Договор.

"Монитор":

"Булгаргаз" поема работата на "Овергаз", Борисов очаква решение на проблема до 10 дни

От 00 часа на 1 януари 2016 г. "Булгаргаз" започва да подава природен газ към клиентите на "Овергаз". в 18:30 ч. е подписан договор между частната компания и "Булгаргаз" за доставки на горивото за януари. Това става след като "Овергаз" е написала писмо до обществения доставчик, че предвид извънредната ситуация се обръща към "Булгаргаз" незабавно да сключи договор с тях. Това заяви на брифинг в Министерски съвет шефът на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, който даде изявление заедно с премиера Бойко Борисов.

Коен прочете писмото на "Овергаз", в което се говори за договор за доставка от "Булгаргаз" за януари и се казва, че в този период ще се обсъди и реши въпроса за доставки на природен газ за останалата част от годината.

Премиерът Бойко Борисов благодари на "Булгартрангаз" и на "Булгаргаз", че в последните 24 часа, в едни много студени нощ и ден, поработили доста. "Не искам да говоря за сценарий или за конспирации, вие преценете дали е нормално на 31 декември, в 18:30 ч. вечерта да се подписват договори, да се подпечатват. Ако не бяхме направили всичко това още от вчера (има предвид мерките, които се взеха след съвещанието при него на 30 декември) в 12 ч. през нощта подаването на газ към тези потребители щеше да спре.

 

Отчет.

"Труд":

Борисов: Ръстът на приходите е 2,854 млрд. лева, директорите на агенциите остават

В края на последния работен ден за 2015 година, Министерството на финансите отчете 2,854 млрд. лева ръст на приходите спрямо края на 2014 година.

Това написа в профила си във фейсбук министър-председателят Бойко Борисов.

"Този ръст се дължи основно на увеличените постъпления от данъци - с близо 1,9 млрд. лв., както и увеличените приходи от акцизи - с 0,5 млрд. лв. Тези резултати надвишават значително параметрите на задачата, която поставих в началото на годината на директорите на приходните агенции, затова, както бях обещал, те ще запазят постовете си", заявява Борисов.

 

ДПС.

"24 Часа":

Хасан Азис става временен лидер на областното ДПС в Кърджали

Кметът на Кърджали Хасан Азис ще бъде временно изпълняващ длъжността председател на областната структура на ДПС. Това обяви съпредседателят на партията Мустафа Карадайъ.

Решението беше взето, след като досегашният лидер на областната партийна организация Бахри Юмер подаде оставка и застана до отсранения лидер Лютви Местан. Досега Хасан Азис беше зам.-председател на структурата.

"Структурите ни в страната са стабилни и няма колебания", беше категоричен Карадайъ.

 

Натровените.

"Труд":

Състоянието на мъжете, натровили се с метилов алкохол, се подобрява
 
Състоянието на мъжете от Якоруда, които се натровиха с метилов алкохол по време на Коледните празници, се подобрява. Това съобщи пред "Фокус" д-р Огнян Митев, директор на МБАЛ-Благоевград.

Той допълни, че пострадалите вече са почти готови за изписване. Д-р Митев поясни, че МБАЛ-Благоевград няма данни за ексхумацията на трупа на 38-годишният мъж, който почина на 26 декември сутринта, въпреки оказаната медицинска помощ.

След консумация на ракия с метилово съдържание починаха пет души. По последни данни една част от тях са консумирали от алкохолната напитка по време на ритуално колене на прасе, наричано в региона „свинска сватба”, в събота, а други са пили от отровната ракия по време на рожден ден.

 

Проучване.

"Сега":

19% от българите са оптимисти за 2016 г.

19% от българите са оптимисти за следващата година, сочат още данните от ежегодно проучване на Галъп Интернешенъл “Край на годината”, съобщиха оттам. Броят им е почти равен с този на песимистите, които са 20%. 47% от участниците в изследването са неутрални, а 18% не могат да отговорят. «Така с нетна стойност (оптимисти минус песимисти) от -1% България остава в негативната част на „класацията”, макар и далеч от крайности», пишат авторите на прочуването. 13% у нас очакват 2016-а да бъде година на икономически подем, а 24% - на икономически трудности. 44% смятат, че ще е същата като 2015 г., сочат още данните.