането на депо и завод за преработка на отпадъци на площадка край Своге. Кметът уточни, че там се правят проучвания дали могат да се съхраняват бали и да се построи завод. Столичната община ще закупи две сепариращи машини към площадката в Требич, с което обемът на боклука ще се намали с 20-30 на сто.

Румен Овчаров: Кметът води измислени войни с мен

Бойко Борисов води някакви измислени войни с мен, при това не по най-коректния начин, заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Той посочи, че многократно е заявявал, че е готов да разговаря с Бойко Борисов сериозно. Ще му бъда благодарен, ако най-после вместо да си разменяме реплики чрез медиите, започнем да предприемаме конкретни действия и стъпки за "Топлофикация-София", допълни министърът. Той каза още, че дружеството вече има над 130 млн. лева задължения - с 30 млн. лева повече от миналата година и състоянието му става неспасяемо.

„Останахме без шеф на парното", отбелязва и „Труд"

Столичният общински съвет бламира вчера сам решението си за избор на нов шеф на "Топлофикация-София". И е на път да провали първия си опит да назначи не по партиен, а по професионален принцип директор на дружеството. Комисия, определена от самия градски парламент, предложи за шеф един от петимата кандидати, останали на последния тур от конкурса - Стоян Тодоров. Предложението обаче не бе прието с мотива, че общинарите не са виждали пълния протокол от препитването в комисията и че за кандидата не гарантира никой. Класираните на второ и трето място - Огнян Нечев и Атанас Михов, също имали качества. Според общинари БСП стояла зад кандидатурата на Михов. Той бил работил с енергийния министър Румен Овчаров в АЕЦ "Козлодуй" и бил съветник на бившия финансист № 1 Милен Велчев (НДСВ).

„След 4 часа дебат и 2 вота парното остава без шеф", информира „24 часа"

В началото Борисов пожела на съветниците "Да сте живи и здрави и всички, които обичаме и за които отговаряме, да са живи и здрави". Час по-късно обаче той напусна изумен заседанието им, след като те два пъти отхвърлиха Стоян Тодоров за шеф на парното.

След двойно гласуване през интервал от 4 часа Столичният общински съвет (СОС) не одобри вчера нов член на борда на "Топлофикация-София", който да поеме и поста на арестувания ексшеф Георги Рогачев. Така съветниците бламираха 2 пъти шефа си Владимир Кисьов и кмета Бойко Борисов, съвносители на доклада. Изборът на новия директор е единствената точка на днешното общо събрание на "Топлофикация". За да не отидат без номинация, съветниците се събират на трети вот рано днес.

Главният секретар на Агенцията по енергийна ефективност Стоян Тодоров предложи за поста спецкомисия, която СОС избра през декември, за да проведе бърз конкурс. До късно в сряда 7 общински съветници от всички политически групи, шефът на СОС Кисьов и кметът Борисов разговаряли с 5-имата, класирани на втори тур сред 23-мата подали документи. На драматичното вечерно събеседване всички, без Мичо Райковски (БСП), одобрили Тодоров. 21 "за", 33 "въздържал се" - отхвърля се, показа обаче вчера електронното табло в залата на СОС.

"Столът на Топлото остава празен", четем в „Стандарт"

Шефското място в столичното парно остава празно, а общината може да загуби контрола над парното.

След две скандални гласувания съветниците отхвърлиха кандидатурата на Стоян Тодоров. Той бе предложен от специална комисия в сряда. С избора му бяха съгласни всички политически сили освен БСП. Вчера обаче ССД, НДСВ и част от "Гергьовден" смениха мнението си. Така Стоянов бе отхвърлен, въпреки че зад него застанаха кметът Бойко Борисов и шефът на общинския съвет Владимир Кисьов. За пръв път се договорихме шеф на фирма да стане експерт, а не човек на някоя партия. Но пак почнаха политически игри, коментира шефът на сините общинари Стефан Иванов.

Стоянов трябваше да заеме мястото на арестувания наследник на Вальо Топлото Георги Рогачев в борда на "Топлофикация". В момента в него общината и държавата имат по двама представители. Петият трябва да бъде избран от общината. Но ако тя не успее, държавата може да предложи свой човек и да поеме контрола над парното.

Приятна игра! Подарихте парното на Румен Овчаров, обърна се към съветниците кметът Бойко Борисов след гласуването. Цари пълно безхаберие, комунистите трябва да си отидат завинаги и решението е предсрочни избори, категоричен е Борисов.

За днес сутринта е насрочено ново гласуване. За него общинарите поискаха да обсъдят и други четирима кандидати и най-вече втория в класирането - Наско Михов. Михов е бил съветник на Милен Велчев в Министерството на финансите.

„Бунт пред парламента, прозявки вътре", според „Труд"

Викове "мафия", "убийци", "кръвопийци" се смесваха с химна на Европа около парламента вчера. Докато вътре държавният елит празнуваше влизането в ЕС, навън стотици възрастни гласоподаватели искаха да разкъсат властта заради ниските си пенсии. Политици, магистрати, дипломати и духовници се събраха за тържествената сбирка в парламента. За подсилване на празничното настроение депутатите с приповдигнат тон си разказваха как са изкарали празниците. Заедно с другите външни гости лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, който не заема държавен пост, проследи тържеството от балкона в залата. "Събитие" бе и изказването на лидера на ДПС Ахмед Доган, който рядко стъпва в парламента. "От нас се иска да сме в час по европолитиката, за да кажем след време, че бяхме във времето, защото времето беше в нас", перефразира Левски той. Словото му бе второто от трибуната за година и половина насам.

"Депутатските мерцедеси със знака "Не сте сами", разбираме от „Стандарт"

Метър лента в подкрепа на сестрите вече в парламента

Всички депутатски мерцедеси ще бъдат със стикери "Не сте сами" в подкрепа на медсестрите. Това обеща директорът на НСО Румен Миланов. Той получи от "Стандарт", Би Ти Ви и Дарик радио стикери със знака за всички коли на службата. Милиони хора се присъединиха към мисията за защита на сестрите ни в Либия. Парламентът прегърна каузата в първия си работен ден от новата сесия. Еднометрова лента "Не сте сами" връчиха "Стандарт", Би Ти Ви и Дарик радио на председателя на НС Георги Пирински с призив знакът да бъде поставен до герба в пленарната зала. Пирински обеща да сложи лентата на видно място в залата. Първоначално вчера тя бе поставена на специално табло до портретите на първите председатели на Народното събрание.

Депутати и министри подкрепиха сънародничките ни по време на тържественото заседание на парламента по повод членството ни в ЕС. Всички без хората от "Атака", царя и просветния министър Даниел Вълчев, бяха с ленти "Не сте сами" на реверите си. Още от предишния ден те бяха оставени в парламента. По нареждане на шефа на НС Георги Пирински всички служители в парламента бяха със знака. Президентът Георги Първанов влезе в НС с лентичка на ревера си.

Стикери на автомобилите си в подкрепа на сънародничките ни залепиха и хиляди хора и фирми. Вече го сложиха на колите си в полицията, Бърза помощ, градския транспорт, както и повече от 12 хиляди таксита.

Пет трамвая пък ще бъдат изрисувани целите с огромна лента "Не сте сами", обеща кметът на София Бойко Борисов. На 15 януари, когато е първото заседание на Европарламента, кампанията в подкрепа на сестрите ще се пренесе и в Страсбург. Там "Стандарт", Би Ти Ви и Дарик радио ще раздават ленти с българския трибагреник на евродепутатите. На 9 февруари, когато се навършват 8 години от задържането на сестрите ни, трите медии ще организират шествие и молебен за здравето и спасението на сестрите.

От 1 януари българските медицински сестри в Либия също са граждани на ЕС и нашата обща цел трябва да е да действаме заедно срещу този неприемлив процес и неприемливите присъди и да осигурим възможност те по-скоро да се върнат у дома си. Това заяви в парламента зам.-шефката на Бундестага на Германия Петра Пау след среща с Георги Пирински. Според нея случаят със сестрите ни е изпитание как с общи усилия ще се справиме с предизвикателствата пред Евросъюза. Германското правителство и всички парламентарни групи в Бундестага имат пълно съгласие по въпроса за българските медицински сестри в Либия, увери Петра Пау.

Мисията на "Стандарт", бТВ и Дарик радио получи подкрепа и в Дъблин. Посолството ни в Ирландия първо се отзова на писмата на трите медии, които потърсиха международна подкрепа за каузата. Българите там сложиха лентите "Не сте сами" по време на приема на ирландския външен министър Дърмът Ахърн в чест на членството на България и Румъния в ЕС в сряда. "Гротескова" и "несправедлива" нарече присъдата министър Ахърн. И увери още веднъж, че Ирландия ще продължи да подкрепя България в Съвета на ЕС за освобождаването на сестрите. Българският посланик Бисерка Бенишева оцени високо солидарността на Ирландия по болезненото за страната ни дело. Изявлението на Дърмът Ахърн на 19 декември, непосредствено след решението на съда, даде допълнителна увереност на България, че не е сама в битката си за сестрите, увериха от посолството ни в Дъблин.

Япония също е загрижена за сестрите. От Страната на изгряващото слънце обещаха да предприемат дипломатически стъпки за справедливото разрешаване на казуса. Близо 25 хиляди души пък се подписаха в Белгия под петиция, настояваща да бъдат освободени сънародничките ни и палестинският лекар. На 19 януари петицията ще бъде връчена на либийския посланик в Париж. Дотогава се очаква подписите да надхвърлят 30 хиляди.

„Управляващите: Тържествата свършиха, чака ни много работа" е водещото заглавие на „Дума"

Точно 2 часа продължи тържественото заседание, с което вчера започна петата сесия на 40-то Народното събрание. Президентът Георги Първанов, министър-председателят Сергей Станишев и правителството, висшите магистрати, ръководителите на вероизповеданията, омбудсманът Гиньо Ганев, дипломати, кметове, шефове на институции и медии се отзоваха на поканата на председателят на парламента Георги Пирински заедно да изсвирят финалния акорд от празненствата във връзка с пълноправното ни членство в Европейския съюз. Специален гост бе г-жа Петра Пау, заместник-председател на Бундестага на Германия - страната, която председателства ЕС от 1 януари 2007 г. Всички депутати и гости бяха с лентички в подкрепа на осъдените на смърт в Либия наши медици с надпис "НЕ сте сами".

Председателят на парламента Георги Пирински с лентата в подкрепа на несправедливо осъдените на смърт в Либия български медици

Заседанието започна с химна на републиката и завърши с обща снимка за спомен пред парадния вход на парламента.

Съединението прави силата

На 1 януари 2007 г. България успешно осъществи най-последователното и широко съгласие около обща национална кауза за цялата си нова история, изтъкна в словото си председателят на парламента Георги Пирински. Той изтъкна, че депутатите имат пълното основание да гледат в очите своите избиратели заради изпълнения дълг пред обществото. Пирински посочи, че само през 2006 г. депутатите са 153 евроинтеграционни закона.

Пристъпвайки към изписването на новата ни европейска страница ние сме изправени пред предизвикателството да изградим и споделим новия национален проект, вече като страна член на ЕС, в който всеки български гражданин да види своя днешен и утрешен ден, своето човешко развитие, измерено с възможностите за достойна работа и доходи, европейско качество на живот и всеобщ достъп до съвременно образование и знание, обобщи председателят на парламента.

Най-значимото събитие в новата ни история

От гледна точка на отношенията ни с външния свят, с Европа, това е най-значимото събитие в новата история на България, каза в словото си президентът Георги Първанов. Държавният глава изтъкна, че заслугата за успеха е на всички институции и подчерта приноса на предишните държавни глави, на гражданския сектор и консолидацията на цялото българско общество. Първанов бе категоричен, че е необходимо безусловно продължаване на реформите, както и прозрачно и ефективно усвояване на средствата от еврофондовете.

Закриването на малките реактори в АЕЦ "Козлодуй" бе най-големият компромис и отстъпление от националните интереси, който направихме за еврочленството, каза още президентът и посъветва с разумни аргументи да отстоим бъдещето на енергийната си сигурност, както и да се ускори строежът на АЕЦ "БЕлене".

Предстои трудна година, ще браним интересите си

Първата година от членството ни в Евросъюза вероятно ще бъде и най-трудната, заради процеса на цялостна адаптация на институциите към европейските правила, прогнозира министър-председателят Сергей Станишев. Той отбеляза, че и като пълноправен член на общността България има свои национални интереси - политически, икономически и културни, които трябва да формулираме и реализираме не в конфронтация, а в диалог, в хармония с европейските ни партньори.

Ние искаме да видим Европейския съюз по-силен, по-сплотен и по-ефективен в съвременните реалности, стъпвайки на общите ценности и принципи, увери Станишев. Премиерът посочи, че страната ни ще даде своя принос в актуални и важни политики на ЕС като общата външна политика и политиката на сигурността, общата енергийна политика и много други приоритети на Европа.

Изказвания направиха и председателите на всички парламентарни групи в 40-то Народно събрание.

Михаил Миков, Коалиция за България:

Няма по-важна цел от доходите на хората

Предизвикателство пред България е как успешно да използва възможностите на ЕС - съюз, създаващ възможности за по-добър живот на нашите сънародници, каза Михаил Миков. Той бе категоричен, че за За БСП и Коалиция за България не може да има по-важна цел от доходите на хората, от европейската социална политика, от образование и здравеопазване, които нашите деца и родители заслужават. Да бъдем отговорни за времето, което ни предстои в Европа, за да заслужим България, така както България заслужи Европа, призова председателят на ПГ на левицата. Той призова всички институции да направят необходимото, за да има европейско качество на живота за българските граждани, платили цената на прехода.

Анелия Мингова, НДСВ:

Да намерим мястото си в новия европейски дом

Чака още по-важна задача - да направим така, че стандартът на живота в нашата страна в близко бъдеще да се изравни, или поне да доближи стандарта на живот в останалите европейски държави, заяви председателката на ПГ на НДСВ. По думите й, трябва да успеем да намерим подобаващо място в общия европейски дом, да участваме успешно на общия европейски пазар, да продължим да работим усилено за отстраняване на пречките пред икономическото развитие, свободната инициатива и личностна реализация на гражданите.

Всеки от нас иска да живее по-добре днес и сега и самоинициативността, предприемчивостта и много работа ще ни доближат до стандартите на най-напредналите страни членки, каза Анелия Мингова.

Ахмед Доган, ДПС:

Предстои уникален политически катарзис

Всяка държава в момента на включването си в ЕС започва да изживява своя уникален политически катарзис - преосмислянето на параметрите на политиката за националната идентичност и хармонизирането й с насоката за развитие на ЕС, каза лидерът на ДПС Ахмед Доган. Той посъветва всяка партия да отправи своето послание към ЕС, отговаряйки на два въпроса: кои сме ние и къде се намираме, както и към какво се стремим и за какво ще се борим в ЕС. От нас се иска само да бъдем в час по европолитика, да бъдем изобретателни и адаптивни, отворени и предприемчиви, свободни и отговорни, за да кажем след време, че "бяхме във времето, защото времето беше в нас" завърши речта си лидерът на ДПС.

Петър Стоянов, ОДС:

Да решаваме проблемите заедно

Трябва да признаем, че всички български основни партии приеха една и съща цивилизационна програма и цивилизационна перспектива - България да бъде лоялен и достоен член на НАТО и ЕС, отбеляза лидерът на ПГ на ОДС. По думите му занапред вместо партиите да твърдят, че имат врагове, трябва да решават заедно общозначими проблеми: за доходите, за данъчното облагане, за бездушната чиновническа администрация, за борбата с корупцията и организираната престъпност. Председателят на ОДС поздрави настоящия държавен глава Георги Първанов за това, че е поставил националните интереси над партийните.

Иван Костов, ДСБ:

Нямахме проект да станем троянски кон

Нашият европейски проект не предвиждаше да бъдем руски троянски кон в ЕС и да влачим след себе си там турската военна демокрация, етническа и религиозна нетърпимост, заяви Иван Костов. Според него управляващите от БСП, НДСВ и ДПС са възприели късно европейския проект на десницата за България и са превърнали членството в ЕС и парите от еврофондовете в крайна цел. Поради високото ниво на корупция сред управляващите и недостатъчната компетентност на депутатите, ДСБ ще предложи специална парламентарна комисия да следи и контролира разходването на европейските фондове, каза Костов.

Красимир Каракачанов, БНС:

Успех за цялата нация

България е пълноправен член на ЕС и този успех е успех за цялата българска нация, не само за българските граждани, а и за онези над 2,5 милиона етнически българи, живеещи, по стечение на историческите обстоятелства извън пределите на страната, посочи съпредседателят на БНС Красимир Каракачанов. По думите му членството в ЕС дава на България възможности и нова сила да води национална политика, с която да отстоява техните интереси и да защитава техните права. Крайно време е да спрем да се хвалим, а да започваме да работим, защото българският гражданин вече вижда европейските цени, но очаква европейските доходи и стандарт на живот, отбеляза Каракачанов.

Волен Сидеров, "Атака":

Ставаме провинция на тоталитарен съюз

Официозна България празнува днес своето превръщане в бедна провинция на една пирамидална структура, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Партията му щяла да се противопоставя категорично на влизането на Турция в ЕС и да работи "за превръщането на ЕС от пирамидална тоталитарна структура в демократична общност на равнопоставени партньори" и за изграждане на единна европейска система за сигурност, различна от НАТО.

Гневът на третата възраст

Хората от третата възраст с часове не се умориха да скандират гневни лозунги,

сред които най-често звучеше: "Мафия"

По време на тържественото заседание на парламента около 200 пенсионери протестираха зад парламента и откъм страната на БАН. Възрастните, носеха лозунги с искания за увеличаване на пенсиите и намаляване цените на лекарствата. Те освиркаха депутатите Андрей Пантев и д-р Атанас Щерев, които се опитаха да разговарят с гневното множество.

Протестни митинги на десетки хора от третата възраст е имало също така в Стара Загора, Кюстендил и Перник.

„ЕС и Станишев пришпориха телеком закона", съобщава „Дневник"

Законът за електронните съобщения, който все още се чете в парламентарната комисия, трябва да влезе в пленарната зала най-късно на 15 февруари. "Тази сутрин премиерът Сергей Станишев посочи закона за приоритетен и трябва да побързаме", прикани в четвъртък депутатите председателят на комисията Йордан Мирчев.

Има сериозни опасения, че Брюксел всеки момент ще потърси обяснение от България защо законът още не е приет. Затова за следващия вторник е планирано извънредно заседание на комисията, обясниха депутати. В нормативния акт са заложени основни европейски регулации.

В новия закон ще бъдат записани някои от най-важните промени, свързани с телекомуникационния пазар. Сред тях е т.нар. преносимост на номерата между мобилните оператори. В момента липсата на закон се използва като мотив услугата да се отложи.

По-големи правомощия очаква и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Законът за електронните съобщения й дава право да упражнява контрол върху двайсетина пазара, в това число и на мобилни услуги.

Засега без резултат ще остане желанието на регулатора и на част от депутатите КРС да разполага със самостоятелен бюджет. "Министерството на финансите отхвърли предложението", съобщи Мирчев и прочете писмо на Пламен Орешарски. От финансовото ведомство смятат, че не бива да има изключения като Комисията за финансов надзор, която има самостоятелен бюджет.

„Гагаузов на крака при Станишев за "Тракия", съобщава „Стандарт"

Вчера "Стандарт" отново опита да се свърже с испанската фирма ФСС по телефона с въпроса сключен ли е вече договор между българското правителство и компанията за строежа на Дунав мост 2. "Няма кой да ви каже. Единият от шефовете на пресцентъра е в отпуска, а другият - Хавиер Ернандес, е в командировка. Той лети и през следващите дни няма връзка даже и с мобилния му телефон", обясни секретарка от мадридската централа. Тя ни увериха, че най-рано можем да получим информация през следващата седмица.

Наближава дългоочакваната развръзка за магистрала "Тракия". Строителният министър Асен Гагаузов изненадващо обяви, че днес отива на крака при Сергей Станишев. В кабинета на премиера ще бъде обсъден докладът за концесията на аутобана. Предоговарянето на сделката приключи още в края на миналата година, но правителството все не намира време да вземе решение. "Тракия" бе дадена на концесия от кабинета на Симеон Сакскобургготски на българо-португалски консорциум. В него влизат родните "Техноекспортстрой" и "Автомагистрали", както и португалските "МСФ", "Лена" и "Сомаг". Според източници на "Стандарт" концесията ще бъде развалена днес. Това е и препоръката в доклада на строителния министър, внесена при премиера.

В сряда агенция "Медиапул" лансира версията, че концесията ще стане факт, но към участниците ще се присъединят като стратегически партньори и родните строителни фирми "Главболгарстрой" и "Мостстрой". Щяло да бъде променено и процентното съотношение на дяловете. Така вместо 51% португалските фирми вече ще държат 50%. Няма нищо вярно в тази схема, коментира Гагаузов след вчерашното заседание на кабинета. Според експерти тя е неизпълнима, без да се подпише нов договор за концесия.

Както "Стандарт" вече писа, твърде вероятно е концесията на "Тракия" да бъде изтъргувана срещу строителството на Дунав мост 2. За спечелила търга изненадващо се обяви испанската фирма ФСС. Има данни, че тя е близка с царския син Кирил. От НДСВ опровергаха информацията. "Кирил Сакскобургготски никога не е работил във ФСС. Членовете на семейството на председателя на НДСВ нямат делови ангажименти в България. Именно периодичното замесване на синовете му в небивали сценарии го лишава от нормалния контакт с тях. Те умишлено ограничават гостуванията си в България", твърдят от пресцентъра на царската партия.

„И президентът заговори за "събуждане" на малките блокове на АЕЦ", четем в „Дневник"

Десет дни след като в изпълнение на присъединителния договор на България към Евросъюза малките реактори на АЕЦ "Козлодуй" спряха работа, президентът Георги Първанов даде ясен знак, че ще настоява да се търсят възможности за повторното им отваряне.

Трябва да убедим и противниците, и скептиците, че 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй" не бива да са част от миналото, а да са част от общото европейско бъдеще и интерес, заяви Първанов на тържествената сесия, с която Народното събрание отбеляза пълноправното членство на страната в ЕС. По думите му това не трябва да става "със сепаративни, силови решения от наша страна, а като част от една обща европейска концепция и политика". Президентът, който преди 5 години поиска подкрепа от лидерите на европейските държави за запазването на блоковете, посочи, че закриването на реакторите е било компромис, а "прибързаното затваряне на глава "Енергетика" - отстъпление от националните интереси".

Позицията на държавния глава идва след поредица изказвания на членове на кабинета от последния месец, които намекваха, че София може да поиска промяна в споразумението за АЕЦ въпреки категоричната позиция на Брюксел, че записаните в присъединителния договор ангажименти не подлежат на допълнително обсъждане. Първоначално енергийният министър Румен Овчаров даде да се разбере, че не е изключено да се търси съгласие за "събуждане" на реакторите.

По-късно обясни, че по-реалистичният вариант е България да се съсредоточи върху възможностите за увеличаване на отпусканата от Еврокомисията финансова компенсация за спирането им по модела на Словакия. Сходна теза лансира и външният министър Ивайло Калфин, макар да подчерта, че засега ЕС не дава знаци за благосклонно отношение към идеята.

Вчера Първанов призова България да е активен участник в дебата за общата енергийна политика на ЕС. Той отново поиска да се ускори строежът на АЕЦ "Белене", а сред особено важните проекти открои петролопровода "Бургас - Александруполис".

Като пълноправен член на ЕС България има свои национални интереси - политически, икономически, културни, важно е да ги формулираме и реализираме не в конфронтация, а в диалог с европейските ни партньори, отбеляза премиерът Сергей Станишев. Той отново предупреди, че първата година от еврочленството на страната ни вероятно ще е най-трудна. Еврофондовете са сериозен ресурс, но не бива да смятаме, че всички проблеми в България ще бъдат решени за сметка на Европа, отбеляза Станишев и изтъкна, че за първите три години финансирането по еврофондове е около 2.3 млрд. евро - много по-малко от разходите, които ще бъдат предвидени в българските бюджети. Парите няма да стигнат до хората без далеч по-работещо от сегашното партньорство между агенции, общини и фирми, предупреди и парламентарният шеф Георги Пирински.

В изявленията си лидерите на парламентарните групи на БСП, НДСВ и ДПС отбелязаха като исторически успех членството на България в ЕС, но подчертаха, че предстоят множество трудности. Дясната опозиция критикува властта, че, криейки се зад приоритета за еврочленството, не е защитила достатъчно интересите на страната. Лидерът на ДПС Ахмед Доган, който за първи път от месеци произнесе слово от парламентарната трибуна, пък акцентира върху необходимостта от преосмисляне на визията за нацията, националния идеал и националната държава в контекста на обединена Европа.

Гости на тържественото заседание бяха министри, дипломати, магистрати, както и представители на вероизповеданията у нас.

Михаил Миков, БСП: Дори пълноправен член България днес е на 26-о или 27-о място в ЕС по жизнен стандарт и голямото предизвикателство пред нас е успешно да използваме възможностите, които дава съюзът.

Анелия Мингова, НДСВ: Чудеса не се случват и животът не се променя за един ден, дори този ден да е начало на нова епоха.

Ахмед Доган, ДПС: Всяка държава в момента на включването си в ЕС започва да изживява своя уникален политически катарзис - преосмислянето на параметрите на политиката за националната идентичност и хармонизирането й с насоката за развитие на ЕС. Важно е в самото начало да осъзнаем, че ЕС е геополитически проект, а не клуб за любителите на общата континентална география, история и митология. Евроинтеграцията създава условия за различни регионални национализми, но какво от това - те също имат място под слънцето на европроекта.

Петър Стоянов, СДС: Оттук нататък партиите все повече ще се изправят пред проблеми, които трябва да решават заедно.

Иван Костов, ДСБ: Нашият европейски проект не предвиждаше да бъдем руски троянски кон в ЕС и да влачим след себе си там турската военна демокрация, етническа и религиозна нетърпимост. Управляващите от БСП, НДСВ и ДПС възприеха късно европейския проект на десницата за България и превърнаха членството в ЕС в крайна цел, а то не е такава. Още по-малко такава цел са парите в европейските фондове, в които се вторачват. Надявам се дисциплиниращата сила на европейските норми да убеди скоро всеки честен български гражданин, че останалите спазват закона като него. Ще настояваме за обща европейска политика на енергийна независимост от Русия.

Волен Сидеров, "Атака": Официозна България празнува днес своето превръщане в бедна провинция на една пирамидална структура, каквато е ЕС.

„Първанов поиска да отворим 3. и 4. блок на АЕЦ "Козлодуй", отбелязва и „Новинар"

България трябва да убеди и скептиците, че 3. и 4. блок на АЕЦ "Козлодуй" не трябва да са част от миналото, а от общото ни европейско бъдеще. Това заяви вчера президентът Георги Първанов по време на приветствието си по случай присъединяването на България към Европейския съюз. Държавният глава, правителството, духовници от различни религии, посланици, висши съдии и прокурори бяха гости на тържественото заседание на парламента. Президентът беше категоричен, че закриването на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй" е било най-големият компромис на българските правителства в процеса на евроинтеграция. Според него прибързаното затваряне на глава "Енергетика" е отстъпление от националните ни интереси. Първанов беше категоричен, че трябва да се направи анализ на допуснатите грешки по време на преговорния процес, който беше завършен от правителството на НДСВ и ДПС. България трябва да е активен участник във формирането на новата енергийна политика на ЕС, допълни той. Президентът е категоричен, че трябва да се ускори изграждането на АЕЦ "Белене".

Премиерът Сергей Станишев също подчерта, че един от основните ни приоритети е участието във формирането на общата енергийна политика в Европа. Според него винаги е било съблазнително да се говори за националния интерес, но е важно стъпките на България да се конкретизират в хармония с европейските ни партньори.

ЕС не е шведска маса за бедните съседи, предупреди президентът Първанов. Според него членството в ЕС ще е стил и катализатор на така необходимата модернизация на страната. Остава да се включим на една по-европейска скорост, допълни той. Президентът подчерта и ролята на ЕС в провеждането на справедлив процес за медицинските сестри в Либия.

Еврофондовете са първото предизвикателство, смята парламентарният шеф Георги Пирински. Станишев пък смята, че сме натрупали опит в грешките при усвояването на европари през последните 5-6 години.

Изненада по време на тържественото заседание беше изказването на лидера на ДПС Ахмед Доган, който за последен път се качи на парламентарната трибуна при гласуването на правителството през 2005 г. Според него националните държави би трябвало да превърнат евроинтеграцията в стратегическа програма за развитието си. Доган смята, че по същество това ни задължава да преосмислим структурата и функциите на разбирането за нация, национален идеал и самата същност на националната държава. Той смята, че от нас се иска само да сме изобретателни, адаптивни и свободни, да бъдем в час по европолитика, "за да кажем, че бяхме във времето и времето е в нас".

Специална парламентарна комисия да следи разходването на европарите, ще предложи лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него страната ни не трябва да се превръща в "троянски кон" за присъединяването на Турция към ЕС. Той смята, че БСП е нарушила националния интерес, като е предоговорила условията за внос на газ в полза на Кремъл.

Необходима е национална доктрина за етническите българи в чужбина, поиска от своя страна лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

България ще я има и след разпадането на Европейския съюз, заяви и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Според него политиците са изпълнени от нездрав патос и овчедушна радост от присъединяването ни към ЕС. Ние ще работим за превръщането на Европейския съюз от тоталитарна структура в демократична система с християнски ценности, допълни Волен Сидеров.

„Георги Първанов: Европа не е шведска маса", четем в „Стандарт"

Тържествата и церемониите по приемането на България в Европейския съюз отшумяват. От гледна точка на отношенията ни с външния свят това е най-значимото събитие в новата история на страната ни. Но 1 януари 2007 г. е само стъпка, само епизод в продължителния процес на нашата евроинтеграция. Отделно трябва да анализираме грешките, пропуските, допуснати в преговорния процес. Сега далеч по-важно е да се направи един анализ на онова, което е необходимо по изпълнението на договореностите, по прилагането на хармонизираното законодателство, по усилията ни да бъдем пълноценен партньор. А това означава безусловно продължаване на реформите, особено в съдебната сфера, за постигане на видими и необратими резултати в борбата с престъпността и с корупцията. Прозрачно и ефективно усвояване на средствата от еврофондовете.

Премахване на последните бариери пред нашите сънародници в Европа. Догонване на средното равнище на нашите партньори от петото разширяване в икономическата и в социалната сфера.

Членството на България в Европейския съюз ще повиши политическата роля и тежест на страната ни в международните отношения. Но това трябва да засили и отговорността ни при провеждане на общите моменти в европейската политика. Много важно е да не забравяме идеята на Мишел Барние за повече Европа във външната политика, в политиката на сигурност и отбрана. Ние трябва да сме в състояние да дадем своята "добавена стойност" в сигурността на Европейския съюз. Нужен ни е сериозен политически дебат, може би повече отвсякога, доколко сме в състояние да дефинираме и да отстояваме националния интерес, без да го противопоставяме на съюзническия, и да поемаме солидарно общите тежести.

От друга страна, ние разчитаме на солидарността на нашите европейски партньори. Солидарност, която вече е поставена на изпитание с оглед усилията да постигнем справедливо решение и бърз изход на процеса срещу нашите сестри в Либия.

България може и трябва да бъде активен участник в дебата по формирането на новата, обща енергийна политика на ЕС. Не само и не толкова, защото в енергийната сфера ние платихме най-високата цена на присъединяването ни към съюза. Закриването на малките реактори на АЕЦ "Козлодуй" беше най-големият компромис на правителствата и на преговорните екипи. Обвързването на съдбата на част от ядрената ни енергетика с интеграционния процес, прибързаното затваряне на глава "Енергетика" с тежък за нас запис беше отстъпление от националния интерес - още повече че ние имахме на наша страна положителните международни експертизи за сигурността и надеждността на малките реактори.

България трябва да влезе в европейския дебат, който, както виждаме от последните новини, се разгаря и в момента, със самочувствието на страна, която е фактор за енергийната сигурност на региона. Не само защото досега покривахме немалка част от енергийния дефицит на нашите съседи. Ние трябва да отстоим с разумни, прагматични, експертни аргументи бъдещето на ядрената енергетика в общата европейска политика.

Да убедим и противниците, и скептиците, че III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" не бива да са част от миналото, а да са част от общото европейско бъдеще, част от общия европейски интерес.

Да се ускори строежът на АЕЦ "Белене"

Това е проект с европейски измерения, от чиято реализация са заинтересовани водещи страни в Евросъюза.

Приемането ни в ЕС ще утвърди България на световната инвестиционна карта. Свободното движение на хора, капитали, услуги и идеи в рамките на съюза ще открие допълнителни възможности за българския бизнес.

Заедно с несъмнените позитиви пред икономиката на страната ни тя ще бъде изправена пред сериозни предизвикателства и проблеми, най-важният от който е ниската й конкурентоспособност. Преодоляването на този проблем е свързано преди всичко с промяна на структурата на икономиката ни и особено с увеличаването на дела на високотехнологичните и наукоемки производства в нея. Но не по-маловажни са и намаляването на недопустимо високите сега разходи на труд, материали и енергия, осигуряването на безопасни условия на труд и намаляването на вредните въздействия върху природната среда съгласно строгите европейски изисквания. Много има какво да се направи и в социалната сфера и особено в повишаването на заетостта и постигането на европейските стандарти в здравеопазването, образованието, пенсионното осигуряване. Крайната цел и измерителят на нашата дейност са свързани с подобряването на живота на българските граждани.

Винаги съм бил за реалистичен подход към оценката на очакваните резултати от членството в Европейския съюз. Съюзът не е рог на изобилието, образно казано, не е "шведска маса" за бедните роднини от европейската периферия, а система от строги правила, норми и изисквания.

Сега, когато имаме резултат от нашия доброволен избор за участие в клуба на европейските развити държави, тази еврореалистична позиция ни е необходима повече отвсякога. Трябва да сме наясно, че приемането ни в Европейския съюз е преди всичко допуск до работната маса на една организация. Но там не се получават подаръци. Там се отстояват интереси на базата на общи принципи и ценности.

Публикуваме с незначителни съкращения словото на президента пред парламента

„АЕЦ "Козлодуй" да е част от общото евробъдеще", отбелязва и 24 часа"

"Да убедим и противниците, и скептиците, че III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" не бива да са част от миналото, а от общото европейско бъдеще, от общия европейски интерес." Това призова Георги Първанов в слово за приоритетите на България като страна - член на ЕС, пред парламента вчера. Президентът, премиерът, министрите, висши духовници и съдии, дипломати и много гости се събраха за тържествено откриване на новата сесия на НС, посветена на еврочленството ни. "Закриването на малките реактори на АЕЦ "Козлодуй" беше най-големия компромис на правителствата и на преговорните екипи. Обвързването на съдбата на част от ядрената ни енергетика с интеграционния процес, прибързаното затваряне на глава "Енергетика" с тежък за нас запис беше отстъпление от националния интерес", призна Първанов. Отстояването на енергийните ни интереси обаче трябва да е не със сепаративни и силови решения, а като част от една обща концепция и политика, смята държавният глава.

„БНБ отблъсна хакерска атака" е водещото заглавие на „Труд"

Българската народна банка (БНБ) отблъсна хакерска атака в понеделник, 8 януари. В първия работен ден от седмицата интернет сайтът на централната ни банка бе заразен с компютърен вирус. Неизвестният злосторник не успял да проникне в информационната система, заяви главният секретар на БНБ Петко Кръстев. До вечерта сайтът бил прочистен от вируса, който също е от неизвестен тип. Компютърната мрежа на БНБ е защитена с антивирусна програма на световния лидер в тази област - щатската компания "Симантек".

„Социалисти се обиждат на "ченгета", отбелязва „Дневник"

В продължение на три часа в сряда вечерта столични социалисти се обиждаха на "ченгета", докато се опитваха да изяснят замесен ли е енергийният министър и зам.-председател на БСП Румен Овчаров в скандала с "Топлофикация София".

Споровете се разгоряха на пленум на Градския съвет на БСП. Сбирката, за разлика от обикновено, беше открита за медиите, а в нея неочаквано се включиха премиерът и лидер на партията Сергей Станишев, заместниците му Ивелин Николов и Димитър Дъбов и шефът на парламентарната група на левите Михаил Миков. Масираното присъствие на членове на партийното ръководство цели да демонстрира подкрепа за Овчаров в сблъсъка му с представители на водената от Янаки Стоилов вътрешнопартийна опозиция "Левица в БСП", обясниха столични социалисти след заседанието.

Като най-яростен опонент на Овчаров във фракцията се изявява членът на Висшия съвет на БСП Илия Божинов, който неколкократно в последните месеци заподозря министъра в корупция и го обвини в нерегламентирани отношения с разследвания за злоупотреби бивш шеф на "Топлофикация София" Валентин Димитров.

Още в началото на заседанието Румен Овчаров призова Божинов и "другарите около него" да дадат доказателства за критиките си, да кажат за неговите и на жена му фирми или за сметките им в чужбина. Той намекна, че същите хора се опитват от години да овладеят софийската организация, която той оглавява, и ги заподозря, че работят за кмета Бойко Борисов. "Писна ми! Някои хора искат с лъжа, манипулации, компромати и ченгесарски истории да управляват България. Не може уволнени бивши ченгета да управляват България в ЕС!", заяви Овчаров. "Не трябва неразследвано да се лепят такива етикети", репликира ексшефът на ЦСБОП Тихомир Стойчев. Той обясни, че на много места в основата на партийните организации има такива хора, на които се дължи уважение. "Наистина става дума за ченгесарница", отвърна му Татяна Дончева.

Илия Божинов не отговори на въпросите на Овчаров, като поиска темата за "Топлофикация" да се обсъди на специално заседание на Градския съвет. "Много евроселски влязохме в Европа", контрира шефът на левите общински съветници Христофор Христов. Друг социалист пък призова: "Не трябва сами да си клатим 115-годишния дъб."

Станишев защити Овчаров с думите, че БСП не разтваря политически чадъри над никого, но социалистите не могат да приемат обвинения без доказателства и да допуснат техен другар "да бъде превърнат в боксова круша".

„Румен Петков приключи с рокадите в МВР засега", четем в „Днвеник"

Вътрешният министър Румен Петков приключи вчера започнатите преди година промени в МВР, които целяха да се раздели с наследените от предшественика му Георги Петканов ключови фигури във ведомството. В рамките на два часа беше предложен за освобождаване началникът на Национална служба "Сигурност" (НСС) комисар Иван Чобанов и временно отстранен шефът на Жандармерията комисар Живко Живков. Преди това бяха извършени промени в ръководствата на антимафиотите, пожарната и Гранична полиция.

Най-изненадваща се оказа смяната на Чобанов, който се е съгласил да стане посланик в Зимбабве. Неговото място ще бъде заето от досегашния му заместник в службата Иван Драшков. Той е дългогодишен кадър на контраразузнаването и неведнъж е бил сочен за възможен негов началник. Веднага след решението на правителството МВР се опита да парира всякакви версии и излезе с позиция, в която благодари за работата на Чобанов.

Въпреки това бяха обявени различни обяснения за смяната. Една от версиите е, че последните акции на контраразузнаването в Министерството на икономиката са стрували поста на Чобанов. В средата на декември 2006 г. при операция на НСС бяха задържани двама чиновници в икономическото министерство заради неправомерно боравене със секретна информация.

Според други източници смяната на директора на НСС е подготвяна отдавна и съвпада с втория мандат на президента Георги Първанов. Причината е провалената операцията на службата по освобождаването на двамата похитени български шофьори в Ирак през 2004 г. Подробности от акцията тогава не бяха оповестени, но се знае, че е била със съгласието на държавния глава. Смята се, че Първанов не е бил информиран напълно и е бил подведен. При изненадващата смяна на Чобанов най-трудно на президента ще бъде да даде оценка за работата на генерала, тъй като, ако се е справял, няма логика да бъде сменян, коментираха депутати.

Вътрешното министерство не разкри в четвъртък много от причините за отстраняването на шефа на Жандармерията. Според официалното съобщение става дума за сигнал и констатирани при служебна проверка нарушения. Материалите от проверката са били предадени на прокуратурата. Според "Медиапул" срещу Живков имало сигнали за превишаване на правомощията, а според "Всеки ден" - за раздаване на жилища и злоупотреби с горива.

„Чистка в службите" е водещото заглавие на „Стандарт"

Пращат Чобанов чак в Африка, махат и шефа на жандармерията

Изненадваща чистка стресна спецслужбите. Двама главни комисари опразват кабинетите си.

Министрите пратиха чак в Африка контраразузнавач № 1 Иван Чобанов. В коридорите на вътрешното ведомство се говори, че Чобанов изнасял данни от досиета. Той вероятно ще бъде новият ни посланик в Зимбабве.

Временно отстранен е и началникът на жандармерията Живко Живков. Той пък се проверява за служебни нарушения. Рокадите са по искане на вътрешния министър Румен Петков.

От МВР обявиха, че Чобанов сам е поискал да прекрати кариерата си във вътрешното министерство. В стола му начело на Национална служба "Сигурност" сяда досегашният му заместник Иван Драшков.

„Драшков контраразведка №1, Чобанов - на мисия в Хараре", пише по темата „Труд"

Президентът да издаде указ за освобождаване от длъжност на главен комисар Иван Чобанов, директор на Национална служба "Сигурност" - МВР. Това предложи правителството вчера. Причината: Чобанов щял да премине на друга работа. Кабинетът смята, че на негово място трябва да бъде назначен сегашният зам.-директор на контраразузнаването Иван Драшков. „Рокадата съвпада с моите желания" - каза Иван Чобанов пред "Труд". Той добави само, че работата, която му предстои, е дипломатическа. Ако президентът Георги Първанов подпише исканите от правителството укази, сегашният шеф по вътрешната сигурност ще стане посланик в Хараре - столицата на Зимбабве, подсказа високопоставен полицейски източник пред "Труд". Според него позициите на правителството и държавния глава са предварително съгласувани.

„Чобанов посланик в Зимбабве", четем в „24 часа"

Директорът на Националната служба "Сигурност" главен комисар Иван Чобанов изненадващо вчера бе освободен от поста, за да замине посланик в Зимбабве. По обяд вчера Министерският съвет назначи на неговото място заместника му Иван Драшков. Най-вероятно днес шефът на НСС ще сдаде поста на приемника си. "Главен комисар Иван Чобанов е заявил желание да напусне поста си и да премине на друга работа. Ръководството на МВР изказва специална благодарност за положените досега усилия от Иван Чобанов като офицер и директор на специализираната служба.

"Комисар в афери с нафта и дрога", пише още изданието

И докато напускането на Чобанов бе изненада за мнозина, то отстраняването на директора на жандармерията главен комисар Живко Живков бе очаквано. Само преди седмица "24 часа" получи обемна информация за разследване срещу него за корупция. "Само аз останах директор на национална служба, назначен от предишни ръководства на МВР." Това заявил на подчинените си преди няколко седмици Живко Живков. Вчера пресцентърът на МВР съобщи, че със заповед на министър Румен Петков Живков е отстранен от длъжност заради сигнали и констатирани нарушения при служебна проверка. Шефът на жандармерията няма да заема този пост до пълното изясняване на случая, коментираха от МВР. "Нямам какво да кажа", бе лаконичен по телефона Живков в късния следобед вчера.

„Жандармерията остана без шеф", информира „Дума"

Със заповед на министър Румен Петков временно е отстранен от длъжност директорът на Главна дирекция "Жандармерия" главен комисар Живко Живков. Отстраняването е във връзка със сигнал и констатирани при служебна проверка нарушения. Материалите от нея са предадени на прокуратурата. Главен комисар Живков е отстранен до пълното изясняване на случая. Във военно-окръжна прокуратура все още няма постъпили материали по случая, съобщи за БГНЕС полк. Спас Илиев. Проверката на инспектората на МВР е започнала преди три-четири месеца по сигнали на бивши служители на жандармерията от София, уточни БНР.

Обвиненията били, че Живков е превишавал правомощията си, като е извършвал нерегламентирани уволнения и преназначения, както и че е допуснал нередности, свързани с поръчки на консумативи. Част от данните били подкрепени от действащи служители на жандармерията. След като вътрешното разследване приключило с мнение материалите да бъдат предадени на прокуратурата, Живков поискал от вътрешния министър да го отстрани до окончателното приключване на проверката.

Самият главен комисар Живко Живков не пожела да коментира случая с отстраняването му. На въпрос на БГНЕС наистина ли сте отстранен за превишени правомощия при уволнения и назначения, както и за нарушения при изписването на консумативи, комисар Живков се e изсмял и казал, че това е смешно. Шест години съм работил принципно и съм изпълнявал задачите си, каза още Живков. Той бе назначен за директор на Национална служба "Жандармерия" през 2000 г.

Междувременно вчера правителството предложи на президента да издаде указ за освобождаване от длъжност на главен комисар Иван Чобанов, директор на Национална служба "Сигурност" поради преминаване на друга работа и за назначаване на негово място на сегашния зам.-директор на службата комисар Иван Драшков. Иван Чобанов става посланик в Хараре, Зимбабве, съобщи БГНЕС.

„Евроексперти прочистват МВР", отбелязва „Новинар"

Двама висши началници в структурата на МВР се разделиха с постовете си вчера. Това са шефовете на Жандармерията Живко Живков и на контраразузнаването Иван Чобанов. Бързото прочистване било заради препоръки на експертна група от ЕС, която е в страната ни и осъществява мониторинг върху работата на МВР, прокуратурата и съда.

Живков е отстранен заради злоупотреби с горива, роднински назначения и финансови злоупотреби, съобщи говорителят на Софийска окръжна прокуратура Спас Илиев. Проверката, която установила злоупотребите, е извършена от служба Инспекторат към МВР, тя ще продължи във Военната прокуратура.

Чобанов пък ще бъде заточен в дипломатическата ни мисия в Зимбабве.

Правителството е предложило на президента Георги Първанов да издаде указ за освобождаването от длъжност на директора на Чобанов. На неговото място да бъде назначен сегашният зам.-шеф на службата Иван Драшков. Мотивите за отстраняването на Чобанов не се посочват, освен че той ще премине на друга работа.

По информация на източник от МВР мониторинговата група от ЕС е оказала силен натиск върху министъра на вътрешните работи Румен Петков, за да извърши рокадите и проверките в министерството. Експертите посочили поименно хората, които трябва да бъдат отстранени и били непреклонни те повече да остават в системата на МВР. Те притискали Петков и да се приключи проверката срещу Живков, която се точела неправомерно дълго - повече от година. Чобанов оглавява НСС от 2002 г. В системата на МВР работи от февруари 1986 г. Последователно е заемал длъжностите инспектор и старши инспектор в НСС. През 1992 г. е освободен от служба в МВР по собствено желание. Отново е назначен на работа в МВР през 1993 г. като старши инспектор.

Отстраненият Живков е последният директор на ключов пост в МВР, който бе назначен по време на правителството на Иван Костов.

„Търсят фатална жена за убийството на Янков", според „Стандарт"

Следователите работят по общо 6 версии за убийството на кмета на Елин Пелин Янко Янков. Две от тях са бизнес интереси и личен мотив.

Това обяви окръжната прокурорка Албена Вутова, но не съобщи какви са останалите 4 работни хипотези. Тя обясни, че ще бъде назначена балистична експертиза, която ще установи точното място на стрелеца, оръжието и това дали е използвал заглушител.

Според обвинителя от Главна прокуратура Камен Ситнилски вчера са претърсвани кабинетът и автомобилът на убития кмет. Разпитвани са висши служители на общинската администрация. Проверяват се всички сделки и документи на общината, където стои подписът на Янков.

Чиновници от общината в Елин Пелин са били разпитвани дали знаят за интимна връзка на убития кмет Янко Янков, научи "Стандарт". Те назовали името на директорката на най-голямото местно училище "Васил Левски" Юлия Стефанова, която е и общинска съветничка. Според градската мълва тя и кметът били повече от близки приятели. Преди време в школото била построена спортна зала, която се очаквало да се вдигне на градския стадион. Янков дал на училището и служебен автомобил, използван от директорката, обясняват местните.

За МВР и следствието междуличностен конфликт е сред най-вероятните хипотези за разстрела. Основание за това дава хаотичната и непрофесионална стрелба по кмета. Това издава силна емоционална възбуда, което води към мотив отмъщение или ревност, твърдят криминалисти.

Близък до кмета заяви пред "Стандарт", че от година се носят слухове, че кметът иска да се развежда. Това той споделял поне на 2 пъти пред близки свои приятели. Звучало обаче много нелогично, а "доброжелатели" смятали, че така той иска да прехвърли някаква собственост на жена си чрез фиктивен развод.

"Знам за тези слухове. Те се носят не само за мен, но и за други жени. Но за мен са най-устойчиви", призна пред "Стандарт" Юлия Стефанова. Двамата с кмета дори обсъждали как да реагират на тях, но решили да не ги опровергават, защото това би засилило истерията.

"Най-много на тях се смееше съпругът ми. На няколко пъти му се обаждаха "доброжелатели", които споделяли: "Да знаеш, че кметът е с жена ти." Той отвръщал: "Е, ти какво искаш, с мен ли да е", обясни Стефанова. Тя признава, че двамата с кмета работели прекрасно, независимо че били конкуренти за кметското място от противоположни партии. Янков като представител на "Българска социалдемокрация" на Александър Томов, а Стефанова - от СДС. Директорката изнесла цялата тежест по организацията на даренията за бедстващата от наводнението община през лятото на 2005 г. "Тогава съпругата на Янков дойде в училището и лично ми благодари, че помагам на кмета за организацията", твърди Стефанова.

Съпругата на Янко Янков заяви, че дори не е чувала слуховете за някакви по-близки отношения на съпруга си с други жени. "Той държеше толкова много на семейството си, дори с цената на компромиси в работата. Много ни обичаше", категорична е Русена Янкова. Според нея всякакви версии за конфликти в семейството и извън него нямат почва.

Според школската директорка Юлия Стефанова Янков успявал да извлече за работата най-доброто и позитивно от всеки човек, независимо от неговите политически и дори икономически пристрастия. "Няма друг такъв тук, мислеше много време напред. Но преди месеци каза: "Няма да доживея проектът за екозоната да се случи."

"Беше човек с размах, с много амбиции и талант за осъществяването им", каза Стефанова.

Тя била една от малкото общински съветници, която въобще не разбрала за убийството във вторник. В понеделник починала свекърва й, месец преди това - сестра й. В неделя пък починало 16-годишно момче от с. Петково, чиято сестра учела в ХII клас в СОУ "Васил Левски". "Дойде ми много, но, както виждате, се държа", казва Стефанова.

„За домашната ракия и преговорите с ЕС", четем в „Дневник"

Сигурно не е лесно да се водят преговори за присъединяване на България към която и да било международна организация, а още по-малко към Европейския съюз. Отговорността е голяма, защото последствията за страната, тоест за хората, са значителни. Европейският съюз, както всички вече знаем, изисква много от кандидат-членовете си - поставя им условия, критерии, срокове и следи за спазването им. Той изисква много и от членовете си (но това тепърва ни предстои да видим) - "кове" закони вместо тях и ги съди за неизпълнението им.

Отговорността за преговарящите беше голяма и затова човек би очаквал, че преговорите ще се водят на светло, че хората ще бъдат уведомявани и мнението им ще се взема предвид. Това обаче не се случи. През лятото на 2005 г. аз усилено търсих текста на договора ни с Европейския съюз на български език. Не го намерих, макар че договорът вече беше подписан. България беше станала част от един нов правов ред, който урежда отношенията между хората по начин, по-различен от досегашния.

Съвсем скоро животът на гражданите й, на всеки от нас, щеше да се промени в някаква степен, но колцина бяха наясно как точно ще стане това? Една малка група експерти около госпожа Кунева, които и досега гледат на информираността си като на личен капитал. А мнозинството от хората, онези, които ще се ползват от положителните промени, но и за чиято сметка ще бъдат негативите от присъединяването, хранят неясни надежди или таят смътни страхове. Както в случая с акциза върху домашната ракия и споделените надежди на "майсторите" й, че и това чудо ще е за три дни и пак ще отмине.

Това "чудо" обаче няма да отмине. И не само това, ами и друго ще дойде. Акцизът върху алкохола трябва да се изравни с определения от Европейската общност още на 1 януари 2007 г., който възлиза на 1100 лева (550 евро) за 100 литра чист алкохол.

Акцизът върху горивата ще продължи да се увеличава

С последното изменение на Закона за акцизите и данъчните складове безоловният бензин ще се облага с 585 лева за 1000 литра. До края на 2007 г. той трябва да стане минимум 646 лева (323 евро), което означава, че правителството, иска или не, ще трябва да вдигне акциза с още около 60 лева. Договорът за присъединяване ни задължава към 1 януари 2011 г. стойността му да възлезе на 718 лева (359 евро) за 1000 литра.

Акцизът върху дизела и керосина, използвани като гориво, пък трябва да стане 548 лева (274 евро) за 1000 литра към 1 януари 2008 г., тоест предстои вдигане с повече от 60 лева (последното увеличение е на 485 лева); 604 лева (302 евро) към 1 януари 2011 и 660 лева (330 евро) от 2013 г., колкото е акцизът в ЕС. Постепенно увеличение през следващите три години е предвидено още на електричеството и на парното, а акцизът на цигарите ще стигне минималните за ЕС стойности през 2009 г.

В приложението към Договора за присъединяване, наречено "Преходни мерки", което може да бъде видяно в интернет на www.evroportal.bg/article_view.php?id=729915, са записани всички изключения от общия режим на съюза, които ще позволят по-безболезнен за България преход. От него има какво да научат хората, които се занимават например със селско стопанство, транспорт или производство на мляко и млечни изделия.

За акциза върху домашната ракия обаче там нищо не пише, защото преговарящите не са се сетили (или пък, но това е по-малко вероятно, не са успели) да убедят чиновниците в ЕС, че ракията за българина не е стока, а семейна традиция. Затова от 1 януари 2007 г. домашната ракия ще се облага така, както го изискват законите на ЕС, в случая Директива на съвета 92/83/ЕИО от 19 октомври 1992 г. за хармонизиране на акциза върху алкохола и алкохолните напитки. По силата на тази директива малките дестилационни инсталации плащат половината от националната ставка на акциза върху алкохола.

Късно е да спекулираме на тема щеше ли ЕС да ни разреши да отложим облагането на ракията за лично ползване така, както при присъединяването на Швеция и Норвегия през 1994 г. например им разреши да продължат традиционното си производство на т.нар. мека дрога. Или пък, както разреши на Румъния 1 година по-дълъг преходен период за увеличение на акциза върху дизела (1 януари 2011 г. - 302 евро/1000 л, докато България е длъжна да постигне това увеличение на 1 януари 2010 г.). Плахите подмятания, че ще помолим ЕС да ни опрости акциза, след като станем членове, не случайно се чуват все по-слабо.

Истината е, че България не се присъедини към ЕС, а беше присъединена. Нито един от многобройните демократични механизми за допитване до общественото мнение не беше използван в процеса на преговорите. И като казвам това, нямам предвид единствено референдум, а обществените дискусии в различните им варианти, които осигуряват на управляващите обратната връзка с хората.

Истина е също, че като нови членове на Европейския съюз ни чака период на затягане на коланите. Но е истина и че членството на България в ЕС е единственият верен път за страната ни в този исторически момент. И ако го бяха питали, българският народ щеше да каже това.

„Който посегне на ракията, добро няма да види", коментира и „Новинар"

Камен Влахов

1. Как станахме калайджии

Втора седмица страната ни е редовен член на ЕС. Без предпазни клаузи (изключвайки авиационната), с всички произтичащи от това права и задължения. Дотук добре, но като че ли е по-лесно за една нощ да влезем в семейството на развитите и благоденстващи европейци, отколкото да променим манталитета си в унисон с това присъединяване. Защото когато човек чете българската преса, остава с впечатление, че ние сме приели ЕС в България, а не обратното. То не бяха плачове за зелените карти, за шофьорските книжки, за полетите от и до София, даже някои декларираха, че ЕС започва да ги дразни. И това на осмия ден от пълноправното членство. Дето се вика: кога станахме калайджии, кога ни почерняха задниците. Вместо високо и съвсем ясно да запитаме управляващите защо лъгаха при смяна на номерата на колите, защо лъгаха, когато обясняваха, че от момента на присъединяването отпадат проблемите с граничния контрол и пр.

2. Лъжата за акциза на пукницата

И не само да питаме, но и да искаме отговор на въпросите си, колкото и неприятен да е той за тях. Например защо се твърди, че акцизът за домашната ракия се увеличава според директива на ЕС. Чиста проба лъжа, но е добре правителството да се обърне и да погледне в историята. Там ще види, че който е посегнал на домашната ракия на българина, не е имал добро политическо бъдеще. Защото у нас тази традиция е от векове, а правителствата са преходни. И толкова по-зле за тях, защото когато създават мъртвородени закони, те залагат в тях бъдещото им погазване, а това разлага морала на обществото. Да не говорим и за опасността от възраждане на позабравените ментета или, не дай Боже, до масови протести и унищожаване на лозя. Ето за това трябва да се говори, а не да хленчим, че пак други са ни виновни. Това важи и за застраховките "Гражданска отговорност" - не Великобритания е виновна, а Комисията за финансов надзор, която не поставя ясно и твърдо въпроса пред британските застрахователи. Тоест, пак опираме до правителството, защото тази комисия е държавен орган. А медиите трябва да му напомнят постоянно, че според обществения договор то работи за обществото, а не обратното.

3. Колекцията "Божков" и ода на завистта

Друг интересен за наблюдение момент през тази седмица е откритата в Европарламента изложба "Великолепието на България", състояща се от колекция антики, принадлежащи на г-н Васил Божков. И тук вече манталитетът български пролича в цялото си великолепие. Медии, и пишещи, и електронни, вместо да отразят по достойнство това първо по рода си събитие в сградата на Европарламента - изложба, която представя страната ни с миналото и цялото великолепие на културата по тези земи, наследник на която е днешна България, се надпреварваха да ругаят собственика, обявявайки го за иманяр и едва ли не крадец на антики. А би трябвало като българи да сме радостни от това, което г-н Божков е направил и за съхраняване на историческото ни наследство, респективно и за авторитета на страната, показвайки тези артефакти на такива авторитетни места. Но не би. Доста мощ бе впрегната да се оплюе цялото това начинание да се дискредитира страната ни в международен план поради непоносимостта на някои към един човек. Даже имаше такова заглавие в уважаван вестник: "Браво за златото, но защо точно Божковото?" Боже, колко мъка има на този свят, Боже! Може би Одата на радостта в България трябва да я заменим с Ода на завистта, поне за едно поколение още. Защото нашето явно е европейско, но не чак дотам.

4. Нейсе, запуши я

Иначе има и други интересни неща, които ни карат и да плачем, и да се смеем. Нима не е за плач новината, че г-н Филчев лично е убил адвокат Надежда Георгиева и поръчал убийството на прокурор Николай Колев. И всичко това без нито едно доказателство освен твърдения на заинтересовани страни. Но представете си длъжността на главния прокурор в продължение на години да е заемана от убиец, който после става и посланик на страната в Казахстан. Има нещо кафкианско в това и в желанието ни да се измъчваме и унижаваме колективно. Но и това е национална черта. Но пък, от друга страна, повод да напомним на европейците, че не само у нас стават лоши неща с новината, че англичанин рекетира друг англичанин не къде да е, а у нас, в Пазарджик и София, не в Ковънтри и Лондон. Значи рекетът не бил толкова непознат и на западните ни съграждани по Европейския съюз. Нейсе, запуши я!

5. 10 януари, май че всички са гузни

И пак през тази втора седмица се навърши годишнина от събитие, без което може би нямаше да я има първата и изобщо еврочленството ни. Десет години от 10.01.1997 г. За едни дата сакрална, за други дата на опит за преврат, за трети дата на тържество на първичните инстинкти. Може би всеки от своята гледна точка да е прав, но на мен много ми се ще този ден да е бил оная повратна точка в общественото развитие, от която няма връщане назад, и обществото направи правилния избор. Независимо от всичко обаче той ще остане, като деня, в който бе преодолян страхът, и хората разбраха, че са граждани и че от тях зависят нещата в собствената им страна. Само се чудя защо мълчат хората, които тогава взеха най-дейно участие. Говоря и за двете страни. Дали се умориха? Или се разочароваха? Или пък яхвайки гребена на вълната на промяната, осребриха идеалите си? А може би са гузни, макар че едва ли.

„Намерихме дом за 9-те деца", е водещото заглавие на „24 часа"

Димитрина и Ануар Хамзе, родители на 9 деца, ще получат най-голямото общинско жилище, обеща столичният кмет Бойко Борисов вчера. Кметът бе потърсен от "24 часа", след като 44-годишната майка се обърна за съдействие към вестника за среща с Борисов. Тя е в АГ болницата "Шейново", където роди 9-ото си дете Ален в сряда. "Благодаря на вестника и на кмета Борисов! Нямам думи да изкажа благодарността си и колко се радваме!", каза Ануар Хамзе по-късно, след като научи добрата новина от "24 часа".

„Живот и след смъртта", извежда на първа страница „Новинар"

468 българи са заявили изрично своето желание да станат донор на органи след смъртта си. Това показват статистическите данни на Агенцията по трансплантации към края на миналата година и началото на тази. Волята си са изразили общо 2062 души, като 1594 категорично са отказали.

С последните промени в закона за трансплантации писмено трябва да заявяваме отказа си да станем донори. Така според някои депутати ще бъде увеличен броят на донорите. В същото време обаче законът изисква, независимо каква е волята на починалия, да се говори и с неговите близки. Които може и да не се съгласят.

Именно липсата на донори и удължаващият се списък на нуждаещите се от животоспасяващи операции стават причина за незаконните трансплантации в чужбина и търговията с органи.

През миналата година у нас са извършени 37 бъбречни трансплантации, 10 чернодробни, 3 трансплантации на сърце и 45 процедури по трансплантация на стволови клетки. Би могло активността да се увеличи още. За това има потенциален капацитет както в болниците, така и сред екипите, смята изпълнителният директор на агенцията професор Христо Куманов.

В националния списък на чакащите обаче има близо 700 души. 611 от тях се нуждаят от трансплантация на бъбреци, 38 на сърце и 24 на черен дроб.

Според данните на агенцията най-подходящо е сърце да бъде трансплантирано в УБ "Св. Екатерина", черен дроб - в "Александровска" и в "Лозенец", а бъбреци в "Александровска " и "Пирогов".

Всички разходи за трансплантация на органи, както и последващото лечение се поемат от бюджета на здравното министерство. През миналата година за експлантация и трансплантация на органи МЗ е заплащало на лечебното заведение и екипите, извършващи дейностите, съответно 2110 лв. и 2880 лв.

Около 1200 лв. получават болниците, които подават сигнал за донор след установяването на неговата смърт, и съхраняват органите за трансплантация.

Експертните оценки показват, че една бъбречна трансплантация струва между 50 000 и 60 000 лв., сърдечната трансплантация е около 100 000 лв., а чернодробната - близо140 000 лв.

Нелегалните клиники в чужбина обаче извършват операциите за три пъти по-малко пари. Обикновено там тези операции се правят в частни клиники, които не са оборудвани за подобна дейност. Многобройни са случаите на усложнения след присаждане на бъбрек в Пакистан. Само за няколко дни в началото на тази година двама българи починаха там, след като се подложили на животоспасяващата операция. Пакистан остана единствената държава, в която свободно могат да се продават органи, въпреки че това е забранено от Световната здравна организация.

Всички български пациенти, независимо къде са били оперирани, се наблюдават от диспансера по трансплантации към Александровска болница. Те са равнопоставени с пациентите, които са оперирани в България, и Министерството на здравеопазването осигурява лекарства за всички. Много пъти обаче се налага лекарите да се борят за живота на тези пациенти. Има случаи, когато се налага експлантиране на присадения орган. Има и смъртни случаи след направената трансплантация в Пакистан.

В началото на тази година 54-годишният Иван Тодоров почина след присаждане на бъбрек След успешната според лекарите операция в Пакистан мъжът е получил вътрешен кръвоизлив и няколко дни след трансплантацията почина. Общо за престоя в болницата и операцията семейството е платило над 20 хил. долара. Според сина на Тодоров болницата, в която е извършена операцията, въобще не отговаряла на условията, които са посочени в Интернет сайта, откъдето семейството е избрало лечебното заведение. Според съпругата на починалия по време на техния престой само в тази болница са починали шест пациенти. 51-годишният Йордан Георгиев също издъхна след трансплантация на бъбрек в азиатската страна. Ден след това от здравното министерство и външното ни министерство предупредиха българите, че има сериозни рискове и опасности за здравето при бъбречна трансплантация в Пакистан. Само за година и половина там починаха седем наши сънародници.

Миналата година беше разкрит канал за износ на органи от България. Сънародниците ни продавали бъбреците си в Турция и така ставали донори на богати пациенти от Великобритания, Турция, Канада, и Израел. За организацията на канала бяха арестувани и осъдени трима българи.

В момента Анелия Жекова излежава четиригодишна присъда в Сливенския затвор, след като призна, че е посредничила при трафика на органи. Осем българи посочиха жената като човека, който ги е завел в Турция, за да продадат бъбрека си за пари. По време на разследването е установено, че Жекова, съпругът и и техен съучастник са извели 10 души от цялата страна в Истанбул, където срещу 3000 долара нашенците продавали бъбреците си. В Турция бе закрита и една болница, след като полицаите установили, че там незаконно са извадени бъбреците на 13 български граждани.

Средногодишно в Александровска болница се извършват между 25 и 30 трансплантации. За да не се принуждават българите да прибягват до операции в чужбина, трябва да се извършват около 120 трансплантации годишно у нас, смятат експертите.

Пак през миналата година избухна голям скандал, свързан с американската фирма "Остеотек". Според споразумението американците взимат безвъзмездно дарената тъкан от българските болници, преработват я в свой център във Франция и после я продават. В Щатите придобиването на подобни тъкани струва между 1500 и 3000 долара. Според появилата се тогава информация обаче над 1800 скелета са били изнесени от България в чужбина, като на роднините на починалите са плащани по 700-800 лв. за погребението. Лекарите координатори пък получавали по 150-350 лв. за осигурен трупен донор.

През последните две години обаче има спад в подаването на данни за донори от болниците. Такива са случаите с института "Пирогов" и пловдивската университетска болница "Св. Георги", казва професор Куманов.

Данните на чакащите животоспасяващите операции се записват в националниия регистър. Когато се появи донор и неговите данни се включат в системата, компютър определя реда, по който да се извършат трансплантациите. Понякога обаче чакането продължава с години. Всъщност се оказва, че няма и единна листа. Децата, които се нуждаят от бъбречна трансплантация например, се регистрират в педиатрията. За животоспасяващите операции на деца в чужбина беше създаден и център "Фонд за лечение на деца в чужбина". Според даннните на центъра през миналата година лечение в чужбина са получили 28 деца.

Системи за даряване на органи.

  • Предполагаемо съгласие

Това означава, че като донор се приема автоматично всеки пациент с диагностицирана мозъчна смърт, освен ако изрично не е регистрирал нежеланието си да дари органите си приживе. В някои страни, в които действащият закон приема тази система на предполагаемо съгласие, лекарите искат и съгласието на близките.( както е в България).

  • Информирано съгласие

Това е доброволна система за даряване на органи, при която близките дават разрешението си в момента на смъртта, обикновено знаейки, че потенциалният донор е изразил желание да дари органите си.

  • Изискуемо запитване

В САЩ от лекарите, отговарящи за потенциалния донор, се изисква да осигурят човек, който да разговаря със семейството относно даряването на орган.

Първите трансплантации на органи в България се извършват едновременно с тези в повечето европейски страни. Първата успешна бъбречна трансплантация у нас е извършена на 01.02.1969 г. от жив, родствен донор, сърдечна - през 1986 г., а чернодробна - през 2004 г. В България тъканни трансплантации се извършват от 1955 г. (роговица), а първата тъканна банка е създадена през 1960 г. като Отделение за консервация на тъкани - тъканна банка в сегашната МБАЛСМ "Пирогов", тогава Републикански научен институт за спешна медицинска помощ. През 1995 г. започва работа и ДЗЗ "Очна банка", впоследствие преобразувано като отделение "Тъканна, очна и клетъчна банка" към МБАЛ "Царица Йоанна". Началото на клетъчната трансплантация се поставя през 1996 г.

„Присаждаме органи и на германци", отбелязва „Труд"

Шефът на Университетска болница "Лозенец" д-р Любомир Спасов ще присади след 2 седмици черен дроб и бъбрек на германци. Първият пациент е на 50 г. с диагноза тежка цироза. За трансплантацията си той ще плати 170 000 лв. (три пъти по-малко, отколкото в Германия). Другият е на 36 години. Той страда от остра бъбречна недостатъчност. За трансплантацията на бъбрека той ще заплати на болница "Лозенец" 50 000 лв. Донори на дарените органи - част от черен дроб и един бъбрек, ще бъдат роднини на болните. Известните немски професори Кристоф Брьолш, директор на Клиниката по обща и трансплантационна хирургия към Университетската болница в Есен, и Масимо Малаго от същата клиника се готвят да гостуват на болница "Лозенец".

„Чужденци напират за трансплантации у нас", съобщава и „Стандарт"

Чужденци напират да идват за трансплантации у нас. Първите двама пациенти са германци, обясни шефът на болница "Лозенец" д-р Любомир Спасов. Чужденците ще пристигнат в България до края на месеца и ще дойдат с живи донори, обясни докторът. Той си обяснява големия интерес към болницата с перфектната подготовка на специалистите и модерната апаратура.

На добър час пожела вчера д-р Спасов на четирима нашенци, на които през декември м. г. бяха трансплантирани бъбреци и черен дроб от един донор. Вчера в добра кондиция за вкъщи си тръгнаха 4-годишната Йоана и 26-годишната Биляна. Двете получиха черен дроб от един донор. Лекарите разделиха органа на две - операция, която се прави изключително рядко даже в най-големите трансплантационни центрове на Европа. Другите двама пациенти, които получиха по един бъбрек, също се чувстват добре.

„Kак България посреща 2017 година*" разбираме от „Дневник"

...На най-новото, пето столично летище край Кремиковци, изградено за пет месеца от холандски инвеститори, на всеки пет минути излитат самолети. С тях хиляди български пенсионери отиват да посрещнат новогодишните празници в Малта и Палма де Майорка и да похарчат коледните добавки към пенсиите си от 2000 евро.

Президентът на България Христо Стоичков и премиерът Йордан Лечков заедно с еврокомисаря Бойко Борисов остават за празниците в България. Те ще бъдат в петзвездния хотел "Острова". Това лято френски инвеститори създадоха изкуствен остров в язовир "Искър" и на него изградиха петзвезден хотел. Язовирът бе закупен от Стефан Софиянски и Антоан Николов преди години, но двамата миналата пролет го дариха на Столичната община.

Същото е обещал и Симеон Сакскобургготски за парка "Врана", когато му дойде времето. Бизнесменът Петър Манджуков обаче е успял да подари дял от Средна гора. На кого, ще стане известно в близко време. Това разкри кметът на София Христо Бисеров. А лидерът на ДПС Ахмед Доган ще продължи да обмисля и през новата година дали да подкрепи извънземните, които това лято кацнаха в Аризона с два междупланетни кораба.

В навечерието на Нова година ще бъде открит и третият завод в столицата за преработка на битови отпадъци.

Мажоритарният собственик Васил Божков за пореден път продава отбора на ЦСКА, сега на австралийски магнат, за да купи "Берое" - Стара Загора, който миналата година стана първият български отбор, спечелил Шампионската лига.

С фойерверки ще бъде открита 884-тата шивашка фабрика в България в района на Гоце Делчев. Тя е дело на японска фирма. В модерно оборудваните цехове ще се шият на ишлеме японски кимона.

Слави Трифоноооов отказа за втори път да води церемонията по връчване на наградите "Оскар" в Лос Анджелис, защото е поканен на прасе в плевенското село Тодорово (бивше Учин дол) от роднини. Винаги избирам българско, заяви гордо шоуменът, за когото се говори, че може да се ожени в скоро време за мистериозна приятелка.

В дните преди празниците бе взривена Софийската опера, за да се построи на нейно място първият в страната хипермаркет за пчелари. Всичко от кошери до пчелни семейства ще предлага известна италианска фирма, инвеститор на обекта.

Банско, Пампорово и Боровец съвместно ще организират зимните олимпийски игри през 2050 г. и подготовката започна с изсичане на гори и създаване на нови писти. С оглед изграждане на бъдещите летища и хеликоптерни площадки, които ще обслужват гостите на олимпиадата, започна и запълването на Седемте рилски езера с баластра.

На мястото на посланика ни в Казахстан Борис Велчев е заминала госпожа Татяна Дончева. Тя е смаяла дипломатите, като вместо акредитивните си писма е връчила много здраве.

След като бе застроен черноморският ни бряг, започва през следващата година строителството на сто острова на два километра от българския бряг, където ще бъдат построени нови хотели от китайски инвеститори. Да има, каза господин Милен Велчев, шеф на Асоциацията на българските туроператори. От имане глава не боли, допълни министърът на финансите Кирил Сакскобургготски.

След десет години в Евросъюза престъпленията в България драстично намаляха, затова пет хиляди полицаи започват дистанционно обучение по право в университетите в Бургас, Благоевград, Чипровци и Грудово.

"Празнично ще грее България по Коледа и Нова година. Там, където има ток" - обеща с усмивка директорът на АЕЦ "Белене" Румен Овчаров, който вчера бе сред посрещачите на вратаря на "Челси" Николай Михайлов. Ники си идва за празниците у дома. Със същия самолет пристигна и Стоян Ганев, който обеща да разкрие интересни подробности в Жълт плик около идването на Коледа преди 25 години.

За седми пореден път за мъж на годината бе избран певецът Азис.Той имаше до последния миг жесток конкурент в лицето на кмета на Варна Цонко Цонев, бивш кмет на Каварна, който назначи на щат в общината Мадона и Майкъл Джексън и двамата попизпълнители всяка събота изнасят концерти в Морската градина.

* Препечатва се със съкращения от новогодишния брой на в. "Стършел"