БСП.

"24 часа":

БСП смекчи позицията си против Истанбулската конвенция

"Обективно преценено Истанбулската конвенция съдържа приемливи елементи за борба срещу насилието над жени и деца, които ние споделяме. Но тя, както показват изразените от експерти и обществото мнения, противоречи на българската традиция и семейство, и това бе отчетено и в решението на Конституционния съд."

Тази редакция бе записана в червената "Визия за България". Тя и платформата на партията за евроизборите бяха приети с почти пълно мнозинство от делегатите на конгреса. Досега и двата документа категорично отричаха цялата конвенция. На форума обаче тази позиция бе смекчена.

С корекцията от визията отпадна текстът "Обективно преценено Истанбулската конвенция не е конвенция против насилието срещу жени. Това е конвенция срещу фундаменти на европейската цивилизация. Шокиращото е, че зад конвенцията застават както европейски, така и глобални институции. Спорът ни с тях ще е дълъг и тежък."

 

Мярка. 

"Монитор":

Спецсъдът остави в ареста обвинените полицаи за корупция 

Специализираният съд остави в ареста обвинените в престъпна схема за изнудване полицаи от столичното Четвърто РПУ.

В залата бяха доведени трима от задържаните. Четвъртият е влязъл по спешност в болница още в петък.

На 23 януари общо петима полицаи бяха задържани. На четирима бяха повдигнати обвинения. За лидер е сочен началникът на Сектор "Икономическа полиция" в 4 РПУ Красимир Кръстев.

Според събраните доказателства от началото на 2017 г. десетки търговци в столичния квартал "Лозенец" са плащали, за да не бъдат проверявани или да бъдат предупреждавани за подготвяни проверки. От 2017 г., когато е започнала схемата, изнудвани са автокъщи, питейни заведения, наргиле барове и магазини.

 

Събитие.

"Сега":

7500 кукери от България и чужбина се събраха на "Сурва"

В Перник започна 28-ият международен фестивал - "Сурва". Тази година има рекорден брой участници - над 7500.

В маскарадните шествия има 120 маскарадни групи, а участниците ще се борят за златна, сребърна или бронзова маска. Участват кукери от 40 общини и 15 области на България, както и 19 чуждестранни групи от Сърбия, Македония, Италия, Словения, Русия и други държави. През 2015 г. празникът "Сурва" е вписан в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

 

Зима. 

"Сега":

Пътят за Пампорово е отпушен

Възстановено е движението през прохода Пампорово. Това съобщи за Агенция "Фокус" директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. "Движението е контролирано, докато се изведат почиващите и се настанят новите почиващи, така че да не се създаде хаос отново", посочи той и заяви, че около 500 служители на горските стопанства, полицията и пожарната са ангажирани с дейностите по отстраняването на последиците от бедствието. Екипите работят с над 100 единици техника.

Бедствено положение обяви Смолянска област, заради обилния снеговалеж, съобщи БНР.

"Без ток са всички селища в общините Борино и Доспат, ЕВН е мобилизирала екипите си за възстановяване на електрозахранването", каза Недялко Славов.